Přeskočit na obsah

Kongres ASPOS

V Poděbradech proběhl 1. kongres ASPOS – nově vzniklé asociace, která se zasazuje o zlepšení pozice jídelen. Pro ty, kdo nejste členy ASPOSu, přinášíme záznam z dvoudenního jednání.

Autor: Pavel Ludvík

V příjemném prostředí lázní Poděbrady se ve dnech 19. a 20.9.2005 konal kongres Asociace provozovatelů hromadného stravování. Asociace ASPOS, která byla založena na jaře t.r., si klade za cíl postupně vylepšit podmínky, za nichž mají jídelny poskytovat své služby. Slavnostního zahájení kongresu se zúčastnilo téměř 170 lidí, většinou členů asociace. Šlo převážně o vedoucí jídelen, jednání kongresu se však také zúčastnily některé krajské a městské metodičky. Nechyběli ani hosté, přednášející a další pozvaní.

Program kongresu byl pestrý. Odborná část obsahovala řadu přednášek a diskusních vystoupení na různá témata. Organizátoři se rovněž postarali o kulturní program k příjemnému strávení večera. Některé účastnice kongresu velmi hbitě zareagovaly na nabídku lázeňského města a samy si objednaly atraktivní léčebný program či lázeňskou kůru.

První den kongresu byl ve znamení „velkých“ témat. S komentáři a vysvětleními k ekonomice jídelen a k vyhláškám o školním a závodním stravování vystoupila Ing. Věříšová, která znovu a znovu přesvědčuje o svých rozsáhlých zkušenostech a odborných znalostech v oblasti školního stravování, a Ing. Denkerová z Magistrátu města Brna.
Zaujalo vystoupení MUDr. Nové z KHS Plzeň. Publikum velmi kladně hodnotilo fundovanost jejích odpovědí, praktické poznatky z oblasti hygieny a rady k dodržování hygienických předpisů.
Že se začínají objevovat praktické možnosti, jak likvidovat biologicky rozložitelné odpady, ukázala přednáška o odpadech s popisem projektu na svoz a likvidaci odpadu, který prezentoval Ing. Pivoňka z jedné z dodavatelských firem. Pavel Fencl se věnoval tématu, které zajímá stále širší okruh jídelen : problematice DPH ve školním stravování.

Bohatý program měl i druhý den. Předvedení nových kuchyňských technologií, seznamy legislativy pro jídelny, zamyšlení nad vztahem ředitele školy a vedoucí školní jídelny a nad tím, jak řešit finanční problémy jídelen i další přednášky byly občas provázeny bouřlivými a nekončícími diskusemi. V diskusi upoutala vystoupení zástupců odborů, kteří popisovali, co vše odbory učinily při připomínkování nových legislativních předpisů. Zde zazněla i kritika stavu, kdy připomínky odborů, jídelen i krajských metodiček jsou na ministerstvech brány jen formálně a při sestavení výsledného znění předpisů se k nim v podstatě nepřihlíží.

Své místo v programu měla i prezentace portálu Jídelny.cz a jednání pořadatelské asociace ASPOS, která se zamýšlela nad dosavadními výsledky své práce, hodnotila první zkušenosti a rekapitulovala oblasti, v nichž se chce angažovat v budoucnu. Asociace si mj. klade za cíl zlepšit mediální prezentaci problematiky společného stravování a navázat kontakty s poslanci. Bude prosazovat zlepšení komunikace mezi všemi zainteresovanými stranami (ministerstvem, kraji a jídelnami) a hlavně chce vytvořit jednotnou linii odborů, asociace a krajských úřadů k prosazení zájmů pracovníků společného stravování i strávníků.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se