metodička školních jídelen
Čas letí neuvěřitelně rychle, máme za sebou další školní rok a před sebou prázdniny. Již 8. rokem ukončíme léto soutěží O nejlepší školní oběd. Ve čtvrtek 24. srpna 2017 se deset nejlepších školních jídelen z celé České republiky utká ve finálovém klání v reprezentativních prostorách Makro akademie v pražských Stodůlkách.
Proběhlo první kolo letošní soutěže
Tématem v letošním roce bylo ZDRAVÍ NA TALÍŘI, KTERÉ VŠEM CHUTNÁ. Do soutěže se přihlašovala taková menu, která odpovídají současným moderním trendům a výživovým doporučením (omezování cukru, soli, správný výběr tuků, vhodná kombinace jednotlivých složek pokrmu, dostatek ovoce a zeleniny, využívání nutričně bohatých surovin, čerstvých surovin a lokálních výrobků atd.). Přitom byl také kladen důraz na to, aby to byly pokrmy oblíbené dětskými strávníky.
Komise, která byla složená z odborníků na výživu a školní stravování, hygienika, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů, pracovníka školní jídelny, neměla vůbec lehkou práci, protože menu byla zajímavá, lákavá, moderní… Jak vybrat ta nejlepší? Porotci hodnotili anonymně, každá přihláška měla své číslo, takže až do vyhlášení výsledků nevěděli, komu dávají své body. Každý porotce hodnotil přihlášky ze svého úhlu pohledu a na konci se udělené body sečetly a spočítalo se pořadí.
Finalisté a jejich menu
Od května známe 10 nejlepších, které pětičlenná komise odborníků vybrala z 71 přihlášených týmů, a soutěž tak vstupuje do závěrečné části. Na prvních 10 místech se v korespondenčním kole umístily tyto školní jídelny s následujícími menu:
1. MŠ Matěchova, Praha 4, Halasova
Zeleninová krémová s petrželkovým pestem, mrkvovými chipsy a krutony
Kuřecí šnek na lůžku z rajčat a bazalky s hráškovým kuskusem
Míša řezy se špaldovou moukou, kokosem a ovocem
2. SŠ a SOŠ Polička
Jemná krémová polévka z pečených rajčat s červenou čočkou
Aljašská treska pečená v jogurtu, bramborovo-brokolicové pyré
Salát z červené řepy s quinoou
Tvarohový bulgur s ovocem a karamelem
3. ZŠ Český Brod
Krémová polévka z pečeného celeru
Krůtí závitek se špenátem a lučinou, staročeské bramborové pyré, salát s mrkví a bio sezamovou emulzí
Špaldové řezy z červené řepy a ořechy
4. ZŠ a MŠ Leskovec
Tuřínový krém s tymiánem a cizrnovými krutony
Rolované krůtí prso s pečenou červenou řepou, jáhlový gratin s kurkumou a parmazánem
Salát květákový s cuketou, mrkví, jablky a vojtěškou
Ovocno-zeleninový dezert s chia semínky, karobovou polevou a jogurtovým nočkem
5. ZŠ a MŠ Petrohrad
Polévka jarní zeleninová s bramborem
Hovězí závitky s řapíkatým celerem a mrkví
Tvarohový dezert s borůvkami (lesní ovocná směs) bez mouky
6. ZŠ a MŠ Velký Beranov
Jarní řeřichová polévka
Plněná krůtí roláda, bramborová kaše s brokolicí
Quinoa pudink s jahodami
7. MŠ Jaroměř, Knappova
Kedlubnová polévka s pečenou cizrnou
Krůtí prsa na glazované mrkvi,
Bulgurový salát s quinoou
Ovocný polentový tvarožník
8. ZŠ a MŠ Velké Svatoňovice
Zeleninová s mletou paprikou a černou čočkou
Rybí sekaná s bylinkami v pórkovém kabátku
Smetanová polentová kaše zdobená klíčky
Salát z míchaných salátů a rajčátek
Kakaovo-petrželové řezy zdobené jogurtem a višněmi
9. ZŠ a MŠ pro sluchově postižené, Plzeň
Polévka turecká z červené čočka
Roláda z krůtího masa plněná špenátem, obloha z cherry rajčátek
Krupicové flameri s ovocem
10. ZŠ Mánesova Otrokovice
Polévka krémová z pečeného květáku se sojovou smetanou
Pečený losos „Gorbuša“ s opraženými mandlovými lupínky
Bulgur s quinoou a grilovanou zeleninou
Lehký salát z polníčku
Jogurtový dezert z červené řepy s banánem a chia semínky
Jak se vám menu líbí? Nám moc. Komisaři se již nemohou dočkat, až uvařené pokrmy ochutnají. Musím přiznat, že za osm let, co soutěž připravujeme, se menu hodně mění, od klasických jídel, jako je rajská a svíčková, se nyní dostáváme k moderním kombinacím surovin, o kterých se nám před lety ani nezdálo.
Proč se soutěž pořádá
Hlavním smyslem této soutěže je zviditelnit práci školních jídelen, což se určitě daří, protože má poměrně dobrou mediální propagaci. Školní jídelny si za svou každodenní práci zaslouží pochvalu a ocenění, a ukázka toho, co umí široké veřejnosti je nesmírně důležitá. Smysl tohoto počínání chápou i státní instituce, neboť záštitu této soutěži dala Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo zdravotnictví, Magistrát hlavního města Prahy a Městská část Praha 3.
Chceme proto poděkovat všem jídelnám, které nelitovaly námahy a trochu času navíc, aby se do soutěže přihlásily. Do finále se nemohou dostat všechny, ale sama účast má velkou hodnotu a organizátoři si přihlášených jídelen velmi váží. Přihlášené recepty nezapadnou, až budou souhrnně vydány, stanou se inspirací pro další školní jídelny, kterým mohou zpestřit jídelní lístek.
Mgr. Alena Strosserová – metodička školních jídelen
metodička školních jídelen
Diskuze
Autor: Zdenouš
soutěž
No holky a kluci menu jsou úžasná,myslím že i v michelinské restauraci u Radka Kašpárka by je mohli vařit.Ovšem za trochu jiné ceny než ve vaší jídelně.Takže přeji ať vyhraje férově to nejlepší.Hezký den