Přeskočit na obsah

Jídelna, kde ryby nejsou problémem

Ryby jsou v mnoha školních jídelnách téměř nesplnitelnou položkou spotřebního koše. Odpor dětí se zdá být nepřekonatelný. A přece jsou jídelny, kde si i s tímto dokáží poradit. Jednu takovou vám dnes představíme – jen pojďte s námi.

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

V ZŠ Pohořelice, Dlouhá 35, nemají problém s plněním sledované položky „Ryby“ ve Spotřebním koši, plnění za měsíc listopad je stoprocentní. Jistě. Mají výbornou základnu a oporu v Rybníkářství Pohořelice. Je však potřeba i dobrých nápadů, aby bylo možné využít, co která lokalita nabízí.
To se krásně podařilo paní vedoucí Mandincové. Nadchla pro svou myšlenku pracovnice kuchyně, učitele i zástupce rybníkářství. 
Pustili se do práce pro zdravý jídelníček plný chuti. Ve školní jídelně jsou ryby pravidelnou položkou v nabídce, tato akce však nabízí něco navíc.
V týdnu od 12. do 15. listopadu se žáci 1. až 7. ročníku zúčastnili výlovu ryb v Nové Vsi. Měli možnost poznat práci rybářů, kteří jim také s odborným výkladem předvedli ukázku druhů chovaných ryb. Děti v tematicky vyzdobené učebně dostaly dárečky od rybářů, ale i spoustu informací o jejich práci.
Školní jídelnu žáci zkrášlili svými díly – rybičky bylo vidět nejen na krásných obrázcích.

V kuchyni byla připravena na svačinu pomazánka z uzených rybiček. Zdravou frankfurtskou polévku s cizrnou na hlavní jídlo doplňoval smažený kapr s jemnou bramborovou kaší a salát „Sozopol“. Skutečně zdravý den podtrhla i nabídka na oběd č. 2: těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou. Vůně se linula především od bohatě zásobeného „ochutnávkového“ stolu pod patronátem p. Laudátové, kde čekaly pochoutky z ryb. Děti okukovaly a ochutnávaly rybí delikatesy – amur po mlynářsku, tolstolobik po cikánsku, fishburgery, rybí karbanátky. Kostičky se přece jen musí hlídat i u takových dobrot, proto chválím senzační využití suroviny „kapří směs bez kostí“, hlavně kvůli těm nejmenším strávníčkům.


Potvrdilo se, že ryba patří na stůl prostřený k oslavě zdraví. Chutnalo všem – dospělým, školáčkům i  pracovnicím z krajského úřadu.


Paní vedoucí Mandincová poděkovala těm, kdo jí pomohli s pěknou akcí ve školní jídelně. Ale je potřeba poděkovat i paní vedoucí a popřát jí i všem pracovníkům stravování hodně skvělých nápadů a elánu. Určitě se s čtenáři našeho portálu podělíme i o další akce a doufáme, že jich bude víc a víc. Jen ať se ví, jaké máme skvělé školní stravování a schopné pracovníky.
Nedávno jsem článek o krajských konferencích končila větou, že ve školním stravování jsou laskaví a obětaví lidé. Opět se mi tato myšlenka potvrzuje.

Recept na rybí karbanátky

Druh potraviny

Na 10 porcí

čisté rybí maso bez kosti

1 kg

cibule

150 g

vejce

2 ks

strouhanka

50 g

česnek

9 g

slanina

10 g

sůl

20 g

majoránka

3 g

kmín

2 g

Na trojobal:

mouka hladká

100 g

vejce

2 ks

strouhanka

150 g

Technologický postup:
Cibuli nakrájíme na co nejmenší kousky a s výše uvedenými surovinami vše důkladně, avšak opatrně promícháme.
Přidáme česnek a vytvoříme karbanátky, které obalujeme v trojobalu. Pečeme v konvektomatu při 170 °C asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Alena Stará je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Monik

    Dobrý nápad
    Určitě dobrý nápad. Karbanátky jsme už kdysi připravovali a rádi oprášíme zapomenutý recept. Jen se zeptám, jak se potýkají děti s kostmi ve smaženém kaprovi ?

  • Autor: Zdenka

    Kapří maso
    Velmi se mi to líbí! Kde se dá sehnat kapří směs bez kostí? Děkuji za odpověď

  • Autor: Irena-vedoucí ŠK

    blahopřání
    Moc blahopřeji a celému kolektivu přeji další úspěchy v tak těžké práci. Úžasný nápad.

  • Autor: Zdena

    ryby
    Dobrý den.Rybí karbanátky děláme také děti je maj rády a chod si i přidávat. Musím přiznat,že do smaženého kapra bych pro děti nešla.To Vás obdivuji.Se splněním spotřebního koše nemám žádný problém.Zdena

  • Autor: Marta

    Doporučení
    Děkuji za Vaše hodnocení, paní kuchařky jsou velmi obětavé a šikovné a taky se velice rádi přidali i ostatní hlavně děti a pedagogové.
    Smaženého kapra jsme dávali dětem od 11 let dětem malým karbanátky a myslím si, že si všichni skvěle poradili.
    Pokud máte zájem o rybí maso bez kosti, tak si vynasnažím, aby se k nám dostal ceník.