16. říjen se již tradičně připomíná a slaví jako Mezinárodní den výživy. Vliv výživy na lidské zdraví je nepopiratelný, pohybuje se v řádu desítek procent a odborníci jen diskutují, zda je to 20, 30, 40 % nebo ještě více.
Oslavy Dne výživy jako součást rozsáhlejších projektů
K různým akcím připomínajícím Den výživy se svými aktivitami připojují také školní jídelny. Nejsou to jen nástěnky s tématikou výživy u výdejního okénka, ochutnávky pomazánek, relace ve školním rozhlase, na kterých vedoucí jídelen obvykle spolupracují. Jídelny pořádají také besedy s lékaři a s odborníky na výživu, připravují speciální jídelníčky a včleňují se tak do řady organizací, které svým programem na Den výživy upozorňují.
V posledních letech se zdá, že jídelny ustupují od izolovaně pořádaných akcí a zapojují se do hromadných programů pořádaných městy, nebo se účastní rozsáhlejších projektů a kampaní, které na podporu Dne výživy vznikají. K podobným hromadným programům můžeme řadit například zlínské Dny zdraví, které v tomto městě probíhají vždy v říjnu již řadu let. Jde o několik desítek větších i menších akcí pořádaných neziskovými subjekty, příspěvkovými organizacemi i odbornými pracovišti. Vše je zaměřeno na zdraví, výživu a zdravý životní styl a školní jídelny mají v programu tohoto projektu nezastupitelnou roli.
A co jinde? Školní jídelny v celé ČR se na letošní Den výživy ve větším měřítku zapojily do celonárodní akce Naše posvícení. Jen těžko se však hledá jídelna, která by uspořádala nějaký program mimo rámec této akce.
Mnohem viditelněji si Den výživy připomenuly školní jídelny na Slovensku, kde se výchovná úloha školního stravování v oblasti zdravé výživy prosazuje daleko více než v ČR. Den výživy se v SR letos masově připomínal ve větších projektech organizovaných městy nebo dokonce ministerstvy.
Den výživy na východě Slovenska
Ve východoslovenských Košicích působí 95 školních jídelen. Ty v průběhu října připravovaly malé prezentace zdravých jídel, které vyvrcholily jejich celoměstskou výstavou. Ta proběhla v pondělí 21. října. Jídla bylo možno na výstavě i degustovat a rodiče dětí tak měli možnost ochutnat to, co se pravidelně objevuje na talířích jejich ratolestí.
Součástí košických oslav Dne výživy byla např. soutěž žáků základních škol, v níž měřili své znalosti zdravé výživy, nebo ocenění 11 pracovnic školních jídelen samotným primátorem Košic Richardem Raši. Primátor, původním povoláním lékař, se ke školnímu stravování vyjádřil takto: „Nielen z pohľadu lekára, ale predovšetkým z pohľadu otca, považujem vedenie detí k správnym stravovacím návykom za kľúčové. Rodičia by mali vedieť ako sa ich deti stravujú a predovšetkým by im mali ísť dobrým príkladom.“
Rovněž Prešov věnuje zdravé výživě dětí již mnoho let značnou pozornost, vyjádřenou několika magistrátem organizovanými projekty ke zdravé výživě, které v posledních letech úspěšně proběhly. Letošní oslavy Dne výživy se podařilo v PKO Prešov uspořádat přesně 16. října, účastnili se jich kromě řady pracovnic školních jídelen i primátor města, zástupci hygieniků, ministerstva školství. Podobně jako v Košicích byla součástí akce prezentace a ochutnávka zdravých jídel a ocenění nejlepších pracovnic školních jídelen.
Kampaň Odstraň obezitu!
Mnoho subjektů na Slovensku si Den výživy připomnělo v souvislosti s celonárodní kampaní „Odstraň obezitu!“. Obezitou a nadváhou trpí na Slovensku poměrně velké množství lidí. Je to kolem 15 % dětí ve veku od 11 – 15 let, ve skupině od 18 do 64 let trpí obezitou 26 % lidí a nadváhou 36 %. Téma boje proti obezitě se tak objevilo v řadě akcí jídelen, škol a dalších organizací. Do kampaně Odstraň obezitu! se na Den výživy zapojili i slovenští hygienici ve všech regionálních pobočkách Úradu verejného zdravotníctva, kde nabízeli změření krevního tlaku, cholesterolu, stanovení BMI a poradenství v oblasti vhodné výživy a pohybové aktivity.
Gejzír aktivit v Ružomberku
Rozsáhlou paletu aktivit ke Dni výživy připravili na ZŠ Bystrická v Ružomberoku. Týden 14.-18. října 2013 zde odstartoval vysíláním ve školním rozhlase, v němž byly děti informovány o nutnosti zdravé životosprávy, zdravého životního stylu a pohybové aktivity. Po celý týden byly děti motivovány k přípravě zdravých svačin, někde je připravovali společně s rodiči nebo učiteli. Středeční relace ve školním rozhlase byla věnována významu mléka. Byla uspořádána výstavka ovoce a zeleniny, ve školní družině proběhl Týden jablek, ve spolupráci s rodiči a učiteli vznikl receptář zaměřený na použití jablek. Žáci zápolili v soutěži Mluvme o jídle a po celý týden byl ve školní jídelně připravený speciální jídelníček, plný ovoce a zeleniny, nejen jako přílohy k jídlům, ale také jako zákusek po jídle.
Mluvme o jídle
Množství školních jídelen se zapojilo do celoslovenského projektu Mluvme o jídle, který je zaměřen na zvyšování úrovně vzdělávání a zvyšování povědomí lidí o potravinách a dobrých stravovacích návycích. Jednou z hlavních myšlenek projektu je, že každý člověk má právo na potěšení z dobrého jídla a následně nese i zodpovědnost za vlastní zdraví a ochranu potravinové různorodosti a tradice v oblasti, kde žije. Projekt také zdůrazňuje, že udržení a zlepšení tělesné, duševní i sociální složky zdraví si zasluhuje velkou pozornost.
Typický příkladem účasti v tomto projektu byla například diskuse o typickém jídle ze školní jídelny. Třeba bryndzové halušky. Z čeho se připravují, jak se potraviny jejich na přípravu získávají, kde se pěstují?
Letošní říjen přinesl u nás a na Slovensku množství inspirace, jak Den výživy připomínat v příštích letech a jak propagovat školní stravování. Je na jídelnách, jak tyto nápady využijí.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze