Přeskočit na obsah

Kde letos vaří nejlepší školní oběd?

V Praze proběhlo celostátní finále 4. ročníku soutěže školních jídelen O nejlepší školní oběd 2013. Sešlo se na něm 10 nejlepších týmů, které postoupily z úvodního kola. Přečtěte si, jak finále proběhlo, jaké byly jeho výsledky a jaké receptury vyhrály.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V úterý 27. srpna 2013 se v Praze konalo finále 4. ročníku celostátní soutěže školních jídelen O nejlepší školní oběd. Zadání letošního ročníku soutěže bylo následující: navrhnout a připravit moderní kompletní obědové menu o třech chodech, v němž hlavní surovinou je drůbež a jehož cena v kategorii 11-14 let nesmí přesáhnout 34 Kč.

Úvodní kolo soutěže

Do úvodního kola soutěže, které proběhlo korespondenčně, se přihlásilo 88 jídelen, velké zastoupení měl mezi nimi Královéhradecký kraj a Praha. V tomto kole byly hodnoceny zejména dodané recepty, jejich kalkulace, technologické postupy a fotografie. Odborná komise složená z členů Společnosti pro výživu hodnotila celkem 88 přihlášených obědů a již pouhý přehled všech menu poskytoval velkou inspiraci.

Jako důvod účasti v soutěži uváděly přihlášené jídelny podporu propagace školního stravování, touhu ukázat vlastní, moderní a zdravá jídla a přesvědčení, že právě jejich menu je to kvalitní.

Z úvodního kola postoupilo do finále těchto 10 jídelen:

Centrální školní jídelna Třebíč
Mateřská škola Libocká, Praha 6
Mateřská škola Na Korábě 2, Praha 8
Mateřská škola V Žáčku 219, Klánovice
Střední odborná škola, Polička
Střední odborné učiliště U Krbu, Praha 10
Školní jídelna Novolíšeňská, Brno
Školní jídelna Základní školy Mánesova, Otrokovice
Základní škola Na Sadech 375, Třeboň
Základní škola Felberova, Svitavy

Mezi finalisty byly rovnoměrně zastoupeny základní, mateřské i střední školy, oproti minulým létům chyběly jídelny soukromých firem.

Finále začalo brzy ráno

Závěrečné kolo soutěže začalo již v pondělí, v předvečer finále, setkáním a vzájemným představením soutěžních týmů. V samotném finále, které proběhlo v prostorách jídelny ZŠ a MŠ v Praze, Chelčického 43, měly soutěžní týmy během 2,5 hodiny prakticky připravit přihlášená menu. Týmy byly rozděleny do 3 skupin, z nichž první začínala svou práci již po 6. hodině ranní.

 

Účastníci soutěže i přihlížející kladně hodnotili velmi dobré dopravní možnosti k pořádající jídelně, ubytování soutěžících bylo zajištěno nedaleko místa soutěže, kuchařské týmy si navíc pochvalovaly kvalitně vybavenou kuchyň. V jídelně bylo dostatek prostoru jak pro prezentaci jídel a práci hodnotitelské komise, tak pro obecenstvo i vystavovatele.

Diváků bylo ráno pochopitelně celkem málo, ale jejich sektor se postupně zaplňoval. Velkou podporu měl v obecenstvu např. tým centrální školní jídelny z Třebíče. Odpoledne byla již jídelna plná, atmosféra houstla, a ačkoli nebylo žádné velké vedro, všichni se pravidelně střídali pod okny jídelny na čerstvém vzduchu.

Zájem médií byl velký 

Zájem o soutěž byl nejen ze strany veřejnosti a pracovnic školních jídelen. Na místě pracovali i zástupci médií, své reportáže natáčely štáby několika televizí. Zprávy o finálovém klání se objevily v mnoha zpravodajstvích, např. zpravodajský portál IDnesNovinky.czDeník ale i další. Rozhovory s odborníky na školní stravování se objevily v tisku, rozhlase a televizi. Hlavní zpravodajská relace České televize zařadila ze soutěže dvouminutový šot (28. minuta relace), v němž se odborníci několikrát pochvalně vyjádřili o kvalitě školních obědů.  

Na zajištění finále se podílelo mnoho firem, které dodávají své produkty do školních jídelen. Tyto firmy měly v jídelně jednak vlastní stánky, jednak zajistily pro účastníky i publikum bohaté občerstvení: nápoje, plněné bagetky, buchty, sladké tvarohové dorty apod. Kdo chtěl přihlížet soutěži po celý den a vydržet až do večera, hlady a žízní nezahynul.

Nesnadné hodnocení pokrmů

V odborné komisi, která menu hodnotila, zasedla herečka Markéta Hrubešová, Zdeněk Hladík a Miroslav Kubec z Asociace kuchařů a cukrářů, zástupci Společnosti pro výživu, pracovníci institucí z Prahy 3 a pražského magistrátu, další odborníci i zástupci strávníků. Členy komise byli např. i Pavel Ostap, ředitel pořádající školy, nebo Jitka Krmíčková, metodička školního stravování z MŠMT. Markéta Hrubešová uvedla, že velmi ráda znovu přijala pozvání k práci v porotě, protože celá akce směřuje ke spokojenosti dětí a připadá jí velmi záslužná.

 

Po uvaření jídel zástupce každého soutěžního týmu předstoupil před komisi, jídla prezentoval a obhajoval. Odborná komise se však v jejich hodnocení jídel ne vždy shodla. Padala slova nejen chvály, ale i připomínky a výtky, velmi výrazně prezentoval svůj odborný pohled Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů. Možnost ochutnat soutěžní menu využívali i diváci.

