Ve slovenském Popradu se ve dnech 16.-17.10.2008 konal celoslovenský kongres o školním stravování. Pořadateli bylo slovenské Ministerstvo školství a portál Jedálne.sk. Celá akce se v tomto rozsahu konala poprvé, organizátoři se snažili i o výměnu mezinárodních zkušeností. V mnoha ohledech se kongres podobal každoroční konferenci Školní stravování, kterou v ČR pořádá Společnost pro výživu, v mnoha ohledech byl ale zcela jiný.
Průběh kongresu
Na uspořádání kongresu se výrazně podílelo Ministerstvo školství SR, zejména ing. Tokárová, která se na ministerstvu školním stravováním zabývá. Program kongresu načrtla ve spolupráci s Celoslovenskou sekcí školního stravování, která mj. sdružuje všechny slovenské krajské metodičky. Ministerstvo školství poskytlo na uspořádání dotaci, která uhradila ubytování a stravu všech účastníků. Praktickou realizací byl pověřen portál Jedálne.sk – jeho organizační tým zajistil další finanční zdroje pro akci, podílel se na tvorbě programu, vyrobil CD s přednáškami, pro cca 330 účastníků zabezpečil ubytování, stravování, sál, technické zabezpečení kongresu a organizační pracovníky.
Účastnický poplatek činil 1600 Sk, ubytování na 2lůžkovém pokoji za 1 noc pro 1 osobu činilo 800 Sk, strava byla díky dotaci MŠ zdarma.
Mezi účastníky byla pochopitelně většina žen, ale ne tak převažující jak bývá obvyklé v ČR. Ve slovenském školním stravování pracuje přece jen více mužů než u nás. A tak bylo na kongresu možné potkat např. majitele soukromé jídelny se 3 výdejnami nebo starostu malé obce s prosperující školní jídelnou.
Kongres byl dvoudenní, zejména první den byl dosti náročný, přednášky probíhaly od 9 hod do 18 hodin. Program a anotace přednášek lze nalézt v oficiální pozvánce na portálu Jedálne.sk. Program byl zaměřen na boj s obezitou a na rozdíl od ČR, kde mnoho akcí akcentuje problematiku hygieny, zde byl kladen důraz na oblast výživy. Samostatný blok byl zaměřen na Školský mléčný program. K tématům hovořili přední slovenští odborníci. Na pódium se však dostali i čeští přednášející a byli velmi dobře hodnoceni. V druhém jednacím dnu proběhl i určitý experiment, kdy před zaplněný sál předstoupily vedoucí některých ŠJ a prezentovaly své úspěšné projekty rozvoje ŠJ, na které získaly finanční dotaci. Pro mnohé vedoucí to byla první zkušenost s mikrofonem, ale jejich odvahu bylo nutno ocenit. Byl to užitečný nápad, získané zkušenosti se jim jistě budou hodit při dalších příležitostech, kdy budou muset prezentovat vlastní jídelnu.
Akce měla i doprovodný program – výstavní stánky sponzorujících firem, které nabízely potraviny, kuchyňské stroje a zařízení, ale třeba i knihy.
Na závěr kongresu proběhlo ocenění zasloužilých pracovnic školního stravování. Mnohé tím byly velmi poctěny a braly to jako náplast za slabé společenské ocenění jejich práce.

Pár postřehů
Českého návštěvníka musel upoutat zájem, který oficiální místa na Slovensku projevují o školní stravování. Kongres např. zahájil vysoký úředník Ministerstva školství – Paedr. Peter Juráš, generální ředitel sekce regionálního školství. Rovněž o ministerské dotaci na podobnou akci si české školní stravování může nechat jen zdát.
Jako červená niť se přednáškami, oficiálními i neoficiálními diskusemi táhl spor o používání polotovarů. Na Slovensku bylo v nedávné době jejich používání velmi přísně omezeno, rovněž tak používání vlastních receptur.
Slovenské vedoucí ŠJ se velmi zajímaly o situaci českých školních jídelen, o jejich vybavení, provozní podmínky, řada dotazů mířila na platové podmínky. Jak jsme zjistili, platy ve slovenských školních kuchyních jsou zhruba stejně neuspokojivé jako v ČR.
Ve srovnání s českou konferencí Školní stravování byla při oficiálním programu mnohem menší diskuse a byl patrný mnohem větší ostych veřejně vystoupit. O to vřelejší byly neformální spontánní diskuse v předsálí. Redakci portálu velmi překvapilo velké množství ohlasů, ať kladných či záporných, kterými účastnice reagovaly po skončení kongresu. Bylo vidět, že kongres zanechal velký dojem.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze