Udělení michelinovské hvězdičky první české restauraci a kongres ASPOS byly dvě nejvýznamnější události v oblasti gastronomie v tomto roce. Co mají tyto dvě na první pohled velmi rozdílné události společného? Stejně jako byla donedávna gastronomie v České republice pro kulinářské odborníky z Michelinu velkou neznámou, stejně tak bylo zapomínáno na školní stravování v celé České republice. A dnes je tu první hvězdička neboli první oceněná restaurace a pro pracovníky školních jídelen již 4. kongres ASPOS.
Kongres ASPOS se tradičně konal v Poděbradech. Účastníci si díky hezkému počasí mohli pobyt ještě zpestřit procházkou po kolonádě a v historickém centru města nebo odpočinkem při lázeňských procedurách.
Poradce ministra školství na kongresu
Celkem se v Poděbradech na kongresu sešlo 82 lidí. Pozvání na kongres přijal i poradce ministra školství Ing. Bartůšek. Pan Ing. Bartůšek měl v úvodu konference krátký projev, při kterém nabídl konzultace a aktivní pomoc při řešení problémů. Tuto nabídku účastníci využili hlavně během přestávek, do veřejné diskuze se účastníkům hned na začátku konference moc nechtělo. V úterý večer po hlavním programu se poradce ministra zúčastnil setkání s krajskými a městskými metodickými pracovníky. Společně jednali o školním stravování a jeho problémech na metodické úrovni
Program kongresu
První den byla na programu přednáška Mgr. Dvořáčkové na stále aktuální téma Kontroly ve stravovacích provozech. Druhá přednáška byla z oblasti osobního a manažerského rozvoje. Mgr. Brabcová velmi zajímavým způsobem poradila: Jak jednat s lidmi. Z reakce publika a z hodnocení této přednášky je zcela zřejmé, že o vzdělávání v tomto směru je velký zájem. Přednáška Mgr. Brabcové tedy měla jen jednu chybu a tou bylo, že končila.
Druhý den zahájil pan Ing. Bureš přehledem činností ASPOSu. Je s podivem, jakých výsledků ASPOS dosahuje, ačkoliv má malou členskou základnu a tím i velmi omezené finanční možnosti. Následovala inspirace z centrální jídelny z Litoměřic. Ředitel této jídelny pan Bc. Trnka svými nápady jak přistoupit ke každodenním úkolům rozproudil bouřlivou diskuzi a čelil mnoha otázkám. Po přestávce přišla pani Mgr. Šulcová s přednáškou o pracovním právu. Tématem poslední přednášky kongresu byly aktuální hrozby a příležitosti a návrhy jak jim čelit a jak je využívat. Pan Ing. Bureš shrnul své dlouholeté zkušenosti a znalosti dané problematiky navrhnul řešení nejožehavějších problémů především ve vztahu ke zřizovateli, které dnes školní jídelny řeší.
Jídelny nejsou samy
Cílem kongresu bylo ukázat, že vedoucí školních stravovacích provozů nejsou na složité problémy sami, že za sebou mají podporu, ať už ve společnosti ASPOS nebo u svých kolegů v jiných zařízeních, a to se povedlo. Kongres byl povzbuzením a inspirací pro jejich další práci, a zároveň byl i příjemným společenským setkáním.
K dobré atmosféře přispěly velkým dílem i společnosti, které zajistily vynikající občerstvení a účastníkům kongresu představily novinky z oboru.
Společnost ASPOS má za sebou velmi úspěšný rok a směle se pouští do nových projektů a odvážných plánů. Věřím, že spolu se svými členy dosáhne vytyčených cílů a za rok se znovu setkáme na dalším kongresu.
Pokud ani Vám není lhostejný vývoj českého školního stravování, staňte se členy asociace ASPOS a podpořte naše úsilí o zlepšení postavení školních jídelen a za zkvalitnění poskytovaných služeb.
Ing. Martina Karlíčková, obchodní skupina portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Jana Hartová
hodnocení
poprve jsem jela na konferenci do Poděbrad a mohu jen vřele doporučit všem vedoucím.Úžasná atmosféra,komunikace.Prostě taková domácí pohoda se všemi jak přednášejícími tak s účastníky. Nemohu opomenout i velmi chutné občerstvení o milý přístup.Pokud budu moci určitě ráda příště přijedu.Pokud mohu zhodnotit -lepší jako Pardubice, tam mi dosti vadí temná přednášková místnost,která spíše navozuje po chvíli k spánku,.Je to jen můj názor i když program je tam velmi bohatý.