Přednášky
Nápad pořadatelů zaměřit konference na oblast hygieny se ukázal jako velmi dobrý. Problematika hygieny je velmi živá, hygienické předpisy se v uplynulých letech měnily a zdá se, že ne nadlouho, protože již se vynořují první předpisy EU. Za těchto okolností je každá kvalitní vzdělávací akce tohoto druhu vedoucími jídelen velmi kladně přijímána. Na konferencích přednesli přednášky na toto téma MVDr. Mathesová a Ing. Čapek. Oba se zhostili svého úkolu velmi dobře, výborné bylo, že v dostatečném předstihu připravovali obecenstvo na přibližující se platnost nových předpisů Evropské unie. Informovanost o těchto předpisech je totiž téměř nulová. Již po prvních konferencích se v redakci objevily další dotazy na toto téma, které byly pro nás impulsem k přípravě několika článků, v nichž vás seznamujeme s „balíčkem“ hygienických předpisů EU podrobněji.
Druhou hlavní přednášku měl na konferencích Ing. Bureš, který se zaměřoval na jednání s nadřízenými, na možné úspory financí a na hospodaření školní jídelny. I jeho vystoupení mělo živý ohlas.
Důležitou skupinou účastníků konferencí byly firmy prezentující své produkty a služby. Před rokem se v naší anketě vyjádřilo 90% jídelen pro to, aby základní část konferencí byla bezplatná. A právě tyto firmy vám umožnily svou účastí vaše přání splnit.
Byli jste tam také?
Vysokou návštěvnost mělo odpolední placené školení hygienického minima. Zatímco na jaře školení DPH zajímalo průměrně 10 lidí, podzimní školení hygienického minima přilákalo kolem 30 lidí v každém krajském městě.
Vůbec návštěvnost konferencí roste. V průměru jsme zaznamenali 99 účastnic a účastníků na každé z konferencí, celkem se akcí zúčastnilo 1296 vedoucích. V některých městech byl zájem opravdu značný, např. v Ostravě přišlo 213 lidí.
Potěšitelné bylo, že z některých jídelen přišlo i více lidí, že s vedoucí navštívila konferenci i např. kuchařka. Bohužel 20-30% přihlášených vůbec na konference nedorazilo a tím blokovalo místo pro ty, co měli o akci opravdový zájem, ale přihlásili se později. Prosíme tedy, abyste se na další konference hlásili opravdu je ti, co mají vážný zájem, a pokud možno včas.
Víme také, že některé přihlášky byly podané vícekrát, a snažíme se vylepšit přihlašovací formulář, aby nedocházelo ke zbytečným vícenásobným přihláškám, které také přispívají k fiktivnímu navýšení účastí. Rekordmankou se stala jedna vedoucí jídelny, která pro sebe podala celkem 5 přihlášek…
Jak změnit konference?
Organizátoři obdrželi mnoho námětů ke zlepšení obsahu i organizací těchto akcí. Většinu z nich se pokusí využít při přípravě konferencí v příštím roce.
Organizátoři již teď např. vědí že nepůjdou dále cestou zvyšování počtu účastníků konferencí, aby byl zachován rozumně zvládnutelný počet návštěvníků, aby konference měla komornější ráz, podporující větší diskusi, která bohužel na řadě konferencí chyběla. Dále v nejbližší době na portálu otiskneme stručné záznamy hlavních přednášek.
Vyzýváme všechny jídelny, aby, pokud mají nějaké náměty ke konferencím, aby je zaslaly do naší redakční pošty na redakce@altix.cz nebo pomocí vzkazovníku.
Závěrem mi dovolte vyslovit poděkování všem, kdo podíleli na zdárném průběhu všech konferencí:
– Všem vystavujícím firmám, díky jejichž sponzorským příspěvkům se konference uskutečnily.
– Přednášejícím MVDr. Mathesové, Ing. Čapkovi a Ing. Burešovi, kteří byli přes své pracovní vytížení ochotni pro vás kolečko 13 vystoupení absolvovat.
– Týmu organizátorů pod vedením Jiřího Plzáka, který konference prakticky zajistil a zorganizoval.
Těšíme se nashledanou na konferencích v roce 2006.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze