je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Jít, či nejít? To byla má otázka. Bude o čem psát? Co mě může ještě překvapit? Pro odpověď jsem si musela jít do Brna na veletrh samotný, na Mezinárodní veletrh potravin Salima 2016. Fenomén doby, kdy jsme žasli nad novými potravinami, obaly a vybavením do kuchyní, doznívá. Časy se mění, zvykli jsme si na širokou nabídku potravin, na trh bojující o zákazníky a čekáme, co nového a zajímavého můžeme ve školních jídelnách využít. Máloco nás ohromí, ale vždy se něco najde.
Nabídka potravin se soustředila v pavilonech A1 a A2, v pavilonu V bylo technické vybavení a stroje pro gastronomii. Vystavovatelé z České republiky představili novinky a to nejlepší ze své výroby v pavilonu A1. Každé zastavení mělo své kouzlo a smysl. Hlavními tématy byly zdravé stravování a návrat k tradicím. Co mě zaujalo? Podělím se s vámi o pár postřehů.
Nabídka zajímavých potravin
Čerstvé lisované šťávy – Přímo na místě se lisovaly šťávy z širokého sortimentu čerstvých surovin, včetně středoamerické třešně Acerola, která obsahuje 30x více vitaminu C než citrony. Ale zpracovávat lze i naše běžně dostupné plody ovoce a zeleniny. Skvělé je využití zbytkové jemné vylisované vlákniny – pod masa, do polévek, na saláty, pomazánky. Já si např. dělám z vylisované mrkve i super „tatarák“. Záleží na fantazii kuchařů. Plné využití čerstvých surovin může být pro školní stravu zajímavé.
Müsli ovesky – Chutné řezy z ovesných vloček a s různými doplňky ručně zpracovává firma STANJA.
Žitný chléb pečený „postaru“ – Řemeslná KOLÁČKOVA PEKÁRNA jej nabízí s použitím čistě žitné mouky a tradičního kvásku i s přídavkem dalších surovin, jako jsou olivy, ořechy a rajčata. Takový chléb si ve školních jídelnách zaslouží pozornost i pro své nutriční hodnoty.
Žlutické křížaly – Moderní technologií se strouhají a suší různé druhy zeleniny a ovoce. Chutně vypadala sušená plátková jablka, hruškové křížaly, višně, vroubkované plátky červené řepy, mrkve a další. Celer jako alergen není v nabídce, přestože jeho kvalita je nesporná i v sušené podobě. Zboží lze objednat i ve velkém balení k využití v jídelnách. Uplatní se jako příloha k masům, na oblohy, na výrobu vlastních müsli anebo jen jako zdravé mlsání nejen pro děti.
Špenát listový sekaný – Špenát oceněný Zlatou Salimou 2016 patří k sortimentu firmy AGRO Jesenice, která dodává zmrazené suroviny ve velkém balení, vychází vstříc koncovým zákazníkům a dokáže dodávat zboží v balení bez potisků, což má vliv na cenu.
Džemy plné ovoce z Jeseníků – Parta nadšenců z firmy FRUCTUSTERRAE zpracovává suroviny ručně a s láskou. Na 1 kg hotového výrobku je potřeba 1,5 kg kvalitního ovoce a jen lehce se dochutí cukrem. Vlastní recepturu palačinek s použitím těchto džemů paní majitelka nabízí i ve 30 restauracích jako specialitu.
Aronie z Podbeskydí – Pan Lubomír Janhuba sám vyrábí sirupy a 100% šťávy z aronie, která má vysoký obsah jódu, vitaminu C, rutinu a antioxidantů. Čistá štáva je vhodná i pro diabetiky, protože aronie obsahuje sorbitol, který vyrovnává hladinu cukru v krvi. Suroviny se zpracovávají při teplotě 45?C ve vakuu. Přírodní šťávy jsou vyrobené z lesních sběrů, jablek a černého rybízu a brusinek. Výrobce nabízí i velmi kvalitní džemy.
Tuřanské zelí – Tolik chvalořečené, zdravé a kvalitní zelí nechybělo ani zde.
