O veletrhu
Na jednom z nejmodernějších výstavišť v Evropě nedaleko vídeňského Prátru, v Messezentrum Wien, se ve dnech 10-13. dubna 2005 uskutečnil další ročník mezinárodního kontraktačního veletrhu „Vše pro hosta“, který se již stal pravidelným cílem odborníků a vystavovatelů nejen z Rakouska, ale z celé střední Evropy. Výstava byla přehlídkou kvalitního jídla, nápojů, kuchyňské techniky, mrazicích technologií, hotelového nábytku a pokojového zařízení. Nedílnou součástí je také již tradiční výstava Vinova, na které představili rakouští vinaři řadu kvalitních druhů vína.
Tento gastronomický veletrh je určen především pro odborníky z oblasti hotelnictví, gastronomie, společného stravování, výroby a distribuce potravin a nápojů, ale také pro učitele a studenty odborných hotelových a potravinářských škol. Musím podotknout, že je možno využít zlevněného vstupného, které činí 10,- euro a navíc některé agentury v České republice již pravidelně pořádají zájezdy na tuto stále významnější výstavu.
Co bylo k vidění
Vystavovalo se ve třech ze čtyř hlavních pavilonů. To podstatné se odehrávalo především v pavilonech B a C, kde byly vystavovány tyto skupiny produktů:
– velkokuchyňská zařízení a vybavení
– chladicí a zmrazovací zařízení
– gastronomická zařízení
– hotelové vybavení
– provozní hygiena
– zařízení a programy kultury stolování
– údržbové automaty pro úpravu prostoru
– potravinové přísady a pochutiny
– mléčné výrobky ( jogurty, krémy, sýry, nápoje,….)
– mražené a chlazené výrobky ( pekárenské výrobky,aj.)
– hotové pekařské a cukrářské výrobky, zmrzliny
– cukrovinky
– potraviny pro zvláštní výživu – bezlepkové a dia- výrobky, nízkoenergetické výrobky
– výrobci a dodavatelé piva ( např.rakouské zastoupení Budvaru, ale také Guiness aj.)
– výrobci a dodavatelé kávy, včetně automatů na kávu, espresso aj.
– výrobci a dodavatelé nealkoholických a energetických nápojů, včetně nápojových automatů
Zajímavosti pro kuchyně
Z této nepřeberné nabídky bych chtěl vybrat alespoň několik zajímavostí. Například výrobci konvektomatů přichází se zdokonalením všech funkcí – např. s až šestibodovou teplotní sondou, která zaručuje přesné odečítání teploty v jádře pokrmu i v případě chybného umístění sondy ( kontakt s kovem nebo jinými součástmi, které se přehřívají, kontakt s kostí, která se ohřívá rychleji, atd. Konvektomaty jsou také vybaveny místo ovladačů na panelu tlačítky s piktogramy (např. kuře), která spustí režim přípravy včetně teplotních změn během přípravy. Tyto stroje jsou schopny celý pracovní proces zvládnout i v několika odlišných krocích, vyhodnotit a celý průběh zaznamenat.Jsou úspornější v energii i ve spotřebě páry, je zde možnost současně připravovat hlavní jídlo i přílohy atd.
Stále více se začínají také prosazovat multifunkční tlakové pánve, které dokážou vařit, vařit pod tlakem (to konvektomat neumí), dusit, smažit i péct. Na povrchu z chromniklové oceli se nic nepřipéká.
Ochutnávky
Součástí výstavy byly samozřejmě ochutnávky. Rakušané si potrpí na diskusi nejen o víně, ale i dalších kulinářských výrobcích. Pochutnal jsem si na skvělém vídeňském štrůdlu s jablkovou náplní, který byl rozpečen ze zchlazeného polotovaru, vynikající zmrzlině, sýrových závitcích, ale i na zeleninových salátech.
Na výstavě Vinova byl výběr vynikajících vín (také archivních) od rakouských vinařů, zajímavostí je to že vína jsou ukládána do sudů z kanadského dubu, což jim dodává díky uvolněným tříslovinám zlatavé zabarvení a jemnou vanilkovou vůni.
Kontakforum
Pořadatelé připravili pro informační a servisní podporu navázání mezinárodních kontaktů pro vystavovatele a především pro lepší servis návštěvníkům kontaktní středisko pro střední a východní Evropu, tzv. Kontaktforum. Tam mohli návštěvníci z České republiky získat seznam potenciálních partnerů z řad vystavovatelů, kteří mají zájem o kooperaci.
Celý veletrh byl plný zajímavostí, určitě stálo za to jej shlédnout !!!
Ing. Václav Brachtl je odborným učitelem na SPŠ potravinářské technologie v Bzenci
Diskuze