Přeskočit na obsah

Elektrický kompostér v praxi – jaký je?

Také nevíte, co s odpadem z jídelny, jak ho zlikvidovat? Hledáte někoho, kdo by ho odebíral? Zdají se vám poplatky za likvidaci odbornou firmou vysoké? Nebo zkoušíte drtič odpadů? Seznamte se s praktickými zkušenostmi s provozem elektrického kompostéru.

Autor: Ing. Pavel Ludvík
Elektrický kompostér v praxi – jaký je?

Elektrické kompostéry představují zajímavou cestu, jak likvidovat odpad ze stravovacích zařízení. Tam totiž platí, že jak odpad z přípravy stravy, tak zbytky obědů odnesené strávníky i neodebrané obědy se považují za odpad, který je nutno předat k likvidaci oprávněné osobě a za tuto službu zaplatit. Elektrické kompostéry sice tyto náklady eliminují, ale samozřejmě mají své provozní náklady, např. spotřebu elektřiny. Poměrně značné zkušenosti s provozem elektrického kompostéru mají ve Školní jídelně Ivančice. Jde o velké stravovací zařízení (připravuje stravu pro více než tisíc strávníků), jehož ředitelka Ing. Halka Žaludová se s námi ochotně podělila o své zkušenosti.

V roce 2019 zde zakoupili velký kompostér. Dokáže zpracovat veškerý gastroodpad včetně vedlejších živočišných produktů 3. kategorie. Do kompostéru lze tedy dávat i zbytky masa, vejce, výrobky z mléka apod. Je to objemné a přibližně půltunové zařízení o rozměrech více než 2×1 m, které pojme až 137 kg odpadu. Ten se do něj vloží po skončení výdeje stravy. Jak uvádí výrobce, kompostování probíhá za působení mikroorganismů, vysoké teploty a přístupu vzduchu. Během 24 hodin dojde až k 90% objemové redukci odpadu a jeho přeměně v organické hnojivo, později využitelné při obohacení půdy. Celý proces rozkladu proběhne během 24 hodin.

Při vyprazdňování kompostu se v zařízení nechává kompostovací základ – není se tedy třeba obávat dodatečných nákladů na dokupování nových mikroorganismů. Další podrobnosti uvádí v následujícím rozhovoru ředitelka jídelny Halka Žaludová.

Kolik máte přibližně strávníků a kolik kilogramů odpadu vyprodukujete?

Máme cca 1100 zapsaných strávníků. Téměř polovinu expedujeme na výdejny a cca 600 obědů vydáváme přímo v naší jídelně. Odpadu je celkem hodně, a to hlavně z nevyzvednutých porcí, kterých je denně cca 50. Celkem to je asi 40 kg.

Kolik vás kompostér v roce 2019 přibližně stál?

Jeho cena tehdy činila 968 tis. Kč včetně DPH. Likvidaci odpadu za nás tenkrát provádělo město, které tak činilo ve všech provozovnách jím zřízených, a také to celé platilo. Problém byl v tom, že firma, která měla odpad odvážet, byla nespolehlivá, často vůbec odpad nevyzvedla v plánovaném termínu a my nevěděli co s tím. To vedlo k hledání alternativy a jako vhodný se jevil elektrický kompostér. Již dříve jsem slyšela o kompostéru, který byl na tuhá paliva a bylo nutné ho roztápět, což by bylo provozně náročné.

Museli jste kvůli jeho instalaci provést nějaké stavební úpravy?

Kompostér máme umístěný ve zvláštní místnosti, kvůli rozměrům jsme ho do ní nedokázali dostat, a tak bylo nutné vybourat část stěny a dveře. To se po umístění kompostéru uvedlo do původního stavu. Dispozičně jsme museli zaměnit původní místnost na odpad s místností na transportní nádobí. Do venkovních prostor je oknem vyvedena trubka na odcházející kondenzát, tak bylo nutné upravit výplň okna, aby jeho část byla určena k větrání. Druhá část je pevná, tou prochází větrací trubka.

Máte vyčíslené současné provozní náklady? Dokážete vyčíslit úsporu oproti běžné likvidaci odpadů prostřednictvím nějaké firmy?

Kompostér jede 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Vypínáme ho na letní období, kdy je jídelna mimo provoz. Náklady na energii máme v současné době asi 6 Kč/kWh a dle specifikace výrobku spotřebuje kompostér cca 1 090 kWh měsíčně, tzn. cca 6 571 Kč za energie na měsíc. Dalším nákladem je roční servisní prohlídka odbornou firmou, což je asi 9 450 Kč vč. DPH.

Kolik byste nyní platili za standardní odvoz a likvidaci prostřednictvím specializované firmy?

Odvoz by nás dnes stál cca 11,20 Kč/kg. A měli bychom starosti se skladováním odpadu, protože denně ta firma nejezdí.

Co vše do kompostéru dáváte? Je nějaký druh odpadů, který se tam může vkládat jen omezeně?

Do kompostéru dáváme zbytky z výdeje, tzn. to co vrátí děti jako nedojedené, a pak to, co nebylo vydáno z důvodu nevyzvednutí stravy. Vytřídíme odpad rostlinného původu, který předáváme na krmení zvířat. V kompostéru nelze zpracovat velké zvířecí kosti. Jinak lze téměř všechen biologický odpad. Problém je např. u banánových slupek, které potřebují delší dobu zpracování. Ty tam nedáváme.

Jak často vzniklý kompost odebíráte a na co ho použijete?

Kompost odebíráme dle potřeb cca 1x týdně. Nejvhodnějším dnem je pondělí, protože přes víkend je všechen odpad důkladně zpracován. Před odběrem se provede tzv. hygienizace, což znamená, že se kompost zahřeje na teplotu nad 70 °C, aby se zabránilo působení mikrobů a kompost byl tepelně upraven. Pak ho umisťujeme do nádob na biologický odpad, odkud je odvážen.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Foto: Freepik.com

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Renáta

    Elektrický kompostér
    Máme také, tři menší. Dohromady zpracují 21kg odpadu denně. Jsme velmi spokojeni.