Přeskočit na obsah

Jarní krajské konference 2007

Byly ukončeny jarní Krajské konference, které pořádá portál Jídelny.cz. V tomto průběžně doplňovaném článku si můžete přečíst souhrnné výsledky všech akcí. Aktualizace článku 20.4.2007.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Pozvánka s programem   Přihlášky na konference   Fotografie

V minulém týdnu začal jarní běh Krajských konferencí, které pořádá portál Jídelny.cz. S výjimkou první konference v Karlových Varech mají zatím všechny dosti vysokou návštěvnost (běžně přes 100 účastníků). Např. na konferenci v Ostravě, která proběhne 21.3., je přihlášeno 155 lidí.

Program konferencí
• Konference začínají v 8 hod školením BOZP, které vede Ing. Slávik. Výklady lektora je poměrně velmi dobře hodnocen, uvádí množství příkladů z praxe.
• Pro zájemce o činnost ASPOSu je připravena přednášky jeho předsedy  Mgr. Adámka.
• Po loňském úspěchů Mýtů ve školním stravováním si Ing. Bureš připravil pokračování: pro tentokrát jde o 7 nových mýtů a jejich rozbor. Mnoho účastníků konferencí označuje toto vystoupení za nejlepší bod programu.
• Jiří Plzák, ředitel portálu Jídelny.cz, vystupuje na těchto konferencích s přednáškou o uvolnění hygienických pravidel.
• Jeden z hlavních sponzorů konferencí, firma Vitana, promítá výukový film, v němž předvádí přípravu minutkových jídel řecké, italské, thajské a dalších kuchyní. V průběhu filmu a doprovodného komentáře se diváci mohou seznámit s technologickými postupy přípravy jídel, včetně doporučených časů přípravy a teplot. Ve filmu jsou rovněž praktické rady týkající se rozmrazování zmražených potravin (rolky, lasagne, masové kuličky).
• Ti, které zneklidňují stálé změny v legislativě, jistě uvítají závěrečný přehled změn v legislativě. Mgr. Adámek zvlášť zdůrazňuje změny, které se přímo dotýkají jídelen.
• Odpolední školení podrobně rozebírá některé legislativní změny.
• Součástí  konference je doprovodná výstavka firem dodávajících své produkty do jídelen. Kromě stálých vystavujících se objevují i někteří noví. Pro všechny zúčastněné zajišťují sponzoři jednoduchý oběd, nápoje, a ochutnávky pečiva, tyčinek apod. Prakticky na každé konferenci vystavují některé firmy i průmyslové zboží.

Ohlasy z Krajské konference ve Zlíně
Akce se zúčastnilo 129 lidí.

„Prakticky na každé konferenci se dozvím něco nového. Máme stálé problémy s rozpočty a s řediteli…“
„Jsme ze zdravotnického zařízení, které připravuje stravu pro děti do 3 let. Je škoda, že v programu k tomu nic nemáte.“
„Chybí zde vystoupení krajské metodičky“
Ředitelka školní jídelny v L. setkání oceňuje, líbí se jí doprovodný program firem. Vloni zde získala kontakty na dva dobré dodavatele. Jedním dechem ale dodává: „V programu mi chybí podrobnější rozbor vyhlášky 137 a zákoníku práce.“
Zástupkyni Napajedel se naopak předváděčky firem nelíbí: Na konferenci oceňuje přehled legislativy – ředitel po ní vyžaduje informace o změnách vyhlášek.

Krajská konference Brno

V Brně přilákal program konference celkem 160  účastníků a to i přesto, že v den pořádání konference panovala velká sněhová kalamita, která způsobila, že mnoho vystavujících i účastníků dorazilo pozdě nebo vůbec ne. K úspěchu konference přispěly velmi účelné a příjemné prostory Evropské základní školy.

Na konferenci krátce vystoupila krajská metodička paní Plawetzová s upozorněním na vydané krajské normativy. Konference se účastnily i zástupkyně KHS V Brně. Pozitivně hodnotily úroveň konference i přednášku J. Plzáka Uvolnění hygienických pravidel a co s ním. Řekly, že za poslední rok je vidět velký posun v tom, jak jídelny chápou změny v hygienické legislativě a že svou zásluhu na tom má i portál Jídelny.cz

Z ohlasů:
„Cením si upozornění na změny v legislativě, proto chodím na tyto konference“
Dvojice vedoucích z Blanska: „ Konference určitě mají význam, zejména pro ty, co jsou z menších měst“. Tato dvojice velmi oceňovala přednášku Sedm mýtů.
Paní z Veselí n.M.: “Minule mi konference zde hodně dala, proto jsem tu zde opět.“
Zástupkyni Hodonínska se nelíbily prezentace firem, ale říká:“Vyplatí se mi sem jet, proto, že se zde vždy něco dozvím.“
Vedoucí ze Znojemska: „Je to užitečné, něco se dozvíme.“
Pan Spilka: „Podobné akce mají velký význam. Vedoucí se zde poznají, mohou spolu komunikovat a poradí si vzájemně.“
Vedoucí z Vnorov: „Vždy se zde někdo dozvím. Velmi se mi líbilo Sedm mýtů, ale vadí mi délka prezentací firem.“

Informace a postřehy z dalších konferencí přineseme podle možností v tomto článku.

