Přeskočit na obsah

Jak dopadla v Brně soutěž o nejlepší školní jídelnu?

V úterý 25.8.2009 odpoledne se zdálo, že se celé české školní stravování sjelo do jídelny na náměstí Svornosti v Brně. Všichni přítomní (nejen brněnští, ale ze vše koutů republiky) přihlíželi závěru soutěže o nejlepší školní jídelnu. Nechybělo povzbuzování, vedly se vážné rozhovory, dozvídali jsme se zajímavé a aktuální informace. A jak vše dopadlo?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V úterý 25.8.2009 se ve školní jídelně na náměstí Svornosti v Brně konal druhý ročník soutěže k nejlepší školní jídelnu. Kromě osmi brněnských jídelen na soutěž dorazila i jedna jídelna mimobrněnská – z Pohořelic. Akci pořádal Magistrát města Brna ve spolupráci se Společností pro výživu a Asociací kuchařů a cukrářů.

Týmy jednotlivých jídelen měly za úkol připravit kompletní obědové menu pro děti ze základní školy. Volba receptur byla volná, podmínky byly dvě: kalkulace materiálových nákladů do 35 Kč a použití kuřecího masa v hlavním jídle. Týmy kuchařek a kuchařů z jednotlivých jídelen pracovaly vždy ve skupinách (3 jídelny současně), na přípravu měly 2,5 hod.
První skupina soutěžních týmů nastoupila již brzy ráno, poslední skupina končila přípravu svých menu kolem 15. hodin odpoledne. Jídla ochutnávala a hodnotila komise, v níž zasedli zástupci Společnosti pro výživu, Magistrátu města Brna, Krajského úřadu, Krajské hygienické stanice, Ministerstva školství a dalších organizací. Jako zástupci strávníků se práce v komisi účastnili i dva studenti. Hodnotila se nejen chuť jídla, ale jeho vzhled, naservírování, výživové parametry atd.
Oproti prvnímu ročníku soutěže byly vyhlášeny nejen nejlepší 3 menu (a tedy nejlepší školní jídelny), ale také nejlepší polévka, hlavní jídlo a dezert.
Vítězem se stala malá školní jídelna Mateřské školy, ul. Marie Majerové v Brně, která měla velmi vyrovnané výsledky ve všech 3 chodech soutěžního menu. Dokázala tak, že i v mateřských školách se dají připravovat jídla na vysoké úrovni a že mateřské školy mohou soutěžit s velkými školními jídelnami. Rovněž účast jídelny z Pohořelic mezi nejlepšími svědčí o tom, že školní stravování v malých městech a obcích může mít také velmi dobrou kvalitu.

Všechna jídla měla vysokou úroveň. Jak uvedl moderátor a člen hodnotitelské poroty Ing. Hladík z Asociace kuchařů a cukrářů, mezi jídelny nebyl vyslovený propadák. Některé jídelny vsadily na klasiku: Věřili byste na mezi polévkami se prosadila obyčejná rajská? Jiné se odvážně pouštěly do riskantních jídel (rybí polévka). Stůl, na kterém byla jídla vystavena, byl skutečnou pastvou pro oči a všem poskytoval bohatou inspiraci. Někteří naši kolegové novináři byli tím, co školní jídelny dokážou, neobyčejně překvapeni.

Celá akce byla zakončena slavnostním vyhlášením vítězů a předáním cen, které se účastnil 1. náměstek primátora města Brna, MUDr. Daniel Rychnovský. Akci po celý den přihlížely nejen soutěžní týmy, které již měly soutěž za sebou, ale i mnoho vedoucích z jiných jídelen, odborníků z různých oborů a dalších osob, kteří se ve školním stravování angažují. Přijeli i novináři (např. Vlasta, Lidové noviny), poskytovaly se rozhovory, natáčela zde Česká televize.

Všichni samozřejmě hodnotili, srovnávali, fotografovali, oceňovali. Pro mnoho přítomných byla akce příležitostí k neformálnímu a přátelskému setkání a povídání. Vyměňovali si informace, rady, probíraly se plány do budoucna. Nechybělo ani občerstvení pro všechny. Celý den měl skvělou atmosféru, zejména některé týmy soutěž prožívaly, jakoby šlo o mistrovství světa.

Soutěž o nejlepší školní jídelnu se konala díky téměř dvěma desítkám sponzorů, mezi nimiž nechyběl ani portál Jídelny.cz. Sponzoři dodali potraviny, odměny, ceny, finance a významně tak přispěli k úspěchu celé akce. Mimořádnou práci odvedla při pořádání soutěže paní Anna Packová z brněnského Magistrátu, které za zorganizování soutěže patří díky. Ocenění také patří pracovnicím jídelny z náměstí Svornosti, které pro celou akci vytvářely zázemí.

Výsledková listina
Polévka
1. Nám. Svornosti
2. M. Majerové
3. Chalabalova

Hlavní pokrm
1. Nám. Svornosti
2. Pohořelice
3. Kounicova

Dezert
1. M. Majerové
2. Novolíšeňská
3. Pohořelice

Celkové výsledky
1. M. Majerové 
Polévka rajská s ovesnými vločkami, kuře na medu s badyánem, dušená rýže, okurkový salát, jogurtová buchta (5)
2. Pohořelice 
Vydatná rybí polévka se zeleninou, vihorlatský kuřecí řízek, bramborová kaše, zelný salát s kukuřicí, ovocný pohár se zakysanou smetanou
3. Kounicova 
Hovězí vývar s fridátovými nudlemi, Tondovo kuře, brambory s máslovo-petrželkovým přelivem, ovocný koláč s drobenkou 


Foto vítězného menu

Jak uvedlo mnoho přítomných (nejen řečníků, hostů, odborníků, ale i vy ze školních jídelen), školní stravování musí vyjít ven z jídelen a více prezentovat svůj um, výsledky a schopnosti. Pracovat v jídelně, to neznamená, že jde o bezvýznamnou pozici, kde vaří ti, co mnoho neumí. Jak uvedla šéfredaktorka časopisu Foodservice paní Horníková, většina soutěžních jídel by se bez problémů prosadila i v restauračním stravování. Školní stravování ukázalo, že není žádnou popelkou, že umí připravit chutná, atraktivní, ale zároveň výživově hodnotná jídla.

 

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča1

    soutěž
    Toto je hodně dobrý nápad. Gratuluji všem, kteří se na akci podíleli.

  • Autor: majka

    pochvala
    Každá taková akce je přínosem. Gratuluji.

  • Autor: Babula

    „Jak dopadla..“
    Srdečne gratulujem.Určite to bola pekná akcia.Len škoda , že sa to nerobí aj na Slovensku. Babula.