Přeskočit na obsah

Jaké byly Nové trendy v Pardubicích?

Školení Nové trendy se účastnilo množství kuchařek, ale určitě ne všechny. Na řadu z nich se nedostalo. A tak jsme připravili kaleidoskop postřehů, zážitků a myšlenek ze školení v Pardubicích.

Autor: Monika Štachová
redakce portálu Jídelny.cz

Když jsem odjížděla na školení Nové trendy do Pardubic, šéfredaktor portálu Jídelny.cz mne vyprovázel slovy „A něco dovezte z těch Pardubic“. Byla jsem si jistá, že tím neměl na mysli světoznámý Pardubický perník. Bylo mi jasné, že to asi bude chtít nějaký článek. A protože nejsem žádný spisovatel, tak mi takový článek dá hodně práce. Naštěstí cesta vlakem do Pardubic trvá poměrně dlouho, tak jsem měla alespoň spoustu času o článku přemýšlet.

To, jak skvělé a profesionální bylo představení šéfkuchařů Vitany, tu asi psát nemusím. I když je obdivuhodné, protože to stejné vlastně ukazují na každém školení. Od zástupců Nowaca jsme se dozvěděli spoustu informací o rybách. Jak poznáme, když je ryba jednou nebo vícekrát zamražená a jak vůbec poznáme kvalitní rybu. Dozvěděli jsme se i něco o zelenině Bonduelle. Měli jsme možnost ochutnat teplé i studené nápoje firmy Catus. Na dračku v tom mrazivém počasí šel hlavně teplý nápoj hruškový se skořicí i kapucino ořechové. Chutná byla i novinka Jogurtela banánová. Zajímavá byla i ukázka kuchyňských pomocníků firmy Hofmann.

A jak proběhla degustace? Velmi zajímavá a rafinovaná byla „Zagorka“, ne na školení opravdu nevystoupila naše populární zpěvačka, ale je to pracovní název pro chutný pokrm z těstovin, sýrové omáčky, vepřového masa, do kterého je vmíchaná čočka. Myslím, že to by mohlo dětem v ŠJ chutnat a třeba si ani nevšimnou, že tam ta čočka je. Zvědavá jsem byla na kombinaci ryba s koprem, zelené fazolky, žampiony, kukuřice. Ale nevím, jestli děti zelené fazolky a žampiony ocení. Překvapily mě lasagně, byly výborné. Přiznám se, že lasagně nemusím, nikdy jsem jim nepřišla na chuť, ale tyhle byly fakt jedinečné. Velmi chutné bylo i mleté maso s fazolema a rajčatovou omáčkou. Jak jsem se dozvěděla v rozhovorech s vedoucíma a kuchařkama v Olomouci i v Pardubicích, úprava luštěnin po mexicku nebo jiný exotický způsob není pro naše děti až tak lákavá a oblíbená. Vypadá to tak, že naše děti mají rády klasickou čočkovku nebo hrachovku s chlebem a párkem, okurkem, kouskem uzeného či vejci. Prostě česká klasika.
Mohli jsme ochutnat i další neobvyklé pokrmy jako závin z bramborového těsta s mletým masem a k tomu úžasný salát z červené řepy.
Chuťové pohárky jsme si museli tentokráte nechat rozehrát (nebo roztančit?) i bez p. Hladíka z AKC, který uváděl a moderoval Nové trendy loňský rok. Letos se moderování ujali jeho mladí kolegové.

Chtěla bych vám napsat o jednom setkání, které mě v Pardubicích čekalo. Těšila jsem se na schůzku s pí vedoucí ŠJ, která napsala pro vás článek. Setkání proběhlo nad očekávání a to jsem vůbec nevěděla, že s sebou přiveze raritu ve školním stravování, mladého pana šéfkuchaře. Oba dva si školení a následné degustace užívali, ocenili to a říkali, že jde opravdu o dobrý nápad, že si vezou domů spoustu nápadů a inspirací. Bylo vidět, že mladému šéfkuchaři při ochutnávkách běží hlavou kalkulace, receptury, spotřební koš a spousta nápadů. Ale nemyslete si, není to žádný nováček, má za sebou 10 let praxe u soukromníka a tam se musel jinak otáčet. Na školní stravování si prý musel nějakou dobu zvykat. Paní vedoucí byla na něho náležitě pyšná. On totiž ví „jak malé strávníky oblafnout“, aby snědli to, co mají, zapojuje do vaření fantazii. Takového šikovného, mladého, usměvavého a schopného šéfkuchaře bych přála každé jídelně. Paní vedoucí mi jistě promine, že jsem se více rozepsala o jejím kolegovi, ale rarita je rarita. Vyprávěli mi o jejich školní jídelně, o kolektivu v kuchyni, že jsou sehraný tým, bylo vidět, o strávnících, o jídelníčcích o rekonstrukci jídelny o výdejnách i o tom, co je trápí a s čím bojují atd. V článku, který jsme zveřejnili 4.3., jste se o této ŠJ mohli dozvědět spoustu věcí, a proto bych to tu již více nerozepisovala.
Z Pardubic jsem odjížděla s myšlenkou a uspokojením, že vím zase o další školní jídelně, kde jsou lidé na svém místě.

A co nakonec vezu z Pardubic? Přece jen ten článek pro pana šéfredaktora a dokonce i pardubický perník domů pro děti.

Monika Štachová, redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Monika Štachová
redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se