Na hotových soutěžních menu bylo vidět, jak se zlepšuje jejich aranžmá, jídla jsou rok do roku zajímavější a pestřejší. Zcela nepochybně byla úroveň prezentovaných jídel vysoká a demonstrovala možnosti školního stravování. Marta Řežábková, náměstkyně ředitele VZP pro služby klientům, uvedla: „Soutěž O nejlepší školní oběd již čtvrtým rokem dokazuje nejen žákům a rodičům, ale i široké veřejnosti, že školní strava může být chutná, sezónní a především zdravá. Kromě jiného má také nesporný vliv na správnou výživu a zdravý životní styl a předchází tak dětské nadváze a obezitě.“

Výsledky finále

V soutěži zvítězil čistě mužský tým z školní jídelny SOU U Krbu Praha s následujícím menu:

Polévka: Polévka z červené řepy a tvarohovými nočky
Hlavní jídlo: Konfitované kuřecí prso ala bažant obalené v anglické slanině a kapustové pyré, glazírovaná červená cibulka
Dezert: Jahelník se švestkami a jablkošvestkovou omáčkou

Vítezný tým

Na druhém místě se umístil tým ŠJ Základní školy Felberova ve Svitavách, který zaujal odbornou komisi tímto menu:

Polévka: Rybí polévka s opečenými rohlíčky
Hlavní jídlo: Zapečené krůtí medailónky s brokolicí a sýrem, barevný kopečkový kuskus
Dezert: Celozrnný řez s oříšky, s tvarohovým krémem a s ovocem

Třetí místo obsadil tým ŠJ Novolíšenská, Brno, který připravil následující menu:

Polévka: Hovězí vývar s petrželovým kapáním
Hlavní jídlo: Kuřecí kroketa se sýrem, zeleninová směs, brambory s petrželkou
Dezert: Trojbarevný tvarohový moučník s ovocem

V soutěži veřejnosti se vítězem stala školní jídelna ZŠ Videčská z Rožnova pod Radhoštěm, která ze svého školního jídelního lístku vybrala do soutěže kuřecí stehýnko na majoránce s kroupovým rizotem.

Vítězná menu

   

                  1. místo                                2. místo                                    3. místo

Blahopřejeme vítězům, ale naše díky patří i všem zúčastněným, jak v prvním kole, tak ve finále, za to, že pomohli propagovat školní stravování.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka 1

    blahopřání
    Blahopřeji nejen vítězům, ale všem zúčastněným. Děkujeme za vzornou prezentaci školního stravování a za odvahu ,,jít do toho“.

  • Autor: Marie Adamová

    nejlepší školní oběd 2013
    Tak 4 ročník soutěže o nejlepší školní oběd je za námi. Netrpělivě jsem sledovala která jídelna se objeví na prvních třech místech.
    Musím konstatovat že menu, které se objevila na prvním místě mě ničím neoslovilo. Toto menu neodpovídá věkové skupině 11-14 let . Prosím, pro skupinu stráv níků 15 let a více snad.
    Dle mého názoru je to typické hotelové jídlo a to té nejvyšší cenové skupiny . Děti ( strávníky)
    ve školní jídelně by měly velký problém toto jídlo pozřít.Objevuje se tu název glazírovaná cibulka,kapustové pyré,konfitované maso. Pro školní stravování snad až moc hotelových výrazů.
    Je to však jen můj názor, vedoucí školní jídelny která rozumí problematice školního stravování.
    Snad mi vítězné menu zhodnotí i odborníci na zdravou výživu.
    Všem dalším jídelnám, které se zůčastnily finále soutěže blahopřeji k úspěchu a hurá do 5. ročníku Soutěže o nejlepší ale opravdu školní oběd.

    • Autor: majka 1

      taky si nejsem zrovna jistá, zda by děti na zš dobrovolně pozřely zelené bramborové pyré, i když může být velmi dobré. Podle mého názoru by soutěžní menu mělo vypadat tak, jak jsme schopni jej vydávat při denní praxi ve školních jídelnách, kdy v řadě stojí spousty spěchajících dětí. Hotelové školy mají své soutěže. Mně se třeba líbil krůtí karbenátek z Poličky, menu jídelny ze Svitav nebo kuřecí kroketa se sýrem z Brna – tam jsem si jistá, že by děti obět snědly.Hotelové školy vychovávají spíše kuchaře do restaurací a podle toho jejich menu vypadá. Ale stejně před všemi zúčastněnými smekám.

  • Autor: kleopatra

    Soutěž
    Také blahopřeji všem jídelnám, které se dostaly do finále. Dobře to znám – je to dosti náročné. Také to tak cítím jako kolegyně výše. Chlapi byli jistě super, ale nedovedu si představit toto menu na běžném jídelním lístku ve školní jídelně. Ale možná to tak jen hezky zní – receptík by byl fajn.

  • Autor: Valentýna

    Prso ala bažant se mi líbí
    Já mám naopak zcela opačný názor. Jídelna má vzdělávat – sebe, kuchařky, strávníky, rodiče … Naši malí strávníci dnes cestují se svými rodiči po celém světě, chodí do vyhlášených restaurací a stále se učí novým věcem. Proč by tedy v jídelně měli stále dlabat rajskou s knedlema.
    U nás naopak zkoušíme nové věci téměř každý týden a já osobně si myslím, že je prima, když nám Jídelny zpřístupní vítězné recepty, abychom mohli nová jídla zkusit v našich jídelnách. Já už si teď myslím, že prso ve slanině bude hitem. Stačí to strávníkům je dobře „prodat“. Vždyť kdo by nechtěl jíst vítězné jídlo z celostátní soutěže:). A kolegyně, hodně optimismu do nového školního roku.