Přeskočit na obsah

Dozvuky soutěže O nejlepší školní oběd

V Brně proběhlo závěrečné klání soutěže školních jídelen O nejlepší školní oběd. Mělo bohatou a vesměs pozitivní odezvu v tisku, rozhlasu, televizi a na internetu. Přinášíme vám fotodokumentaci ze soutěže, výběr ze zajímavých projevů a přehled ohlasů v médiích. Aktualizováno 6.9.2012 v 11 hod.

Autor: Redakce

V úterý 28.8.2012 proběhlo v Brně závěrečné klání soutěže školních jídelen O nejlepší školní oběd. Na této akci se setkalo mnoho odborníků z oblasti školního stravování a bylo proneseno mnoho zajímavých myšlenek. Soutěž také měla bohatý ohlas v tisku, rozhlasu, televizi a na internetu.

Co říkají vítězové

Na otázky redakce portálu odpovídá ředitelka vítězné školní jídelny Iva Vyskočilová.

Jak hodnotíte soutěž a vaše vítězství?

Ze získání zlaté medaile máme obrovskou radost. Po loňském bronzovém ocenění z moravského kola soutěže a stříbrné medaili z kola celostátního bylo letošní vítězství nejen obrovským překvapením, ale i potvrzením, že dobře sestavené menu umí náš šéfkuchař s kolektivem nejen výborně připravit, ale i ochutit.  Hlavním důvodem naší účasti v soutěži je však propagace školního stravování. Jsem přesvědčená o tom, že jedině školní jídelny vaří našim dětem tradiční české pokrmy denně z čerstvých surovin a jsou jediným garantem zdraví budoucích generací v konkurenci rychlých občerstvení. Že je to skutečně těžký boj, vidíme v sešitu přání, kde si děti žádají pizzu, hranolky, coca colu !! Nikdo nenapíše, udělejte špenát, zelí. A ordinace alergologů jsou plné! Vždyť je to vše jen o tom, čím naše tělo nakrmíme, tak nám pak slouží.

Poděkovat bychom chtěli především paní Bc. Anně Packové za obětavou mravenčí práci s organizací soutěže, všem sponzorům a  celé porotě za upřímný zájem o školní stravování a v neposlední řadě i známým osobnostem za podporu propagace naší práce.

Opakovaně se umísťujete na předních místech, jak to děláte?

Základem je splnit kritéria soutěže a pak už je na nás, jak jídlo upravit tak, aby bylo lákavé jak po estetické stránce tak i chuťově. Víc se už budete muset zeptat někoho z odborné poroty.

Soutěž ve fotografiích

Pohled do sálu

Pohled do vystavovatelské části sálu

Občerstvení pro přihlížející      Soutěž v kuchyni 

               Občerstvení pro přihlížející                                       Soutěž v kuchyni

Pohled na soutěžní dění v kuchyni

Pohled na soutěžní dění v kuchyni

Pohled na soutěžní dění v kuchyni

Práce komise hodnotitelů

Vyhlášení výsledků

Vyhlášení výsledků

Vítězný tým

Vítězný tým

Co říká o školním stravování předseda Asociace kuchařů a cukrářů

Miroslav Kubec, předseda Asociace kuchařů a cukrářů a člen komise uvedl v rozhovoru pro portál Jídelny.cz: „Já si dost dobře dovedu představit, že by se většina těchto jídel objevila na jídelních lístcích v restauracích. V současné době se objevuje dost restaurací, které se snaží uvařit jídlo, které je v nějakém rozumném cenovém limitu, a rozhodně, když se podíváte např. na tady ten salát s karbenátkem, proč byste si nedal v meníčku takovýhle dobrý oběd? Nebo tady ta zapečená ryba. Neviděl bych na tom nic špatného, také vedle ten zeleninový špíz, o lososu ani nemluvě. V podstatě všechny jídla 3-7 jsou velmi dobré, a polívky bez jakýchkoli diskusí všechny. Jestliže opravdu školy vaří tak, jak tady předvedly, mám z toho obrovskou radost a jsem rád, že se něco takového děje. I snahou AKC je co nejvíce se dostat k těmto kuchařům a kuchařkám, i ze závodních jídelen, protože tam je obrovský potenciál lidí, s nimiž se dá pracovat. Kuchaři v restauracích, kteří by byli rádi, kdyby dokázali uvařit takovéhle jídlo, se dneska vůbec nemají zájem vzdělávat. Kdežto lidi v jídelnách se strašně chtějí vzdělávat, chtějí dělat něco nového. Posun od doby, kdy soutěž začala, až do dnešní doby je strašně moc vidět.“

Školní stravování v rozhlasu

Zprávy o soutěži i školním stravování obecněji se objevily v mnoha médiích. O soutěži a školním stravování se hodně mluvilo v rozhlasových stanicích. Po soutěži poskytla rozhovor rozhlasu brněnská metodička a jedna z hlavních organizátorek soutěže paní Packová.  Mj. řekla, že vítězné jídlo vyhrálo svou jednoduchostí, že ŠJ musí plnit přísné normy na výživu a zdravé stravování a že podobná jídla jako na soutěži vaří odhadem dvě třetiny jídelen.

Hostem Radiožurnálu byl i předseda AKC Miroslav Kubec, který ve svém vystoupení kladně hodnotil školní stravování.

I další rozhlasový vstup v den soutěže se věnoval školnímu stravování.

Soutěži a školnímu stravování vůbec byla věnována hodinová relace Čaj pro dva 30.8.2012 na ČRo2,  v němž hovořila pražská metodička školního stravování A. Strosserová a výživová poradkyně Margit Slimáková. Odpovídaly i na dotazy posluchačů ke školnímu stravování.

Co píše tisk

O soutěži se zmiňuje např. zpravodajství ČTK,  portál České televize, internetové portály Idnes
Novinky.cz, také Deník.cz  a reportáž ze soutěže přináší i Blesk. Potěšující je, že i bulvár dokázal referovat o této soutěži poměrně seriozně a pozitivně.

Školní stravování v televizi

Jeden tip na závěr: Školnímu stravování bude v pátek 7.9.2012 věnována i část programu Sama doma na ČT1. Vystoupí v něm Veronika Březková, odbornice na výživu, která byla vloni členkou komise soutěže O nejlepší školní oběd a která bude mluvit o stravování školáků. Dále v programu vystoupí Gerhard Schrötter, šéfkuchař školní jídelny na náměstí Svornosti, který byl v Brně členem vítězného týmu.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka 1

    gratulace
    Všem zúčastněným a hlavně vítězům srdečně blahopřeji. Hostitelská jídelna ale taktéž zaslouží poděkování, neboť svou roli zvládla zcela bravurně a na mnohé svatbě by mohli závidět pestrost a rozmanitost připraveného pohoštění. Tak příště zase na shledanou.

  • Autor: Radkaa

    Pochvala
    Tak se snad začíná mluvit o školních jídelnách v tom dobrém. Ať v tisku nebo v televizi zní jenom slova chvály. Úroveň stravování se zlepšuje už delší dobu, ale teď to začíná být víc vidět. Před soutěžícími hluboce smekáme a organizátorům gratulujeme ke skvělé akci.