Přeskočit na obsah

GastroHradec 2005

V pátek 22.4.2005 proběhl v Hradci Králové X. ročník přehlídky kuchařského a cukrářského umění Gastrohradec 2005. Již tradičně se sem sjíždějí návštěvníci z oboru gastronomie, společného stravování, zástupci škol, vystavovatelé gastrotechniky aj.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

V pátek 22.dubna 2005 proběhl v Hradci Králové jubilejní X. ročník národní přehlídky kuchařského a cukrářského umění Gastrohradec 2005. Soutěž pořádá východočeská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR v čele s prezidentem soutěže Milanem Burdou, hlavním partnerem je Vitana, a.s. Nad akcí drží patronát Magistrát města a primátor Hradce Králové.

V prostorách kongresového centra Aldis se svými výrobky představilo na 230 soutěžících
z České republiky, Slovenska, Polska, Ruska a Německa. Vedle čtyř kategorií pro cukráře a kuchaře byly vypsány také kategorie pro handicapované a zvláštní kategorie kuchařská artistika (výrobky z ledu, tuku, vyřezávané ovoce a zelenina) a cukrářská artistika (umělecké výrobky z karamelu, čokolády, marcipánu). Zvlášť byli hodnoceni junioři do 21 let.

Všichni účastníci soutěže zažívali horké chvíle hlavně v ranních hodinách, protože už od páté hodiny se sjížděli do Hradce, aby zde dokončili a připravili své výrobky k prezentaci. Hodnocení exponátů odbornou porotou, ve které mimo jiné zasedají mistr kuchař Ladislav Nodl, ing. Zdeněk Hladík z Vitany a samozřejmě prezident Gastrohradce Milan Burda, proběhlo od půl osmé do půl desáté. A potom se už mohly dveře výstavy otevřít pro veřejnost.

Několik tisíc návštěvníků obdivovalo nejen velkou profesionalitu zpracování, ale i bezbřehou fantazii. Tak jsme mohli vidět dort ve tvaru koňské hlavy nebo píseckého kamenného mostu, originální čokoládovou židli s marcipánovými liliemi. Svojí pomíjivou krásou mě zaujaly ledové sochy od Jana Hajného z Prahy nebo Boží ruka, kterou z másla vytvořila Lucie Petráčková z Prahy. V kuchařských výrobcích bylo vidět hojné používání rybího masa, zeleniny a slunečnicových a sezamových semínek. Rok od roku je také více soutěžících, kteří přivezou do Hradce svou ručně vyřezávanou zeleninu a ovoce a my pak můžeme obdivovat nejrůznější barevné kompozice z dýní, melounů, okurek, ale i mrkví a ředkviček.

V rámci doprovodného programu se představily se svými vystoupeními odborné školy, po celý den probíhaly ve foyer prezentace firem, působících v oblasti potravinářské výroby a gastronomických služeb. V Eliščině sále bylo možno navštívit seminář na aktuální téma Mexická kuchyně.

Gastrohradec je největší gastronomickou přehlídkou ve střední Evropě. Nejen zájem odborníků, ale i široké veřejnosti snad svědčí o tom, že kuchař už není vnímán jenom jako ten, kdo nasytí. Ale při pohledu na velký sál plný rozmanitých kuchařských a cukrářských skvostů jsem si připomněla, že jíme také očima. A to je možná to, na co někdy v našich provozovnách školního stavování zapomínáme.


Zdeňka Macháčková je vedoucí školní jídelny

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Jana

    Hradec
    Viděla jsem fotografie některých výrobků studené kuchyně a cukrářských výrobků, Jsou to přímo umělecká díla a to byli ještě učni. Myslím, že tato akce by si zasloužila větší propagaci. Osobně jsem tam nebyla ale musela to být nádhera o které člověk pochyboval jesti je to vůběc možno z potravin udělat.

  • Autor: Zdena

    Fotografie z Gastrohradce
    Fotografie a přehled výsledků letošní soutěže najdete na stránkách Asociace kuchařů a cukrářů www.akc.cz