Počty účastníků první části Krajských konferencí:
Karlovy Vary: 57
Plzeň: 106
Zlín: 129
Brno: 160
Ostrava: 140
Olomouc: 98
Záznam školení BOZP
Na portálu Jídelny.cz si můžete přečíst článek o průběhu školení BOZP.
Počty účastníků druhé části Krajských konferencí:
Liberec: 78
Ústí n. Labem: 67
Praha: 146
České Budějovice: 97
Jihlava: 67
Hradec Králové: 70
Pardubice: 63
Celkem konference navštívilo 1278 účastníků.
Zajímavé a komplexní hodnocení Krajské konference v Praze od p. Zámostné si můžete přečíst v diskusi pod tímto článkem.
Drobné poznatky z průběhu
Konferenci v Praze přišla navštívit i paní Věříšová. Všichni jsme ji rádi viděli.
V průběhu druhé části konferencí probíhala anketa, zda vám vadí reklamní vystoupení firem a zda jste ochotni se účastnit placených konferencí, ale bez reklamy. Až na výjimky se vstupným na konference nesouhlasíte.
Všem děkujeme za účast a těšíme se nashledanou na podzimním cyklu Krajských konferencí.
 

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: martina

    krajská konference Brno
    Včera jsem se kvůli špatnému počasí nedostala na konferenci do Brna. Nevíte někdo, kde je možné získat informace z této konference ? Pracuju jako vedoucí teprve krátce, a tak se chytám každé možnosti seznámení se s novými věcmi.
    Slova jako spotřební koš, kritické body, platové třídy atd. mě doslova děsí. Obdivuju všechny vedoucí, které to zvládají levou zadní a ještě dokážou poradit a být milé !

  • Autor: majka

    konference na portálu jídelny
    Bylo nám slíbeno, že příspěvky budou zveřejněny na tomto portálu po skončení celé série konferencí.

  • Autor: Zámost.

    Krajská konference v Praze
    I já musím konstatovat, že KRAJSKÁ KONFERENCE V PRAZE – má určitě velký význam pro všechny účastníky konference.
    1.
    Úvodem konference dle programu bylo školení BOZP, které vedl pan Ing. J. Slavík.
    Vzhledem k dotazům k jeho programu musím však konstatovat, že čas vyhrazený k tomuto tématu byl dosti malý, neboť školení bylo z jeho strany zajímavé.
    2.
    Tak jak jinde mi zde však chybí vystoupení krajské metodičky. Závidím městu Brno, že zde vystoupila jak krajská metodička, ale i zástupkyně KHS.
    3.
    Dále se konference účastnil přímo pan Barda – tedy firma Barda..Toho jsem oslovila z důvodu problému spotřebního koše, neboť jsem vznesla požadavek zatřídit karty zboží tak, aby byla možnost promítnout zde až 3 kategoriíe potravin – například toto je problém různých pečících směsí , různých druhů nápojů apod.. Tento můj požadavek byl potvrzen, že jej firma zařadí do námětů a bude součástí dalšího update jejich SW Jídelna.
    4.
    I firmy, které se zde prezentovaly – musím pochválit. Musím však konstatovat, že na některé druhy výrobků však naše ŠJ nemají dosti finančních prostředků.
    5.
    Téma – otázka uvolnění hygienických pravidel – není tak zcela jednoznačná. Chci tím říci, že daleko větší zodpovědnost tudíž leží na ved. ŠJ – event. na hlavní kuchařce. Řada věcí se z  aktualizované Vyhl. č. 137/2004 vytratila, ale jsou zakomponovány například v EVROPSKÉM NAŘÍZENÍ .
    Příklad – Příloha II – kapitola V – bod 1) písm. a) c) ….. je zapotřebí provádět důkladnou očistu – tedy nesmí být ani zbytky RZI na předmětech – zařízení, které přicházejí do styku s potravinami – atd..
    6.
    Závěrem chci já sama upozornit, že město Praha – má KRAJSKÉ NORMATIVY – možnost najít na  internet. stránce www.praha-mesto.cz.
    Musím konstatovat, že naší krajské hygieničce se podařilo o něco zlepšit oproti loňskému roku tyto normativy pro ŠJ. Tímto jí proto děkujeme.

    Zám.