Přeskočit na obsah

Konference v Pardubicích: Oblačno až zataženo

V Pardubicích se ve dnech 24. až 26. května 2011 konala tradiční konference Školní stravování. Její obsah letos dosti poznamenaly změny v rozpočtech škol. Této problematice byla věnována část oficiálního programu i velká část diskusí.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Do Domu hudby v Pardubicích, v němž se konala tradiční konference Školní stravování 2011, jsem vcházel za nádherného, téměř letního rána. Uvnitř ale bylo oblačno až zataženo. Účastníci se sice stejně jako v posledních letech vítali s rozzářenými úsměvy, ale jiskřivý optimismus v sále chyběl. Tvář kdysi výstavného Domu hudby i programu konference za léta poněkud ztratila ze své nablýskanosti. Jako by se na atmosféře akce projevilo i seškrtání rozpočtů jídelen a zejména snížení mezd. To, jak se zdá, zasáhlo školní jídelny opravdu těžce. Ke snížení platů a nečinnosti Ministerstva školství jsme se také dostali téměř v každém rozhovoru během konference, ať už začal na jakékoli téma.

Významná část programu byla věnována spolupráci školy a jídelny. Přednášející i diskutující upozorňovali, že ředitelé škol problematice stravování nerozumějí a nezajímají se o ni. S tím souvisely i některé příklady chování ředitelů v současné napjaté situaci, s kterými nás všechny některé účastnice seznamovaly. Diskutovalo se i o chování České školní inspekce. Tato inspekce jako dozorový orgán kontroluje (kromě dodržování zákonů, vyhlášek, výkaznictví, oddělení hlavní a doplňkové činnosti apod.) i spotřební koš. A právě její rozdílné postupy v různých krajích a téměř nesmyslné závěry z kontrol spotřebního koše (jako např. snížit spotřebu zeleniny nebo zvýšit spotřebu masa) byly předmětem mnoha diskusí a poutaly na sebe pozornost. Bylo dobře, že tyto informace slyšel i zástupce Ministerstva školství, protože, jak trefně poznamenal jeden diskutující, „ryba smrdí od hlavy“. Na nečinnost MŠMT poukazovalo několik přednášejících, někteří dokonce neváhali označit jeho chování (i Ministerstva financí) za nevhodné a nefér.

Problematice platů byla mj. věnována jedna z nejkvalitnějších přednášek konference. Byla od Mgr. Zemana, který na konkrétních případech prezentoval, jak se jednotlivé kraje staví k rozpočtu škol. Předváděl různé varianty, jak dobře právně ošetřit snížení platů, a seznamoval s důsledky oddělení rozpočtu pedagogických a nepedagogických pracovníků. Připomínal ale i možnosti ředitelů, které je také dobré znát. Všichni oceňovali, že usiloval o to, aby vedoucí byly všestranně připraveny na možné situace. Na rozdíl od mnoha jiných nazýval věci pravými jmény, neskrýval se za paragrafy a snažil se poskytnout praktické rady.

Rozsáhlý blok programu se zabýval výživou, zejména ve vztahu k civilizačním chorobám a narůstající obezitě. 25. květen byl na konferenci vyhlášen za Den boje proti obezitě. Tento den by měl v dalších letech aktivizovat školy, školní zařízení a další instituce k jednotnému postupu při budování zdravého stylu našich dětí. Na podporu tohoto dne plánují organizátoři řadu akcí, mj. bude další ročník soutěže O nejlepší školní oběd zaměřen na obědy odpovídající racionální výživě.

Několik přednášek i diskusních příspěvků se dotklo dietního stravování. Přestože dětí s potřebami diet přibývá, nepřipravuje se v této oblasti nic nového. Příprava dietních jídel (ať již na vlastní pěst nebo pouze ohřev donesených obědů) zůstává plně na rozhodnutí a zodpovědnosti školní jídelny.

Připravuje se novela vyhlášky o školním stravování. Má zvýšit finanční normy na nákup potravin, upravit věkové dělení dětí a toleranci spotřeby některých kategorií spotřebního koše.

Dvě přednášky byly zaměřeny na stále aktuálnější téma polotovarů ve školní jídelně. Při jejich použití je důležité, jaké látky surovina obsahuje. Zejména je třeba dávat pozor na vysoký obsah soli, cukru, umělých sladidel, aditiv apod. Byly prezentovány praktické zkušenosti s používáním polotovarů. Jejich výhody nejsou jen v časových úsporách. Při vhodném použití polotovary rozšiřují nabídku jídel, zlepšují jejich vzhled i chuť a podněcují fantazii kuchaře. Jsou-li správně použity, strávník to nemusí ani poznat.

Trochu vzruchu do ponuré atmosféry platů, čísel a procent přinesli ve středu v podvečer Kluci v akci – tedy Filip Sajler a Ondřej Slanina, kteří přišli účastníky seznámit s organizací dalšího ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd.

Odposlechnuto z rozhovorů a přednášek:

  • Naše práce ve školní jídelně není otázkou platu, ale spíše toho, zda chceme nebo nechceme.
  • Hledejme cesty, jak dál, a ne výmluvy, proč to nejde.
  • Děti si nemusí osvojit zásady zdravého životního stylu. Ony to potřebují!
  • Zaujměme strávníka ne velikostí porce, ale vzhledem a chutí jídla.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: JanaV.

    Ministerstvo
    Bohužel jsem do Pardubic nemohla jet. Můžete napsat blíže o přednášce z min.školství?

  • Autor: bankrotáři

    Spotř.koš
    Dobrý den,hezký článek,škoda,že jsem se nemohla účastnit.Určitě souhlasím s úpravou koeficientů ve spotřebním koši,dle těchto výpočtů se špatně normy dodržují,jak jsem se také dozvěděla,často lze ve SK dělat úpravy(podvádět),které vedou k úspěšnému plnění SK.To by nemělo být.

  • Autor: Alka

    Já tedy
    byla z postoje zástupce MŠMT zklamaná. Jeho postoj „já nic, já muzikant“ to ministerstvo financí a nebo, že o školní stravování se nemá na ministerstvu kdo věnovat, protože tam všichni opravdu makají jako šroubci – to je jako kdybychom my nic nedělali.
    Co se týče dietního stravování, čekala jsem, že nám bude nabídnuta nějaká forma školení ze strany Společnosti pro výživu atd., protože tato část je velmi potřebná a počet dětí stoupá.

  • Autor: Pekařka

    Konference
    Je mi moc líto, že jsem se nemohla (jako již posledních mnoho let) konference zúčastnit. Když jsme měli své odbory (jako školní jídelny samostatné), byla jsem dvakrát, bohužel nyní mi to nikdo nezaplatí, částka narostla o hodně a, bohužel, naše platy nejsou takové, abychom mohly tzv. „pustit chlup“ ze svého. A i kdybych ty peníze našla, není v jídelně nikdo, kdo by mě na 3 dny zastoupil, je nás hrstka. Škoda, konference bývaly vždy podnětné, teď si o tom mohu akorát tak přečíst. Určitě nejsem sama. Přeji všem hezké těšení se na dovolenou (už ji potřebujeme jako sůl).

  • Autor: Jana Hartová

    dietní stravování dodatek
    Také mě velmi mrzí,že jsem nemohla jet,ale poslední týden v měsíci je opravdu moc bolavý pro provoz kde se v tu dobu platí obědy a nemá kdo zastoupit.Chtělo by i na toto myslet při plánování konference.Oto víc mě mrzí,že jsem se tam nemohla podělit o poznatek z kurzu dietního stravování,který probíhal v Olomouci na Zdravotnické škole s velmi milými lertorkami a byl úžasný ,věcný i s praktickou přípravou,kterou jsme si samy vyzkoušely.Obohacen o zkušeniosti i jiných kuchařek z úpravy dietních pokrmů.Na závěr jsme obdržely krásný certifikát o absolvování kurzu.Všem bych moc přála,aby i jinde tyto kurzy proběhly a kuchařky se jich mohly zúčastit.