Přeskočit na obsah

Konference školní stravování 2006

Blíží se květen – doba tradičních konferencí školního stravování, které pořádá Společnost pro výživu. Letos se konference opět uskuteční ve dvou termínech: ve dnech 9.-11. května 2006 a 16.-18. května 2006. Program konferencí vám právě přinášíme.

Autor: Společnost pro výživu

ÚTERÝ 9. května / 16. května
Odpoledne 13,00 – 17,00 hod.
Zahájení: Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., předseda Společnosti pro výživu (SPV),Praha

I. blok: ZNOVU K LEGISLATIVNÍM POŽADAVKŮM NA HYGIENU VE ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ A ZA CO (NE)MŮŽE EU
Moderátoři: MVDr. P. Otoupal, CSc., SPV, Praha, MUDr. J. Ševčík, ZÚ Ústí nad Labem, I. Špráchalová, OŠMT, KÚ Královéhradeckého kraje, Hradec Králové

Ing. S. Slavíková, MZd ČR, Praha: Nařízení EU 852/2004 – budeme měnit vyhlášku MZd ČR č.137/2004?
Ing. M. Jechová, KHS Stč. kraje Praha: Časté hygienické prohřešky ve školním stravování a povinnosti provozovatele
MVDr. P. Otoupal, SPV, Praha: Jen udržování systému HCCP zajistí bezpečnost pokrmů
I. Špráchalová, OŠMT, KÚ Královéhradeckého kraje: Problematika výdeje pokrmů podle současných hygienických předpisů – teorie a praxe

Diskuse

Firma Vitana, a.s. pořádá od 19,30 hodin pro všechny účastníky konference v obou termínech divadelní představení. Vstupenku s programem obdrží účastníci při prezenci.


STŘEDA 10. května / 17. května
Dopoledne 8,30 – 12,00 hod.

II. blok: AKTUÁLNĚ O VÝŽIVĚ, STRAVOVÁNÍ A POTRAVINÁCH
Moderátoři:
MUDr. B. Turek, CSc., SZÚ, Praha, Doc. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, Praha, NT. T. Starnovská, FTN, Praha

MUDr. A. Šteflová, WHO, Praha: Doporučení WHO k ovlivnění dětské výživy
MUDr. J. Rážová, MZd ČR, Praha: Prevence vzniku civilizačních chorob – podpora zdraví dětí a mládeže v ČR
Doc. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, Praha, Ing. Ludmila Věříšová, CSc., SPV, Praha: Mezi výživovými doporučeními a praxí školního stravování
Mgr. I. Škaloudová, SZÚ, Praha: Příprava nových výživových doporučených dávek (VDD) pro školní stravování – aktuální stav

10,30 hod. – Přestávka

NT. T. Starnovská, FTN, Praha: Dietní stravování ve školní jídelně ?
Prof. MUDr. S. Hrubý, DrSc., IPVZ, Praha: Mikrobiologická rizika při přípravě pokrmů a jejich uchování
Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., VŠCHT, Praha: Chemická rizika při některých způsobech přípravy pokrmů a jak se jich vyvarovat
Prof. Ing. I. Ingr, DrSc., MZLU, Brno:  Maso a masné výrobky ve školním stravování

Diskuse

V průběhu dopoledního programu představení první části výrobců a distributorů potravinářského zboží, kuchyňského zařízení a strojů, čistících a ochranných pomůcek, počítačových programů apod.

Odpoledne 13,30 – 17,30 hod

V průběhu odpoledního programu vystoupení druhé části výrobců

III. blok: DISKUSNÍ ODPOLEDNE: CO NÁM VYHOVUJE A CO NÁM VADÍ
Moderátoři:
Ing. L. Věříšová, CSc., SPV, Praha, Ing. J. Blattná, CSc., P. Gleichová, ÚMČ Prahy 6, Z. Dlouhá, Magistrát hl. města Prahy

A. Strosserová, ÚMČ Prahy 3: Postavení vedoucí školní jídelny a školního stravování obecně v současné společnosti (Závěry z průzkumu provedeného v rámci diplomové práce u cca 10 % vedoucích školních jídelen v ČR)
MUDr. L. Ryšavá, Ph.D., Mgr. Z. Jurzykowská, M. Václavková, J. Proroková, H. Rusková, J. Šohájková, ZÚ, Ostrava: Postoje vedení škol a pedagogů ke školnímu stravování

Diskuse

Přestávka

16,00 hod. –  Krátká sdělení:

Ing. E. Šulcová: SPV, Praha: Řízení a organizace školního stravování ve Velké Britanii a USA
H. Vrbová, ŠJ, Praha-Uhříněves: Školní jídelna s rozšířenými službami
Koreferát: Co všechno děláme v naší školní jídelně

Diskuse

Dotazy na volné téma


ČTVRTEK 11. května / 18. května
Dopoledne 8,30 – 11,30 hod.

IV. blok: KE ZVÝŠENÍ KVALITY ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
Moderátoři:
Ing. E. Šulcová, SPV, Praha, A. Packová, Mg. Města Brna, MUDr. L. Luhanová, CLP, Plzeň

MUDr. P. Hošek, MUDr. L. Luhanová, CLP, Plzeň: Ovlivnění zdravotně nutričního stavu  9 – 12letých dětí výživou
Doc. PhDr. S. Fraňková, FF UK  Praha: Proč některé děti odmítají školní stravování a jak na to ?
M. Lněnička, Dětský domov, Praha-Dolní Počernice: Jak organizujeme stravování dětí v dětském domově
Ing. P. Spilka, Brno: Co lze oprávněně vytknout stravování dětí ve školách
A. Packová, Mg. Města Brna:Jaké jsou  požadavky dětských strávníků a jak na ně reaguje škola, školní jídelna a potravinářský průmysl ?

Diskuse

Zhodnocení a závěr: Ing. E. Šulcová, SPV, Praha, Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., předseda SPV

Autor: Společnost pro výživu

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Anonymní

    Konference
    Zajímavý program!! Má to jen jednu vadu, nějak nemohu zjistit, KDE se konference koná a jestli se platí nějaký poplatek.
    Jinak díky za vaše články!!
    I. Trmalová MŠ Krásnolipská Rumburk

    • Autor: Jari

      Re: Konference
      Tato konference se koná v Pardubicích a přihlásit se lze i telefonicky. (Společnost pro výživu) Pokud odebíráte časopis Výživa, většinou je tam i vložena přihláška.

    • Autor: Bohumil Barda

      Re: Konference
      Veškeré informace o kaci naleznete na http://www.spolvyziva.cz/