Přeskočit na obsah

Jaké budou Nové trendy 2012?

Opět začínají Nové trendy v moderním vaření– cyklus školení pro kuchařky a kuchaře z jídelen. Protože se objevují dotazy, jak bude celé školení probíhat, a pochybnosti, co za vstupné účastníci získají, přinášíme upřesnění k průběhu školení.

Autor: Redakce

Příští týden opět začínají Nové trendy – tedy cyklus školení Nové trendy v moderním vaření, který je určen pro kuchařky a kuchaře. Pořádá je portál Jídelny.cz ve spolupráci s partnerskými firmami, které na všechna tato školení dodávají gastrotechniku, personál a suroviny.
První ročník těchto školení jsme uspořádali již v roce 2008 a setkal se s mimořádným ohlasem. I na další jsme od vás zaznamenali velice příznivou odezvu. Proto v v těchto školeních pokračujeme i letos – jak se zdá, školení určených pro kuchařky skutečně není mnoho.

Česká klasika moderně

Letošní ročník je zaměřen převážně na přípravu klasických českých jídel, ale v moderní, lehké a zdravé úpravě. Možná se divíte, proč zrovna česká klasika. Zdá se, že po letech okouzlení různými zahraničními kuchyněmi, pizzami, tortilami apod. se chutě strávníků vracejí k tomu, co připravovaly babičky před lety, k české klasice. Podobné téma měla i úspěšná celostátní soutěž školních jídelen v roce 2011. Víte také, že podle průzkumu VZP, který v roce 2011 mapoval stravovací návyky českých dětí, ze špičky žebříčku nejoblíbenějších jídel zmizela pizza a prodrala se tam klasická česká jídla?

To vše je o důvod víc, proč by se i vaše jídelna měla o českou klasiku v moderní úpravě zajímat. Přijďte tedy na školení Nové trendy i vy: uvidíte, jak českou klasiku připravovat nejen lehce a zdravě, ale také moderně, aby byla pro děti přitažlivá. Také se dozvíte, jak připravit svačinky barevnější, chuťově pestřejší, s nižším podílem tuků a s vyšším podílem zeleniny a luštěnin.

Jak proběhnou Nové trendy

Zatímco mnohé kuchařky a vedoucí již zaměření Nových trendů znají, pro nové zájemce může být toto školení velkou neznámou. Předem tedy uveďme, že Nové trendy nejsou kurzem u stolu, kde si účastníci zapisují poznámky z výkladu přednášejícího. Jde o ryze praktické školení, u kuchyňské techniky, kde se zkouší a předvádí potraviny a technologické postupy.

Co získáte účastí na školení

Velké diskuse vzbuzuje fakt, že účast na školení Nové trendy je placené. Na jednu stranu mají jejich účastníci právo pochybovat o ceně školení, na druhou stranu organizátoři musí respektovat mimořádné náklady, které si tyto akce žádají. Patří k nim i stoupající částky, které si školy a školní kuchyně za pronájem prostor účtují. Řekněme si tedy, co za vynaložené peníze účastník dostane, a pak se ať každý rozhodne, zda se školení zúčastní (tak jak to již učinily stovky kuchařek) nebo zda zůstane doma a vše nastuduje z internetu (jako to radí jeden z diskutujících).

  1. Kuchaři partnerských firem budou ukazovat přípravu pokrmů na podiu, vše se bude snímat kamerou a promítat, takže všichni budou dobře vidět.
  2. Přípravu pokrmů bude doprovázet svým komentářem odborník.
  3. S kuchaři a moderátorem je možno diskutovat, ptát se na podrobnosti a získávat tak nové informace.
  4. Na vlastní oči uvidíte použité suroviny, technologickou přípravu i hotový pokrm. Ten pak budete moci ochutnat.
  5. V programu je velký časový prostor na ochutnávky připravených jídel. Během nich je možno znovu diskutovat s kuchaři a ostatními účastnicemi školení.
  6. Na vlastní oči uvidíte novou gastrotechniku, nová kuchyňská zařízení a přístroje. Se zástupci firem se můžete poradit, jaké zařízení bude pro vaši jídelnu nejvhodnější.
  7. Zvláštní a nepovinnou součástí akce je i školení Hygienického minima, které začíná již v 7 hodin ráno.
  8. Všichni účastníci dostanou receptáře s recepturami z degustačních menu.

Na co se můžete těšit

A jaká jídla se na letošních Nových trendech můžete naučit připravovat?

Patří mezi ně např. Kuřecí nudličky s čočkou, bramborová kaše s květákem.
Klasické kuřecí s bramborem uspěje vždy. Zde do něho ovšem zapracujete luštěninu a zeleninu.

 
V páře připravený norský losos se zeleninou Versailles kombinuje rybu (tolik problémovou kategorii spotřebního koše) se zeleninou. Jak navíc vidíte z fotografie, jídlo je nádherně barevné a opravdu strávníka láká.


Cizrnová pomazánka namazaná na kousku pečiva je dalším příspěvkem k zvýšení spotřeby luštěnin, která činí většině jídelen trvalé potíže.


 
Přijďte vyzkoušet, rádi vás uvidíme. Těšíme se brzkou nashledanou!

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka 1

    doporučení
    Nových trendů se účastníme od jejich začátku, vždy přinesou nějaký nový postřeh, zlepšovák nebo recept.Navíc je to vzácný okamžik, kdy se mohou setkat kuchařky z různých zařízení a vyměnit si poznatky z provozů, jelikož je školení pořádáno o jarních prázdninách, kdy se jich zaměstnanci mohou bez problémů zúčastnit. Proto doporučuji, buďme vděčné za tato školení. Nechte si finanční rezervu a posílejte své zaměstnance na tyto akce, STOJÍ TO ZA TO!!!

