Program kongresu
II. celorepublikový kongres ASPOS proběhl ve dnech 26. a 27.10.2006 v Kongresovém sále v Poděbradech. Kongres provázelo nádherné téměř letní počasí a poklidná atmosféra lázeňského města. Zúčastnilo se ho asi 90 účastníků, mezi nimiž byly převážně ženy – vedoucí jídelen, ale i několik mužů, také zástupci závodního stravování a dalších jídelen, rovněž některé krajské a městské metodičky. Proběhl v menším sále Kongresového centra a měl komornější atmosféru, která byla velmi nakloněna diskusi.

Tahákem prvního dne byla (jako vždy při podobných příležitostech) přednáška Hygienické kontroly z hlediska legislativy (MVDr. Mathesová).
Přehled mýtů o školním stravování podal Ing. Bureš. S výkladem některých nepravdivých tvrzení v oblasti školního stravování vystupuje na probíhajících krajských konferencích, pro kongres ASPOS si však připravil seznámení se zcela novou várkou mýtů.
Rozsáhlou diskusi vyvolalo vystoupení Ing. Königové o odpadech. Pozornost upoutaly zejména některé části její přednášky: používání drtičů, třídění odpadů apod.
Další přednáškou, při níž se velmi diskutovalo, bylo druhé vystoupení Ing. Bureše se shrnutím problematiky stravování v první den nemoci žáků a s návrhy na řešení problémů.
Krátké vystoupení zde měl i portál Jídelny.cz – seznámení s charakteristikou obvyklého návštěvníka portálu Jídelny.cz. Odborné přednášky byly proloženy krátkými zprávami z činnosti asociace ASPOS.
Účastníci kongresu měli přímo v objektu Kongresového centra zajištěno stravování i večerní kulturní program. Součástí kongresu byly i malé výstavní stánky některých firem, v odborném programu ovšem nebyla zahrnuta jejich reklamní vystoupení. Portál Jídelny.cz měl také stánek, kde prodával některé knihy. Nabízel také čerstvou novinku – příručku „Bezpečnost pokrmů v gastronomii – malé a střední provozovny“.

Druhému jednacímu dnu vévodily 3 přednášky – registrační pokladny v ŠJ (s možným datem uvedení do provozu 1.1. 2007), nároky pracovníků jídelen na OOPP (výklad vládního nařízení) a ekonomika ŠJ (např. správné zaúčtování stravného, DPH, nedobytné pohledávky, zaokrouhlovací rozdíly).
Závěr programu vytvořila kratší přednáška z oblasti metrologie.
Rozhovor s předsedou ASPOS
Předsedy ASPOSu, Mgr. D. Korandy, jsem se zeptal:
V čem se ASPOS liší od jiných oborově zaměřených společností jako např. SPV, Jídelny.cz apod.?
ASPOS je profesní sdružení na bázi neziskové organizace, z čehož vyplývá úplně jiná pozice při jednání se státní správou než u soukromých subjektů. Aspos stojí na straně všech pracovníků společného stravování. Jeho cílem je vyjednat optimální podmínky pro rozvoj těchto profesí, a to jak ze strany zaměstnavatelů a zaměstnanců, tak např. ze strany kontrolních orgánů.
Můžete uvést příklady vašich jednání?
Registrační pokladny – získání metodiky jejich používání, definování jasných podmínek. Jednali jsme na MFČR v odboru registračních pokladen, závazné stanovisko je zveřejněno na www.aspos.cz
Změna katalogu prací a stanovení platové třídy pro vedoucí ŠJ – cílem je, aby tam byla jasně uvedena vedoucí ŠJ. V současné době jednáme s poslanci .
Strava v první den nemoci – snažíme se, aby poskytování stravovací služby nebylo vázáno na pobyt ve škole. Jednáme s MŠMT, musí se k tomu změnit školský zákon.
Jak hodnotíte průběh kongresu, jste spokojen s výběrem přednášek a přednášejících?
Jsem spokojen.
Ohlasy návštěvníků
Na to, jak byli spokojeni účastníci kongresu, jsem se dotazoval v předsálí o přestávkách. Naprostá většina ohlasů byla kladná, jen občas se objevily drobné náměty ke zlepšení. Pochvaly byly zejména na praktičnost přednášek a autory, kteří se vyjadřovali srozumitelným jazykem.
Jeden ohlas si povšiml uspořádání kongresu v době školních prázdnin a všem, kterým to vadilo, vzkazuje: „Vyhovuje mi, že to bylo o prázdninách, stejně bych musela do práce.“ Přítomné zástupkyni závodních jídelen nevadilo, že na akci převažovaly školní jídelny. Za přínosnou považovala přednášky o hygieně a ocenila i o účtování DPH. Uvedla, že zde jsou problémy stejné jak v ŠJ tak v ZJ.
Jedna účastnice reagovala na příspěvek portálu Jídelny.cz : „Za to, že mnoho jídelen nemá internet mohou i ředitelé. Naše jídelna vaří 350 obědů, není to tedy malá jídelna a dostala jsem od ředitele písemné svolení, že na internet mohu pouze 3x týdně od 14. do 15. hodiny (kdy máme největší provoz)“.
Z několika málo reakcí, které nebyly bezvýhradně kladné, bych uvedl dvě: povzdech nad množstvím akcí pro jídelny v poslední době a upozornění, že mnohé informace z přednášek nelze považovat všude za závazné z důvodu odlišných postojů jednotlivých krajů.
Spokojenost účastníků můžeme považovat za velký klad kongresu. Dalším kladem je příslib organizátorů, že podobné setkání zástupců jídelen by koncem listopadu mělo proběhnout v Ostravě (se zaměřením na moravské kraje) s podobným programem jako kongres v Poděbradech. O této akci budeme referovat.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Romana
internet v jídelnách
Abych mohla sledovat novinky, pořídila jsem si internet domů a platím si jej ze svého.
Naše škola dává do jídelny bohužel jen to nejnutnější, a to internet dle paní ředitelky opravdu není.
Autor: liduna
internet ve ŠJ
Mám stejnou zkušenost jako Romana,tzn.že paní starostka jako zřizovatel naší ŠJ při ZŠ a MŠ prohlásila,že internet není k mojí práci v jídelně potřebný.Takže jsem si pořídila internet doma a platím si ho ze svého.Bude naši práci vůbec někdo někdy uznávat?