je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
V ZŠ Pohořelice, Dlouhá 35, nemají problém s plněním sledované položky „Ryby“ ve Spotřebním koši, plnění za měsíc listopad je stoprocentní. Jistě. Mají výbornou základnu a oporu v Rybníkářství Pohořelice. Je však potřeba i dobrých nápadů, aby bylo možné využít, co která lokalita nabízí.
To se krásně podařilo paní vedoucí Mandincové. Nadchla pro svou myšlenku pracovnice kuchyně, učitele i zástupce rybníkářství.
Pustili se do práce pro zdravý jídelníček plný chuti. Ve školní jídelně jsou ryby pravidelnou položkou v nabídce, tato akce však nabízí něco navíc.
V týdnu od 12. do 15. listopadu se žáci 1. až 7. ročníku zúčastnili výlovu ryb v Nové Vsi. Měli možnost poznat práci rybářů, kteří jim také s odborným výkladem předvedli ukázku druhů chovaných ryb. Děti v tematicky vyzdobené učebně dostaly dárečky od rybářů, ale i spoustu informací o jejich práci.
Školní jídelnu žáci zkrášlili svými díly – rybičky bylo vidět nejen na krásných obrázcích.


V kuchyni byla připravena na svačinu pomazánka z uzených rybiček. Zdravou frankfurtskou polévku s cizrnou na hlavní jídlo doplňoval smažený kapr s jemnou bramborovou kaší a salát „Sozopol“. Skutečně zdravý den podtrhla i nabídka na oběd č. 2: těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou. Vůně se linula především od bohatě zásobeného „ochutnávkového“ stolu pod patronátem p. Laudátové, kde čekaly pochoutky z ryb. Děti okukovaly a ochutnávaly rybí delikatesy – amur po mlynářsku, tolstolobik po cikánsku, fishburgery, rybí karbanátky. Kostičky se přece jen musí hlídat i u takových dobrot, proto chválím senzační využití suroviny „kapří směs bez kostí“, hlavně kvůli těm nejmenším strávníčkům.

Potvrdilo se, že ryba patří na stůl prostřený k oslavě zdraví. Chutnalo všem – dospělým, školáčkům i pracovnicím z krajského úřadu.


Paní vedoucí Mandincová poděkovala těm, kdo jí pomohli s pěknou akcí ve školní jídelně. Ale je potřeba poděkovat i paní vedoucí a popřát jí i všem pracovníkům stravování hodně skvělých nápadů a elánu. Určitě se s čtenáři našeho portálu podělíme i o další akce a doufáme, že jich bude víc a víc. Jen ať se ví, jaké máme skvělé školní stravování a schopné pracovníky.
Nedávno jsem článek o krajských konferencích končila větou, že ve školním stravování jsou laskaví a obětaví lidé. Opět se mi tato myšlenka potvrzuje.
Recept na rybí karbanátky
Druh potraviny | Na 10 porcí |
čisté rybí maso bez kosti | 1 kg |
cibule | 150 g |
vejce | 2 ks |
strouhanka | 50 g |
česnek | 9 g |
slanina | 10 g |
sůl | 20 g |
majoránka | 3 g |
kmín | 2 g |
Na trojobal: | |
mouka hladká | 100 g |
vejce | 2 ks |
strouhanka | 150 g |
Technologický postup:
Cibuli nakrájíme na co nejmenší kousky a s výše uvedenými surovinami vše důkladně, avšak opatrně promícháme.
Přidáme česnek a vytvoříme karbanátky, které obalujeme v trojobalu. Pečeme v konvektomatu při 170 °C asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Alena Stará je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Monik
Dobrý nápad
Určitě dobrý nápad. Karbanátky jsme už kdysi připravovali a rádi oprášíme zapomenutý recept. Jen se zeptám, jak se potýkají děti s kostmi ve smaženém kaprovi ?
Autor: Zdenka
Kapří maso
Velmi se mi to líbí! Kde se dá sehnat kapří směs bez kostí? Děkuji za odpověď
Autor: Irena-vedoucí ŠK
blahopřání
Moc blahopřeji a celému kolektivu přeji další úspěchy v tak těžké práci. Úžasný nápad.
Autor: Zdena
ryby
Dobrý den.Rybí karbanátky děláme také děti je maj rády a chod si i přidávat. Musím přiznat,že do smaženého kapra bych pro děti nešla.To Vás obdivuji.Se splněním spotřebního koše nemám žádný problém.Zdena
Autor: Marta
Doporučení
Děkuji za Vaše hodnocení, paní kuchařky jsou velmi obětavé a šikovné a taky se velice rádi přidali i ostatní hlavně děti a pedagogové.
Smaženého kapra jsme dávali dětem od 11 let dětem malým karbanátky a myslím si, že si všichni skvěle poradili.
Pokud máte zájem o rybí maso bez kosti, tak si vynasnažím, aby se k nám dostal ceník.
Stránkování