Na jaře 2016 jsme se spolu s dalšími asi 20 jídelnami zúčastnili projektu Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách. Jeho záměrem bylo naučit se připravit thajské menu pro školní děti a prezentovat jeho přípravu ve vlastní školní jídelně.
Setkání jídelen v Praze
Jelikož naše paní ředitelka s účastí souhlasila, rozjely jsme se s naší kuchařkou 20. března do Prahy. V předvečer akce byli účastníci projektu seznámeni s tím, jak vše bude probíhat. Další den se všichni sešli v prostorách Makro akademie v Praze – Stodůlkách. Společně se sympatickým thajským kuchařem Kenym, profesním garantem Radkem Šubrtem a usměvavým Petrem Stádníkem z Makra se všichni kuchaři činili a pozorně pronikali do tajů thajské kuchyně. Ostatní členové týmu mohli vše sledovat přes prosklené stěny akademie a také na velkoplošné obrazovce. Jelikož všichni dodrželi doporučení, že mají sebou vzít hlavně dobrou náladu, vládla v kuchyni skvělá atmosféra.
Okolo 11. hodiny bylo vše připraveno a začala prezentace. Mgr. Michal Malát na ní za pořádající Asociaci školních jídelen uvítal thajského velvyslance a další hosty. Po oficiální části již všichni mohli ochutnat dobroty, které naši zaměstnanci pod odborným vedením připravili. Některé ingredience jsme ochutnávali poprvé, další se v našich kuchyních již používají. Každopádně pokrmy zvolené pro menu byly výborné.
Prezentace pokrmů v jídelnách
Druhou částí projektu byla příprava a prezentace Thajského království ve školách. V rámci projektového dne pak žáci ochutnají menu, které se kuchařky v rámci projektu naučily připravovat. Naši školu si pro svou návštěvu vybral senátor MUDr. Mgr. Vladimír Plaček MBA, místopředseda výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR. Ten měl také záštitu nad celým projektem. Protože máme i odloučené pracoviště, byly stanoveny také dva projektové dny. Děti obdržely letáčky s informacemi o této asijské zemi a paní učitelky různými zajímavými formami (viz video) tuto exotickou destinaci žákům představily. Zapojili se malí i velcí a z reakcí soudím, že je práce bavila. Vrcholem dne bylo ochutnání pokrmů v jídelně. I my jsme samozřejmě děti seznámili s tím, co jim vlastně bude podáváno. Dovolím si tedy stručně popsat jednotlivé chody i zde.
Vepřový vývar se zeleninou, tofu a skleněnými nudlemi
Tom Ťiud Mu Sab Tofu

Čirý vývar se spoustou čerstvé zeleniny a malými knedlíčky z vepřové panenky. Specifickou chuť polévce dodává použití koriandru a bílé ředkve. Zelenina není klasicky uvařená, ale jen spařená horkým vývarem, proto je křupavá. Do hotové polévky jsou přidány kostičky tofu, což je bílkovina ze sójového mléka. Dále je doplněna skleněnými nudlemi, které se vyrábějí nejčastěji ze škrobu fazolí mungo. Vaří se skutečně jen velice krátce, nebo se dokonce pouze spařují vroucí vodou. Označení „skleněné“ odpovídá jejich vzhledu, protože jsou velmi tenké a takřka průhledné.
Restované kuřecí nudličky s čerstvou zeleninou a jasmínovou rýží
Kai Phad Phak
Restované nudličky z nakládaného kuřecího masa jsou doplněny spoustou opečené zeleniny a čínskou houbou. Jasmínová rýže se pěstuje se v Thajsku a využívá se nejvíce v čínské kuchyni. Je podobná rýži basmati, ale je značně lepivá. Název dostala podle své výrazné vůně.
Kuličky tapioky s tropickým ovocem v kokosovém sladkém nálevu
Saku PolamáiKrájené tropické ovoce (použili jsme mango kostky a směs tropického ovoce) doplněné tapiokovými perlami zalité kokosovým mlékem a sypané praženým sezamem. Tapioka je škrob získaný z kořene esculenta rostlinných druhů Manihot. Tuto prastarou surovinu údajně používali už Mayové. Je zdravým zdrojem karbohydrátů s nízkým obsahem cholesterolu a bez „nezdravých“ tuků. Obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety.
Kokosové mléko má jemné kokosové aroma a je vhodné pro osoby trpící alergií na mléko živočišného původu. Vyrábí se z čerstvých kokosových ořechů po odstředění smetany.
Ohlasy na akci
Nápadů od kuchařek, dětí i pedagogů bylo opravdu hodně a všem zúčastněným chci velice poděkovat za čas, který přípravou strávili. Přispěli jsme společnými silami k narušení denního stereotypu a atraktivní formou jsme přiblížili zemi, kterou možná někteří zvolí za cíl své dovolené. Pokud máte zájem, podívejte se na krátké video (stojí to za těch 10 minut času) a fotogalerii. Všichni se předvedli opravdu skvěle a mají velkou pochvalu. Určitě máme k akci spoustu připomínek a podnětů pro vylepšení, ale pokud si vzájemně vyměníme poznatky z uskutečnění projektu v provozech, příště bude ještě mnohem dokonalejší. Všechno je přece jednou poprvé…
K čemu jsou takové aktivity
Možná se také ptáte, k čemu je účast v podobných projektech. V našem oboru je velmi důležitá každá pozitivní prezentace školního stravování. Někdy z komentářů známých osobností totiž mám pocit, že po tom, co se stravovali ve školní jídelně, je vlastně skoro zázrak, že jsou ještě naživu. Také každá zúčastněná škola může účast na takových akcích využít k vlastní propagaci. Pro děti je to získání informací o historii dané země, kultuře a zvycích zajímavou formou projektového dne, což přináší zpestření výuky. Rovněž významná je možnost spolupráce školy na mezinárodním projektu.
Jelikož toto je teprve začátek a podle předběžné informace se plánuje v aktivitách tohoto typu pokračovat, těšíme se na další ročník. Vše záleží na zájmu jednotlivých zařízení se těchto akcí účastnit. Každá nová věc sice obnáší spoustu práce navíc, ale výsledek většinou stojí za to. A navíc se takto utužuje kolektiv.
Tak která země se nám asi představí příště?
Marie Kučerová, vedoucí školní jídelny Šenov
Diskuze
Autor: Olga Johanidesová
Thajská kuchyně ve Školní jídelně 2. ZŠ Nové Měst
I u nás na Vysočině proběhnul den s thajskou kuchyní. Kolektiv kuchyně 2. ZŠ v Novém Městě na Moravě pod vedením paní Jaroslavy Bílé připravil thajské menu pro žáky tamější základní školy a pro žáky gymnázia. Protože jídelna připravuje jídla na výběr, děvčata vařila i běžný pokrm české kuchyně a dietní formu pokrmu.
Thajská kuchyně na jedničku!