Na jaře se již po mnoho let koná v Hradci Králové Gastro Hradec – jedna z největších přehlídek a kuchařských soutěží v České republice. A nejinak tomu bylo letos. Gastro Hradec se za poslední léta stalo již pojmem. Z původní malé regionální gastronomické akce se stala prestižní přehlídka kuchařského umu, která zabírá větší část Kongresového centra Aldis. I letos měla akce úctyhodné parametry jak co do počtu soutěžících, tak co do počtu vystavovatelů a návštěvníků. Kongresové centrum praskalo ve švech.
Co je to Gastro Hradec Králové?
Předně je to soutěž kuchařů a cukrářů a přehlídka soutěžních exponátů. Exponáty byly letos k vidění na 1700 čtverečních metrech. Ano, dobře čtěte – plocha 35*49 m byla zaplněna stoly s výtvory kuchařů. V cukrářské oblasti byly k vidění nádherné dorty, často zaměřené na oslavu různých oborových spolků a cechů, dále skulptury ve tvaru rytířských přilbic a jiné divukrásné tvary, Zajímavou část výstavy tvořily exponáty z vyřezávaného ovoce, hlavně z melounů. Hlavní sál kongresového centra byl dopoledne zcela zaplněn – stovky návštěvníků, zejména učňů a jejich mistrů, ale také další gastronomických odborníci, ředitelé škol i zástupců laické veřejnosti – ti všichni obdivovali. A bylo se na co dívat. Ukázky exponátů můžete vidět zde.
Soutěžní kategorie
V kuchařské části soutěže předváděli soutěžící své umění v těchto kategoriích:
K1
Slavnostní mísa pro 8 osob(ukázkový talíř jedné porce včetně 2 omáček) a dvouporcová restaurační teplá mísa prezentovaná ve studeném stavu (včetně omáčky, ukázkový talíř 1 porce)
K2
Šest druhů předkrmů na talířích+ pětichodové menu včetně sladkého kuchařského dezertu
K3
Pětichodové vegetariánské menu a mísa šesti druhů předkrmů pro šest osob
KJ
Junioři do 21 let – Slavnostní mísa pro 8 osob (ukázkový talíř jedné porce včetně 2 omáček)
Veletrh firem
Gastro Hradec Králové je dále veletrh firem dodávajících do restaurací, jídelen a gastronomických provozoven. Letos předváděly své výrobky nejen největší dodavatelé potravin, polotovarů a směsí, ale také gastronomického zařízení, oděvů pro kuchaře, vzdělávací instituce aj.
V přízemí Kongresového centra byly k vidění slavnostní tabule, kterými se prezentovaly některé odborné školy.
Doprovodný program
V doprovodném programu předváděli své umění (nejen gastronomické, ale i divadelní) v podiových vystoupeních učni kuchaři, barmani a cukráři. Některá vystoupení byla ukázkou zručnosti až virtuozity i dokonale zvládnutého divadelního umění. Protože diváky pod pódiem jsou většinou mladí lidé, učni a studenti, má své stálé místo v programu vystoupení odborníků, profesionálů a špiček ve svém oboru. Letos zaujal rozhovor s legendou české gastronomie Vladimírem Nodlem. Ač letos slaví 86 let, stále se zajímá o moderní kuchařské trendy. Hovořil o nutnosti seznamovat se s novinkami. Zajímavé bylo, jak tento mistr kuchař apeloval na své nástupce, aby se snažili vařit původní česká jídla.
Součástí doprovodného programu byl i seminář gastronomických škol o budoucnosti škol, jejich vývoje a zaměření.
Marie Ludvíková je externí redaktorkou portálu Jídelny.cz
Diskuze