Přeskočit na obsah

Finále soutěže O nejlepší školní oběd 2017 se blíží, známe postupující

Známe školní jídelny, které postoupily do letošního finále celostátní soutěže, a známe také jejich soutěžní menu. Seznamte se s nimi a posuďte, jak se soutěžní pokrmy postupně mění. Chutnaly by strávníkům ve vaší jídelně?

Autor: Mgr. Alena Strosserová
metodička školních jídelen

Čas letí neuvěřitelně rychle, máme za sebou další školní rok a před sebou prázdniny. Již 8. rokem ukončíme léto soutěží O nejlepší školní oběd. Ve čtvrtek 24. srpna 2017 se deset nejlepších školních jídelen z celé České republiky utká ve finálovém klání v reprezentativních prostorách Makro akademie v pražských Stodůlkách.

Proběhlo první kolo letošní soutěže

Tématem v letošním roce bylo ZDRAVÍ NA TALÍŘI, KTERÉ VŠEM CHUTNÁ. Do soutěže se přihlašovala taková menu, která odpovídají současným moderním trendům a výživovým doporučením (omezování cukru, soli, správný výběr tuků, vhodná kombinace jednotlivých složek pokrmu, dostatek ovoce a zeleniny, využívání nutričně bohatých surovin, čerstvých surovin a lokálních výrobků atd.). Přitom byl také kladen důraz na to, aby to byly pokrmy oblíbené dětskými strávníky.

Komise, která byla složená z odborníků na výživu a školní stravování, hygienika, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů, pracovníka školní jídelny, neměla vůbec lehkou práci, protože menu byla zajímavá, lákavá, moderní… Jak vybrat ta nejlepší? Porotci hodnotili anonymně, každá přihláška měla své číslo, takže až do vyhlášení výsledků nevěděli, komu dávají své body. Každý porotce hodnotil přihlášky ze svého úhlu pohledu a na konci se udělené body sečetly a spočítalo se pořadí.

Finalisté a jejich menu

Od května známe 10 nejlepších, které pětičlenná komise odborníků vybrala z 71 přihlášených týmů, a soutěž tak vstupuje do závěrečné části. Na prvních 10 místech se v korespondenčním kole umístily tyto školní jídelny s následujícími menu:

1. MŠ Matěchova, Praha 4, Halasova

Zeleninová krémová s petrželkovým pestem, mrkvovými chipsy a krutony

Kuřecí šnek na lůžku z rajčat a bazalky s hráškovým kuskusem

Míša řezy se špaldovou moukou, kokosem a ovocem

2. SŠ a SOŠ Polička

Jemná krémová polévka z pečených rajčat s červenou čočkou

Aljašská treska pečená v jogurtu, bramborovo-brokolicové pyré

Salát z červené řepy s quinoou

Tvarohový bulgur s ovocem a karamelem

3. ZŠ Český Brod

Krémová polévka z pečeného celeru

Krůtí závitek se špenátem a lučinou, staročeské bramborové pyré, salát s mrkví a bio sezamovou emulzí

Špaldové řezy z červené řepy a ořechy

4. ZŠ a MŠ Leskovec

Tuřínový krém s tymiánem a cizrnovými krutony

Rolované krůtí prso s pečenou červenou řepou, jáhlový gratin s kurkumou a parmazánem

Salát květákový s cuketou, mrkví, jablky a vojtěškou

Ovocno-zeleninový dezert s chia semínky, karobovou polevou a jogurtovým nočkem

5. ZŠ a MŠ Petrohrad

Polévka jarní zeleninová s bramborem

Hovězí závitky s řapíkatým celerem a mrkví

Tvarohový dezert s borůvkami (lesní ovocná směs) bez mouky

6. ZŠ a MŠ Velký Beranov

Jarní řeřichová polévka

Plněná krůtí roláda, bramborová kaše s brokolicí

Quinoa pudink s jahodami

7. MŠ Jaroměř, Knappova

Kedlubnová polévka s pečenou cizrnou

Krůtí prsa na glazované mrkvi,

Bulgurový salát s quinoou

Ovocný polentový tvarožník

8. ZŠ a MŠ Velké Svatoňovice

Zeleninová s mletou paprikou a černou čočkou

Rybí sekaná s bylinkami v pórkovém kabátku

Smetanová polentová kaše zdobená klíčky

Salát z míchaných salátů a rajčátek

Kakaovo-petrželové řezy zdobené jogurtem a višněmi

9. ZŠ a MŠ pro sluchově postižené, Plzeň

Polévka turecká z červené čočka

Roláda z krůtího masa plněná špenátem, obloha z cherry rajčátek

Krupicové flameri s ovocem

10. ZŠ Mánesova Otrokovice

Polévka krémová z pečeného květáku se sojovou smetanou

Pečený losos „Gorbuša“ s opraženými mandlovými lupínky

Bulgur s quinoou a grilovanou zeleninou

Lehký salát z polníčku

Jogurtový dezert z červené řepy s banánem a chia semínky

Jak se vám menu líbí? Nám moc. Komisaři se již nemohou dočkat, až uvařené pokrmy ochutnají. Musím přiznat, že za osm let, co soutěž připravujeme, se menu hodně mění, od klasických jídel, jako je rajská a svíčková, se nyní dostáváme k moderním kombinacím surovin, o kterých se nám před lety ani nezdálo.

Proč se soutěž pořádá

Hlavním smyslem této soutěže je zviditelnit práci školních jídelen, což se určitě daří, protože má poměrně dobrou mediální propagaci. Školní jídelny si za svou každodenní práci zaslouží pochvalu a ocenění, a ukázka toho, co umí široké veřejnosti je nesmírně důležitá. Smysl tohoto počínání chápou i státní instituce, neboť záštitu této soutěži dala Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo zdravotnictví, Magistrát hlavního města Prahy a Městská část Praha 3.

Chceme proto poděkovat všem jídelnám, které nelitovaly námahy a trochu času navíc, aby se do soutěže přihlásily. Do finále se nemohou dostat všechny, ale sama účast má velkou hodnotu a organizátoři si přihlášených jídelen velmi váží. Přihlášené recepty nezapadnou, až budou souhrnně vydány, stanou se inspirací pro další školní jídelny, kterým mohou zpestřit jídelní lístek.

Mgr. Alena Strosserová – metodička školních jídelen

Autor: Mgr. Alena Strosserová
metodička školních jídelen

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zdenouš

    soutěž
    No holky a kluci menu jsou úžasná,myslím že i v michelinské restauraci u Radka Kašpárka by je mohli vařit.Ovšem za trochu jiné ceny než ve vaší jídelně.Takže přeji ať vyhraje férově to nejlepší.Hezký den