  • Autor: maty200

    Nové trendy
    Hezké nové trendy: zelenina Versailles z Nowaca stojí 250g – 20.77Kč
    filet z lososa 110g – 25,00Kč
    celkem 45,77 bez polévky,nápoje a salátu!
    Na jeden oběd kat.15+ mám 29,50.
    Tak nevím jak bych mohla takhle vařit.

    • Autor: Nowaco

      Dobrý den,
      dovolte mi prosím Vaše postřehy uvést na pravou míru. Zelenina Versailles pol. 429550 stojí v základní ceníkové ceně 72 Kč, Losos porce pol. 139050 je základní cena 139 Kč. Tedy kalkulace jedné porce 100g losoa + 80g zeleniny + 70g g těstovin = 13,9 + 5,80 + 3 = 22,7. Znovu připomínám, že jde o ceníkové ceny. Se základními slevami (nebo použitím jiné zeleninové směsi Bonduelle :-)) není problém dostat se hluboko pod 20 Kč. Ale i tak si myslím, že lze dětem ve škole nabídnout tento pokrm a „neprovařit kalhoty“.
      Hezký den všem

      • Autor: maty200

        Dobrý den, ano Vaše ceny jsou uvedeny ceníkové dle katalogu,ale bez DPH.
        Losos jsem nikde za tuto cenu nenašla – nejlevnější akce 169,- s DPH 192,66.
        Hezký den.

  • Autor: m21

    nove trendy?nebo spis reklama?
    byl jsem hodne zklamany z Novych trendu 2012,byl jsem poprve a taky NAPOSLED!!!!!!!!zadne nove trendy,ale jen sprosta reklama na Nowaco,Vitanu,Bonduelle a Catus!!!!!!!! mrazeny,suseny,instantni potraviny do skolnich jidelen??????dnes muze varit kazdy,kdo umi cist………..podle navodu,zalit vodou,zamichat a je hotovo…………

    • Autor: pamit

      Dobrý den, účastnila jsem se Nových trendů, a musím říct, oproti Vám, jsem nadšená. Vaření ze sáčku … ale kdepak. Žádný z pokrmů nebyl pojat tak, že bychom pouze sypali ze sáčku. Vždy byl recept inovativní a něčím obohacený, … zeleninou, luštěninou. Spojení Vitany – Nowaca – Catusu se dá velmi dobře v našich kuchyních využít a používat jejich nové a dobré nápady. Děkuji organizatárům i předvádějícím firmám. Příští rok přijedu určitě znova a receptury použiju. Díky za skvělý materiál!

  • Autor: xxx1

    NOVÉ TRENDY???
    Souhlasím, akce nebo školení je zaměřeno na vaření ze SÁČKU …………..tomu se říká Nové trendy??Ochutnala jsem,je to hrozné a vůbec bych si nedovolila to podávat strávníkům.

    • Autor: wuld

      Já bych si zas nikdy nedovolila napsat to co vy a m21! Asi jsem byla na nějakých jiných trendech Reklama tam byla ale ne sporostá. Jestli si myslíte že Vitana a spol se takových akcí účastní zadarmo, tak žijete v jiném světě. V jídelně m21 se nepoužívá mražené maso, mražená a sušená zelenina? Pak vaše strávníky lituju – dávat jim „čerstvou“ právě v této době. Hodně z předváděných jídel bych u nás nezaváděla, ale ne proto, že by to byl prášek zamíchaný s vodou prostě nevyhovuje to organizaci naší kuchyně, chuti našich strávníků. a le nápadů a dobrých informací bylo na školení hodně!!! Jen si to musím přebrat a hned něco z toho zkusíme.

    • Autor: Olinka

      Včera to bylo úžasné, našla jsem tam mnoho zajímavých námětů, které jsem ještě nikdy neviděla. Jídlo bylo velmi chutné, děkuji.

  • Autor: p73

    Škubánky
    Díky za super den na Nových trendech. Jídlo bylo skvělé. Velké nadšení z ryb od Nowaca a ze Škubánků od Vitany. Fakt super. Určitě vyzkoušíme. Šípkovou omáčku používáme a na rolku se švestkou se už těšíme. Příští rok nashle. Inspirujte nás dál … !!! díky

    • Autor: lili222

      Chci se jenom zeptat jak budete ty škubánky vydávat a uchovávat ( výdej 3h.) vyzkoušeli jsme je………… uchovat nejdou a na výdej bych musela mít asi další lidi,kteří je budou tvořit a hned vydávat.

      • Autor: ZH

        Přijďte se podívat na kurz, vše je tam ukázáno a vysvětleno.

        • Autor: L73

          Dobrý den,včera jsem byla na školení a byla jsem velmi spokojena.Už se těšín na příští…..

      • Autor: Zdeněk

        Dobrý den,
        dnes jsem se ptal Drahušky. 1. Škubánky vydávejte naběračkou jako rýži nebo umělohmotnou porcovačkou, při výdaji namáčejte do másla, jde to stejně rychle jako výdej rýže. 2. Připravené škubánky přendejte do GN a uchovávejte ve vodní lázni při teplotě 70 stupňů. Pokud chcete před výdejem regenerovat, tak přikryté pokličkou regenerejte párou na 70 stupňů. V případě dalších dotazů volejte Drahušku – 724 124 487. Žijte s chutí. Zdeněk

        • Autor: p73

          Dobrý den, děkuji Vitaně, a konkrétně panu Zdeňkovi, za odpovědi. Velmi si vážíme všech vašich cenných rad a jsme rádi, že vzájemná komunikace nekončí posledním potleskem v sále na školení. Vitano, jen tak dál a díky.