Přeskočit na obsah

Konference „Biopotraviny ve veřejném stravování“

5. března 2008 proběhla v Brně mezinárodní konference s názvem „Biopotraviny ve veřejném stravování – Zdraví a udržitelnost na talíři“ s cílem podpořit používání biopotravin i ve školním stravování. Autorka článku se konference zúčastnila a vy si teď můžete přečíst její dojmy z této akce.

Autor: Ing. Lucie Janotová PhD.

5. března 2008 proběhla v Brně mezinárodní konference s názvem „Biopotraviny ve veřejném stravování – Zdraví a udržitelnost na talíři“, jako součást doprovodného programu Mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA 2008. Cílem konference bylo podpořit používání biopotravin ve veřejném stravování, zejména pak ve školním a nemocničním.  

Zahájení se ujal ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška (nebyl přítomen osobně, účastníky přivítal „na dálku“ prostřednictvím videokonference), který vyjádřil podporu a význam zavádění BIO potravin do škol (školních jídelen): „BIO pro mě neznamená luxus, nadstandard či módní výstřelek. Je to tradiční, přirozená strava, která je, jak ukazují odborné studie, velmi kvalitní.“
Účastníky konference přivítal Jan Letocha, zástupce Jihomoravského kraje, za jehož záštity konference proběhla. 

Samotná konference byla rozdělena do několika tématických bloků.
V prvním tématickém bloku vystoupili hosté z Německa a Rakouska. Účastníci konference byli obeznámeni s výhodami ekologického zemědělství, z hlediska životního prostředí a vlivu na lidské zdraví, oproti zemědělství konvenčnímu. Byl zdůrazněn vliv životního stylu, prostředí a dědičnosti na lidské zdraví.
V další části Tom Václavík informoval o právě ukončeném pilotním projektu „Biopotraviny do škol“, který probíhal v kraji Vysočina a kraji Jihomoravském. Cílem tohoto projektu bylo ověřit možnosti využívání biopotravin ve školním stravování a zmapovat překážky, které zavedení biopotravin do školního stravování brání. Za největší překážky, rozšíření využívání biopotravin ve školním stravování, které z projektu vyplynuly, označil Václavík – malou informovanost, vyšší cenu biopotravin a mezery ekofarmářů v nabídce a distribuci produktů.   
Projektu se formou dotazníkové průzkumu zúčastnili nejen pracovníci školních jídelen, pedagogové a rodiče žáků škol zapojených do  projektu, ale i ekologičtí zemědělci (ekofarmáři). Více informací o samotném pilotním projektu a jeho výstupech můžete nalézt na www.biodoskol.cz, kde si rovněž můžete stáhnout i kuchařku „Vaříme z biopotravin ve školních jídelnách“, která je právě jedním z výstupů pilotního projektu..
V dalších blocích byli posluchači seznámeni se zkušenostmi a příklady se zaváděním biopotravin do školního stravování např. v Římě (denně se připravuje 150 000 až 200 000 jídel z bio surovin), Velké Británii, a Dánsku (kodaňské školní jídelny připravují obědy minimálně z 50% z bio surovin; veškeré pečivo je bio). 

Během konference byla prezentována řada zajímavých přednášek plných zkušeností se zaváděním biopotravin do společného stravování v zahraničí. Co mi však, jako účastníkovi konference chybělo, byly „české zkušenosti“ pracovníků veřejného stravování s biopotravinami, příp. zkušenosti českých producentů a zpracovatelů bio surovin. Osobně, totiž problém nevidím v tom, že by pracovníci školního stravování v Čechách neuměli, nebo nechtěli bio potraviny k přípravě pokrmů používat (jak na mě konference místy působila), ale např. v prozatím malém počtu producentů bio surovin, v nedostatečné distribuční síti.

Na závěr, něco málo (k tématu BIO potravin) k zamyšlení. Obliba biopotravin se u nás rok od roku zvyšuje. Nemohu se však zbavit dojmu, že se biopotraviny staly “módní záležitostí“ a problém „vyvážené a pestré stravy“ sami o sobě nevyřeší (a troufám se říct, že pokud budu jíst biopotraviny, aniž bych dbala na pestrost-vyváženost svého jídelníčku, neudělám pro své zdraví o nic víc než ti, kteří biopotraviny nejedí).

Ing. Lucie Janotová, firma UniConsulting s.r.o.

Autor: Ing. Lucie Janotová PhD.

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zdenka

    BIO je móda
    Podle mého názoru je BIO určitě móda a nebo možná s výhledem do budoucnosti nutnost hospodařit v souladu s přírodou. Myslím, že z hlediska zdravé výživy význam nemá. A vždycky si vzpomenu na slovai prof. MUDr. Š. Svačiny, DrSc., našeho předního dietologa:“…je jisté, že dietní biosalám nebo vepřové biomaso cukrovku a aterosklerózu vyvolávají…“

  • Autor: Monik

    Bio do škol
    Ráda bych začala do školní jídelny nakupovat bio výrobky. Jejich nabídka je však zatím žalostná. V nejbližší mlékárně mají v nabídce pouze jeden druh bio tvarohu a dva druhy bio nápoje. Bio ovoce je velmi drahé.
    Nabízíme tedy zatím jen mléko. Věřím, že se do budoucna nabídka bude rozšiřovat a budeme ji moci dopřát i dětem ve školních jídelnách.