Skořicové těstoviny s perníkovým kořením – Firma RAMDAM-tajemství chuti nabízí koření, ale především těstoviny různých chutí a tvarů. Jídelnám se tak rozšiřuje nabídka bezmasých jídel. Strávníci stále očekávají něco nového a v této oblasti je stále co objevovat.
Potravinová fólie Fresh´n´roll – Má vysokou přilnavost, může se napnout opakovaně, je úsporná a plně recyklovatelná. Určitě se najde její využití i ve školních provozech.
Chipsy – Zdravé mlsání luštěnin různých barev a variant od firmy DAMODARA možná bude konkurovat slaným brambůrkám.
Masné výrobky a ochutnávka produkce Mendelovy univerzity
V areálu brněnské univerzity pro studenty oboru Technologie potravin vznikly výrobny, kde budoucí manažeři přímo poznávají provoz, o kterém budou jednou rozhodovat. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. je spolupracovníkem Společnosti pro výživu a na veletrhu se nadšeně rozhovořil o významu stravování ve školních jídelnách. Je zastáncem produkce českých mas a rozšiřování informací v oblasti stravování. Zajímavé jsou zkušenosti z jeho stáže v Kanadě. Státem řízená výuková centra pro děti tam umožňují seznámení s chovem zvířat a celým procesem. Spolupracují všechna zainteresovaná odvětví včetně zdravotnictví, školství, zemědělství a průmyslu. Návštěvníci vidí do stájí, laboratoří i na konečné zpracování.
Co bylo k vidění v pavilonech A2 a V
Pavilon A2 byl v aranžmá zahraničních vystavovatelů. Ukázky specialit, uzenin a mas, sýrů, oliv, sladkostí a různých pochutin byly lákavé a vynikající, jak jinak. Výstavu vín a piva jsem zhlédla jen koutkem oka. Nabídka byla jistě úchvatná, ale nic pro školní jídelny, ovšem.
V pavilonu V bylo znát, že v technickém vybavení pro gastronomii se stále objevuje něco nového, lepšího a výkonnějšího. Myčka, která spotřebuje jen 1 litr vody. Konvektomaty různých velikostí, zmrzlinové stroje, vitríny, varné kotle atd. Firma ROBOT-COUPE vystavovala robot s ohřevem anebo lis na ovocné a zeleninové šťávy. Za zmínku jistě stojí výklopný kotel firmy METOS nebo spirálový hnětač firmy TOPOS a.s. Provedení v nerezu a vysoká technická úroveň je skutečně potěšující, když si s nostalgií vzpomeneme, jakým zázrakem a ulehčením práce byly například roboty firem ALBA a MORAVIA, které slouží někde dodnes.
Potravinářské a zemědělské produkty, oceněné Zlatou Salimou 2016
Prestižní ocenění z přihlášených, posléze nominovaných získaly tyto výrobky:
Herold přírodní tvrdý sýr
Pohádkový koláč – Ruční výroba vychází ze staré receptury a kvalitních surovin.
Majolka Delikates – Základem je 80 % řepkového oleje českého původu a žloutek, bez obsahu zahušťovadel, stabilizátorů, konzervačních látek, barviv a aromat. Je vhodná pro bezlepkovou dietu.
Svatojánské ořechy – Mladé vlašské ořechy krájené na plátky a naložené v sirupu s kořením.
Špenát listový sekaný – Listy nejsou drcené, proto si zachovávají přírodní vlastnosti.
Staroslovanská medovina tmavá
Židlochovické pečené vepřové maso – Kvalitní maso ve sklenici.
Teplá hořká čokoláda
Za půl dne jsem toho stihla poměrně dost. Musela jsem vypadat evidentně vyčerpaně, protože odbornice u stánku STUDIA FIT naznala, že bych měla něco dělat pro své zdraví. Ale já už jsem vlastně začala návštěvou Salimy, kde stačilo si ze zdravého jídla jen vybrat.
Z rozhovorů jsem nabyla jistotu, že všichni vystavovatelé vědí, kudy se ubírá trend stravování, a svoje produkty s nadšením vylepšují a nabízejí v zájmu zdraví a spokojenosti strávníků. Doufám, že i vás osloví něco málo z mých postřehů, a příště Salimu projdeme možná spolu.
Alena Stará je externí spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze