Přeskočit na obsah

Není gastronádoba jako gastronádoba

Ve všech typech provozů mohou své využití pro vaření, pečení, skladování, přepravu a výdej jídel najít gastronádoby. Ovšem není gastronádoba jako gastronádoba – vyrábí se z různých materiálů a v různých velikostech. K jakému účelu se která z nich hodí? Co zvážit při pořízení gastronádob?

Autor: Eva Povová

Gastronádoby (GN) se využívají ve všech typech gastro provozů pro vaření, pečení, skladování, přepravu a výdej jídel. Jsou vhodné do všech gastro zařízení jako konvektomat, pečící trouba, výdejní vodní lázeň, přepravní termobox, lednice, šokový zmrazovač a další. Je s nimi snadná manipulace, poskytují prostor pro spolehlivé skladování potravin, přehledné uspořádání v zásuvkách, regálech, lednicích atd. Díky standardizovaným velikostem je můžete stohovat a šetřit místo. Hotová jídla se již nemusí přendávat do jiných nádob a lze z nich přímo servírovat.

Jaké jsou velikosti gastronádob?

Základním plošným rozměrem je GN 1/1, tedy 530 x 325 mm. Všechny menší velikosti jsou zlomkem nebo násobkem základního rozměru a označují se jako GN 2/1, GN 2/3, GN 2/4, GN 1/2, GN 1/3, GN 1/4, GN 1/6 a GN 1/9. Vzájemně se dají kombinovat. Gastronádoby se vyrábějí v různých hloubkách 10, 20, 40, 55, 65, 100, 150 a 200 mm. Objem se uvádí v litrech, vnější šířka, která je standardizována, a vnitřní šířka, která se může od různých výrobců lišit. Vybíráme podle počtu porcí, které v kuchyni připravujeme a na zařízení, ve kterém budeme gastronádoby používat.

Gastronádoby schéma
Obrázek zvětšíte kliknutím

Jaké jsou materiály a vlastnosti gastronádob?

Gastronádoby jsou vyrobeny z různých materiálů (nerezová ocel, porcelán, melamin, polypropylen, polykarbonát aj.) a mají tak speciální materiálové vlastnosti.

Nerezové gastronádoby

Jsou nejrobustnější a hodí se pro každodenní použití v jídelnách. Vyrábějí se plné, děrované, s uchy, se zesílenými rohy. Jako příslušenství jsou k nim k dispozici nerezová víka (s výřezem nebo bez výřezu na naběračku, s těsněním), děrované vložky, dělicí lišty pro použití menších gastronádob v zařízení, síta aj. Síla materiálu bývá v rozmezí 0,7 – 1 mm. Většina nerezových GN je vyrobena z chromniklové oceli. Teplotní rozsah od -40 do 300 °C. Používají se pro teplou kuchyni.

Děrované nerezové gastronádoby jsou ideální pro odkapání potravin, k vaření, dušení, vaření v páře v konvektomatu, blanšírování. Jsou odolné vůči nízkým a vysokým teplotám, vhodné do myčky, tvarově stálé, hygienicky nezávadné, robustní a dlouhodobě trvanlivé. Nevýhodou je vyšší hmotnost a jsou nevhodné do mikrovlnné trouby.

Polykarbonátové gastronádoby

Jsou vhodné zejména ke skladování potravin, jejich zpracování a výdeji salátů, omáček a výrobků studené kuchyně. Jejich průhlednost a nízká hmotnost usnadňuje práci v kuchyni. Jako příslušenství jsou k nim k dispozici víka, odkapávací děrované vložky. Teplotní rozsah od -40 do 80 °C, značkové max. 110 °C. Jsou odolné vůči domácím kyselinám, olejům a tukům a proti opotřebení, bez zápachu a chuti. Vhodné do myčky za dodržení určené teploty. Nejsou vhodné pro vodní lázeň, pečicí a mikrovlnnou troubu, vaření.

Polypropylenové gastronádoby

Určené k balení a skladování pevných a tekutých potravin. Díky své standardizaci lze polypropylenové GN snadno stohovat a jsou k dispozici v mnoha velikostech a různých hloubkách. Jako příslušenství jsou k nim k dispozici hermeticky uzavíratelná víka, odkapávací děrované vložky, barevné rohové klipy k označení potravin. Vyrábí se z mléčného až bílého plastu. Teplotní rozmezí od -40 do 80 °C. Vhodné do lednic, mrazáků, jako ohřev v mikrovlnné troubě, do myčky za dodržení teplot. Jsou pevné, odolné proti chemikáliím, soli. Nejsou vhodné pro vaření, trouby, vodní lázně.

Porcelánové gastronádoby

Používají se zejména při výdeji a prezentaci výrobků teplé a studené kuchyně. Vypadají elegantně a využívají se pro bufetový systém. Nejvíce využívaná je bílá barva porcelánu. Jedná se o hotelový porcelán odolný proti kyselinám, bez koroze. Teplotní rozsah od -20 do 350 °C. Vhodné do mikrovlnné trouby, myčky nádobí, do trouby, vodní lázně. Vyhněte se však teplotním šokům. Nevýhodou je špatné stohování a malý výběr velikostí.

Melaminové gastronádoby

Melamin je oproti porcelánu lesklejší a odolnější vůči hrubému zacházení. Vyrábí se v široké škále barev a stylů. Vhodné k prezentaci hotových pokrmů. Materiál, z něhož jsou vyrobeny, je tvrdý plast. Teplotní rozsah od -30 do 70 °C. Jsou vhodné do myček nádobí při dodržení teploty, stohovatelné, lehké. Nelze použít do mikrovlnných trub, na vaření a pečení.

Gastronádoby ABS

Vhodné k uskladnění a výdeji zeleniny, mléčných výrobků aj. S objemovou stupnicí, odolné proti nárazům, vůči potravinářským kyselinám, tukům a olejům, bez BPA (Bisfenol A). Stohovatelné a vhodné do mikrovlnné trouby a myčky za dodržení teploty. Teplotní rozsah od -40 do 80 °C.

Smaltované gastronádoby

Určené pro vaření a pečení v konvektomatech a troubách. Smaltované plechy rovnoměrně rozvádí teplo po celém obvodu gastronádoby. Minimální spotřeba tuku, odolné proti vysokým a nízkým teplotám , proti poškrábání, lze mýt v myčce nádobí. Nevýhodou je jejich pomalé nahřívání.

Co zvážit při pořízení gastronádob?

  • Jaké příslušenství využijeme: vložky do GN s perforovaným dnem pro napařování nebo odmrazování a odkapání potravin, barevné označovací klipy pro polypropylenové gastronádoby, dělicí příčky pro uchycení menších gastronádob v zařízení.
  • Zda potřebujeme děrované gastronádoby pro vaření v páře.
  • Pokud budeme gastronádoby často přenášet, vyplatí se pořídit se gastronádoby s uchy. POZOR! U gastronádob s úchyty jsou vyžadovány speciální poklice.
  • Víka pro gastronádoby jsou důležitá pro uchování teploty pokrmů, pro uskladnění a transport. Objednávají se zvlášť, pokud není dodavatelem uvedeno jinak.

Kde všude mohu gastronádoby využít?

Varné stolní zařízení, varná technologie, konvektomaty, chladicí a mrazicí zařízení jsou již mnoha výrobci navrženy pro přímé použití gastronádob. Standardizovaná velikost zjednodušuje jejich výměnu nebo přepravu mezi dalšími logistickými řetězci.

Jaké jsou nejčastější kombinace gastronádob?

Velikosti gastronádob nabízí neomezené možnosti kombinací. Pro vaši lepší představu si vezměte list papíru A4, na který si napište GN 1/1. Další list rozdělte na dvě půlky a napište si na každý GN 1/2. Další list rozdělte na tři stejné díly a na každý si napište GN 1/3. Takto si postupně nastříhejte další listy papíru a vytvořte si dílky označené GN 1/4, GN 1/6, GN 1/9. Nakonec vezměte list, na kterém máte napsáno GN 1/1 a na něj si poskládejte menší dílky tak, abyste pokryli celý list GN 1/1. A je na světě kombinace různých velikostí.

Chcete vědět více o gastronádobách?

Ing. Eva Povová – jednatelka společnosti Gastronom.cz

Autor: Eva Povová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se