Přeskočit na obsah

Gastro festival Ostrava 2004

Ve dnech 4. až 6. listopadu 2004 proběhla v Ostravě jedna velmi zajímavá akce – Gastro festival. Protože takových akcí se po naší vlasti koná každý rok jako šafránu, nemohli jsme chybět a Vám přinášíme z této výstavy reportáž.

Autor: Oldřich Hájek

Ve dnech 4. až 6. listopadu 2004 proběhla v Ostravě jedna velmi zajímavá akce – Gastro festival. Protože takových akcí se po naší vlasti koná každý rok jako šafránu, nemohli jsme chybět a Vám přinášíme z této výstavy reportáž.

Když jsem se blížil k ostravskému Výstavišti, tak jsem už z dálky viděl davy lidí, kteří se hrnuli ven i dovnitř a bavili se i na prostranství před samotnou budovou. Už totiž zde byly pro návštěvníky Gastro festivalu připraveny doprovodné atrakce v podobě prodejních stánků cukrářů, pekařů, či prodejců klobásek a piva. Samozřejmě nechyběly ani různé soutěže pro děti. Takto naladěn jsem se s elánem nechal strhnou davem vstříc samotné výstavě.

Celá akce proběhla na Výstavišti Černá louka v centru Ostravy. Akce byla situována ve dvou podlažích. Celé první podlaží bylo věnováno učňovským soutěžím ve zdobení talířů, přípravě omáček a jednohubek. Při pohledu na tyto drobné laskominy člověku jen tekly sliny. Další částí bylo téma „ Jak připravit stůl.“ Nacházely se zde různé variace například na téma western, či 20. léta anebo futuristický výlet do vesmíru. Takové stolování bych si také nechal líbit. 

Horní patro výstavy bylo rozděleno na dvě pomyslné části. Jedna část se věnovala dodavatelům potravin do restaurací a jídelen a druhé se zaměřila na dodavatel kuchyňské techniky, vybavení jídelen a restaurací.

Na prezentacích dodavatelů potravin nechyběli samozřejmě různé letáky a informační zdroje o jejich produktech, ale také hlavně (a to návštěvníci ocenili asi nejvíce) ochutnávka jejich produktů. Aby řekl pravdu, prohlídku výstavy jsem začal u stánku dodavatelů pečiva a došel jsem až k porcování právě grilovaného čuníka. Bylo velmi zajímavé sledovat, že tato výstava nemá jen regionální, anebo národní charakter, ale nechyběli vystavovatelé potravin zejména z Polska a Rakouska.

Další část, už spíše technická se věnovala zařízení a vybavení kuchyní a restaurací. Zde vystavovalo několik desítek dodavatelů těchto zařízení. Velikost a úroveň prezentací byla různá. Od prostého vystavení své techniky bez jakékoliv hostesky, která by podala doplňující informace, až po prezentace, které vypadali spíše jako nějaká show.
Mě se velmi líbila prezentace jedné firmy, která dodává plynové sporáky a pánve do kuchyní. V jejím vystavovatelském stánku působili dva kuchaři, kteří publikum udivovaly svými až téměř akrobatickými výkony. Nikdy bych nevěřil, až do jaké výšky jde vyhodit maso, či palačinku, která se v letu několikrát otočí a pak suverénně přistane přesně na pánvi. Klobouk dolů.

Spektrum vystavovatelů bylo velmi široké. Jak jsem se již zmínil, návštěvníkům byly představeny plynové sporáky a pánve. Nechyběly různé myčky, struhače, hnětače a různí další kuchyňští roboti. Na své si přijde i ekonomické oddělení jídelnových provozů. Pro ně zde byly připraveny různé ekonomické programy na PC, registrační pokladny, či čipová místa pro výdej jídel. Za zmínku stojí také vystavovatelé nábytku do restaurací a jídelen.

Můj celkový dojem z výstavy je velmi pozitivní. Našel jsem zde vše, co jsem očekával a ještě několik příjemných věcí navíc. Jen houšť takovým akcí, a bude-li to možné, příští rok přijdu zas!


 

Mgr. Oldřich Hájek je spolupracovníkem redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Oldřich Hájek

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se