V současné době probíhají v ČR konference ústavního stravování, které pořádá pro stravovací provozy nemocnic, ústavů sociální péče apod. portál Jídelny.cz ve spolupráci se společností Uniconsulting.
Program konferencí
Program těchto konferencí je úzce změřen na hygienu, a to jak z pohledu legislativního, tak z pohledu odborného. Jeho součástí jsou tyto přednášky:
- Struktura zákonných povinností a bezpečnost ve stravovacím provozu. Průřez legislativou ČR a EU, povinné dokumenty ve stravovacím provozu.
- Realizace správné výrobní a hygienické praxe v ústavní kuchyni, požadavky na hygienu a zdravotní stav, sanitace, technologie, onemocnění z potravin
- Kompletní souhrn požadavků na HACCP, realizace HACCP
- Problematika odpadového hospodářství ústavní kuchyně
Hlavní přednášející je Ing. Lucie Janotová z poradenské firmy Uniconsulting.
Součástí programu jsou i výstavky inzerujících firem. Jejich zástupci se však přednáškového programu neúčastní, pouze předvádějí své výrobky a služby.
Srovnání s Krajskými konferencemi
Oproti Krajským konferencím mají tyto akce zcela jiný charakter. Akce je celodenní, platí se zde vstupné, schází se zde méně lidí (dosavadní průměr činí 35 účastníků), prostředí je mnohem komornější. Účastníci převážně pracují v domovech důchodců a v ústavech sociální péče. Překvapující je, že často se akce účastní i dva nebo tři lidé z jednoho provozu.
Často zde potkáváme ty, kteří v minulosti navštívili i Krajské konference jídelen. To je pak někdy předmětem porovnávání; dokonce i zdrojem nepochopení, že jde o dvě naprosto odlišně zaměření akce. Zažili jsme případ, že účastnice se domáhala vstupu na neplacenou dopolední část – jakoby byla na Krajské konferenci.
Potěšujícím zjištěním je, že přibližně dvě třetiny účastníků portál Jídelny.cz pravidelně sledují.
Jak se vám akce líbí
Konference ústavního stravování jsou poměrně kladně hodnoceny. V neformálních rozhovorech se velmi často objevuje krátká, ale výstižná věta: „Líbilo se mi to“. V anketách k jednotlivým přednáškám se většinou vyskytují známky 1-2. Např. v Hradci Králové byly (podle podrobného dotazníkového průzkumu) nejlépe hodnoceny přednášky Realizace SVHP v ústavní kuchyni a Kompletní souhrn požadavků na HACCP, obě s průměrem 1,31. V diskusích na těchto akcích se objevuje dost velký zájem o problematiku dietního stravování.
Časté jsou také dotazy, zda přednášky budou k dispozici v textové podobě na portálu Jídelny.cz a zda se budou podobné akce opakovat. V obou případech je naše odpověď ANO.
V týdnu od 18.6.2007 proběhnou ještě tyto konference na Moravě (Zlín, Olomouc, Ostrava, Brno). Podrobné informace můžete zjistit v samostatném článku, přihlásit se můžete zde.
Pracujete ve stravovacích provozech domovů důchodců, nemocnic, ústavů sociální péče? Upoutal vás program konferencí? Máte čas a zájem? Přijďte, rádi vás uvidíme.
Srdečně Vás zve
Jiří Plzák, ředitel portálu Jidelny.cz
Diskuze