Že se děti v dnešní době stravují čím dál méně zdravě a že se méně a méně pohybují, nepočítám-li odběhnutí od počítače k lednici s kolou, není třeba zmiňovat. A už vůbec nikoho nepřekvapí, jaká zdravotní rizika s sebou tento způsob života přináší. Jenže, co s tím? Takové a podobné otázky si klade spousta odborníků na výživu, rodičů i pedagogů a téměř všichni se shodnou v jednom – mentorováním a příkazy se nic nesvede, zdlouhavé přednášky na téma zdravého životního stylu dětem nic neřeknou a spíš je znechutí a odradí (často se jim ani nedivím) a ruku na srdce, pozitivních příkladů mezi námi dospělými aby pohledali.
Zdá se tedy, že jednou z cest, jak „na ně“, je zapojit do takové osvětové kampaně známou osobnost. Musí to být někdo dětem blízký a dostatečně populární (nejlépe z televize), vtipný a pohotový, free a in, někdo, kdo se netváří „dospělácky přechytrale“, ale přitom dovede přitažlivou formou uvést dětské publikum do problému a pokud možno ho nenudit.
Žij zdravě
S takovou myšlenkou přišli autoři projektu Žij zdravě (www.zijzdrave.cz), podporovaného druhým rokem Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Oslovili známé televizní kuchaře „kluky v akci“, pány Filipa Slajera a Ondřeje Slaninu a rozjeli s nimi projekt Jízda kuchařů YesNeYes (www.yesneyes.cz), jehož náplní má být pomocí kuchařské zábavné show ukázat mladé generaci, jak snadné a zábavné je připravit jídlo ze zdravých, dobrých a čerstvých surovin. Za tímto účelem objíždějí české základní školy a přímo před žáky (a s nimi) vaří a vtipkují, to vše za doprovodu hip-hopové hudby a okořeněné taneční exhibicí ve stylu street dance, break dance apod. Prostě tím, co je dnešním školákům nejbližší – alespoň těm z druhých stupňů základních škol, jimž je celá show určena. Nejinak tomu bylo při jejich letošní páté zastávce, v úterý 9.12.2008, v Základní škole Sirotkova 36 v Brně.
Kluci v akci v Brně
Rovnou přiznávám, že Kluci v akci nepatří mezi mé nejoblíbenější televizní pořady o vaření. Jsou na mě prostě až příliš free a cool. A tak jsem byl zvědav, jak si poradí s tímto nelehkým úkolem. Zúčastnil jsem se druhého, odpoledního představení ve 13 h – první představení proběhlo v deset dopoledne, předpokládám však, že bylo identické. Před jednou hodinou odpolední se do tělocvičny místní základky nahrnula horda dětí, rozložila se po připravených lavičkách a žíněnkách a nedočkavě čekala, co se to bude v nadcházející hodině a půl dít. Před nimi se na improvizovaném pultu vyjímaly elektrické plotýnky a pánvičky, papírové tácky a umělohmotné kelímky a hlavně čerstvé suroviny – různorodá zelenina a chlazená kuřecí prsa – připravené obětovat se k bohulibému účelu.

Nutno říct, že se studentíci nenudili. Pánové Slajer, Slanina a Řanda (alias DJ Pasta, obstarávající hudební kulisu) je celou dobu neúnavně bavili a překvapivě se jim podařilo ten pytel blech udržet v pozornosti. Po přivítání a krátkém vysvětlujícím úvodu (proč jsme tady a co pro vás máme …) jim byly rozdány dotazníky zkoumající jejich stravovací návyky a tělesnou aktivitu. Následovalo slibované vystoupení tří tanečníků (to mělo za úkol dětem ukázat jak důležité a zábavné je hýbat se), které sklidilo uznalý potlesk.
Vaří děti…
Po té přišla na řadu kuchařská soutěž dvou dětských týmů – dívčího a chlapeckého. Dvojice dostaly potřebné suroviny a měly za úkol z nich bez pomoci „kluků“ připravit chutné a zdravé jídlo. Co jsem stačil postřehnout, děti si počínaly velmi zručně, bavilo to jak „kuchtíky“, tak publikum a nečinilo jim větší problém přichystat zeleninovou pánev s kuřecími kousky, okořeněnou sojovou omáčkou. Ač byly použity stejné suroviny, označil chystanou krmi každý tým jinak – děvčata jako kuřecí nudličky se zeleninou a kluci (chlapsky přímo) prostě jako „čínu“. Po ochutnání dětskou porotou a vyhlášení vítězů (vyhrál tým chlapců), bylo připravené jídlo solidárně rozdáno divákům. A že se mezi nimi objevilo zájemců!



…a kluci v akci
Ovšem to nebylo nic proti tomu, když podobnou dobrotu připravili samotní „Kluci“. Obecenstvo nejdříve přivedli do varu rozhazováním talířků, ubrousků a příborů a když pak došlo na servírování zeleninovo – kuřecího (jak jinak) chodu, měli co dělat, aby jim v rukách zbyly alespoň prázdné pánvičky. Pytel blech se proměnil v pytel kobylek. Když pak ještě připravili zdravý (a určitě chutný) koktejl z pomerančového džusu, čerstvého ananasu a banánů, měli už celou tělocvičnu omotanou kolem prstu úplně. Inu – divadlo je divadlo a ve spojení s pohledným a voňavým jídlem… Takže se ani nelze divit, že pro autogramy na rozdané propagační letáky portálu pro mladé o zdravém stravování yesneyes.cz se zájemci jen hrnuli. Stejně tak na společné fotografování.
A najednou bylo po všem. Lavičky byly sklizeny, rozšlapané příbory zameteny, tácky sesbírány.

Podívají se do nich?
Děti se rozešly – některé do tříd, jiné domů. V očividně dobré náladě s podepsanými letáčky v rukách. Doufejme, že se doma podívají na jejich druhou stranu doporučující, co můžou udělat pro svoje zdraví, nabádající, jak je důležitý pohyb a pravidelná a zdravá strava. To byl totiž hlavní účel celého představení: ne jim radit, co mají dělat, ne je poučovat a peskovat, ne jim sahat do školních tašek a vytahovat z nich sladké limonády a jiné kalorické bomby, ale hravou formou jim představit vaření jako příjemnou činnost a jídlo ze zdravých surovin jako plnohodnotnou a chutnou náhradu přepálených hamburgerů a přesmažených hranolek. A hlavně je nalákat na internetové portály, jež jim pomůžou nasměrovat je na tu zdravější cestu.
Někde jsem četl, že v Anglii má televizní Jamie Oliver potíže se zaváděním zdravé stravy do školních jídelen pro nezájem dětí o takové jídlo. Snad bude cesta, kterou se k vybíravým dětským žaludkům vydali čeští Kluci v akci, ta pravá. Nevím jistě, zda se to podaří, ale moc bych jim to přál. Na začátek příštího roku se chystají vydat zdravou kuchařku pro školní jídelny připravenou s přihlédnutím k jejich nízkým rozpočtům i mlsným jazýčkům dětí. Takže, kdo ví…
Autor článku, pan Kolíček, je spolupracovníkem portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Evča1
kluci v akci
Také jsme zavedli vaření s dětmi. Pokud je to formou hry a pro kamarády, tak je to baví. Dokonce jsme již před rokem požádali i „kluky v akci“ zda by k nám zajeli, ale bohužel, nedokázali nám ani odpovědět. Děcka je berou, vyvěšujeme jejich recepty, zařazujeme je do jídelníčku, připravujeme týdny jídel podle kluků v akci, …
Dost nás to mrzelo. Ale díky za to, že alespoň někde udělali radost.
Autor: Danuše
Kluci ve škole
Zdravím „KLUKY“,
znám jejich pořady a akce ve škole a fandím jim.
Viděla jsem náhodně taky jeden dopolední sobotní
pořad, ve kterém se o škol.strav. z jejich let vyjadřovali docela nevhodně. Jako např. hrachová
kaše – hrůza, apod. Samozřejmě zařazujeme různé luštěninové saláty, děti si zvykají, ale i hrachovou kaši, protože salátama a polévkama bychom nesplňovali spotř. koš.Taky už dávno nevaříme dušenou mrkev, ale baby karotku přírodní jako přílohu, která je oblíbená. Tímto chci jenom klukům
vyřídit, že připravujeme i nová jídla, ale ne vždy se dětem zavděčíme a aby se při dalších rozhovorech o školních jídelnách vyjadřovali profesionálněji.
Autor: Jana Hartová
„Kluci v akci-“
Připojuji se k příspěvku Danuše,velmi ráda sleduji pořad a ráda se nechávám inspirovat .Velmi se mi líbyla akce pro děti ale jak se vyjádřil o hrachové kaši veřejně tak to mě vzalo asi určitě nemjí potuchy co je to spotřední koš a jak citlivě musíme děti motivovat .Také veřejně nekritizujeme jejich higienu při přípravách pokrmů a bylo by co.
Autor: pan Kolíček
ad. kluci…
No právě – nejen „kluci“, ale spousta lidí „z ulice“ se ke školnímu stravování vyjadřuje s despektem a často jim přitom neříká nic nejen pojem SPOTŘEBNÍ KOŠ, ale problematika školního vaření vůbec. Také proto jsem dělal ten rozhovor s kuchařkou z brněnské školky (viz. tento portál nebo můj blog www.kramlik.blogspot.com ). Snad někomu otevře oči. Přeji všem školním a školkovým kuchařkám, které se snaží svou prací napravit pověst školních vývařoven, hodně dobrých nápadů při vaření a držím jim palce :o))