Přeskočit na obsah

Koronavirus – příležitost pro školní jídelny

Epidemii koronaviru většina z nás chápe jako velký problém a omezení. Je však i vhodnou záminkou opět nastolit přísné standardy hygieny. Jak mezi personálem jídelen, tak mezi strávníky. Právě v této době bude zpřísnění pravidel snazší. Nevěříte? Čtěte, jak na to, a využijte příležitosti, která se vám nabízí.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V době epidemie koronaviru se poněkud zapomíná na zdravý rozum. Místo střízlivého uvažování se šíří panika, hledají se překombinovaná řešení, nastupuje razantní a bezdůvodná sanitace. Na druhou stranu se někdy ignorují základní pravidla hygieny a zpochybňují se provedená státní opatření, jakobychom netušili, že povodni, která se na nás valí, nemůžeme uniknout.

Lékaři váhají nad různými otázkami, které jsou jim kladeny. Nedivme se jim a nekritizujme je. Nový koronavirus SARS-CoV-2 je dosud neprozkoumaný typ viru a pro lidstvo představuje výzvu, s jakou se možná bude setkávat čím dál častěji. Víme o něm to, že se chová podobně jako viry způsobující chřipku, a z toho vychází i obrana proti němu a preventivní opatření.

Chovat se jako při chřipkové epidemii

Školy sice byly zavřeny, ale velká část školních jídelen dále poskytuje své služby. V nadcházejícím období a pak po odeznění epidemie by se jejich personál měl chovat tak, jak v době vrcholící chřipkové nákazy. Nejúčinnější obranou je pečlivé dodržování správné výrobní a hygienické praxe. Tedy nic nového pod sluncem, ale důsledné a každodenní uplatňování zásad osobní a provozní hygieny, včetně pravidelného mytí rukou. Hygienici k tomu dnes doplňují ještě jeden pokyn: zachovávat respirační etiketu. Kýchejte a smrkejte pouze do papírových kapesníků, které po použití vyhoďte, případně kýchejte do horní části rukávu.

Využijte koronavirus jako příležitost

Říká se, že každá krize představuje současně i novou příležitost. To nyní platí i pro jídelny. Je běžné, že v mnoha provozech postupně klesá pečlivost v dodržování předpisů, včetně těch z oblasti hygieny. A vedoucí jídelen (zejména nové a málo zkušené) někdy nevědí, jak tu pečlivost obnovit. Epidemie koronaviru a vzrůstající počet nakažených v ČR k tomu mohou být pádným důvodem. Využijte toho!

Větší přísnost na kuchařky

Kuchařky znovu začnou striktně dodržovat zásady správné výrobní a hygienickou praxe: opakované mytí rukou po přechodu ze špinavé na čistou práci, po použití WC, po smrkání, po použití mobilu, klíčů, po uchopení brýlí. Je to velmi důležité, protože většina infekčních nemocí se šíří rukama. Víte, jak si ruce správně mýt? 

Přísně by se měl posuzovat zdravotní stav kuchařek a měl by být důvodem třeba i proto, že v jídelníčku bude omezen počet jídel na výběr. Zpracováním potravin, které se podávají tepelně neopracované (ovoce, zelenina, pečivo), by neměla být pověřena kuchařka, která je lehce nachlazena, nebo u které jsou pochybnosti o jejím zdravotním stavu.

Kuchařky se musí vyhýbat bližšímu kontaktu (do 2 m) s osobami, které mají příznaky respirační infekce, a měly by pečlivě zvažovat, kdy a kde se účastnit většího shromáždění osob.

Buďte přísní na strávníky

Nejde jen o to, že postupně klesá ostražitost kuchařek a na původní úroveň ji často vrátí až kontrola z KHS, ev. nějaká pokuta. Uvolňuje se i chování strávníků. Zastavte to, až se děti opět vrátí do škol.

  • Do jídelny za dětmi vcházejí rodiče, přestože to často bývá ve vnitřním řádu zakázáno. Zkušenosti s koronavirem budou příležitostí pro striktní uplatňování tohoto zákazu, ev. pro zařazení takového pokynu do vnitřního řádu.
  • Strávníci, kteří do jídelny přicházejí zvenku (děti i učitelé), si svrchní šat dávají na židle, ev. si ho odloží i na desku jídelního stolu. Upozorněte je, že jde o nepřípustné jednání, a požádejte je, aby si ho ukládali na místech k tomu určeným. Současná situace je důvodem, aby to pochopili i dospělí strávníci.
  • Vedoucí některých jídelen si stěžují, že učitelé nebo ředitelé při svých pochůzkách školou procházejí kuchyní, protože to představuje kratší cestu. Ve varně uplatňujete úzkostlivou čistotu, ve větší míře sanitujete, převlékáte se do čistého a cizí lidé vám tam budou chodit v oblečení zvenku? Zamezte tomu.
  • Mají-li strávníci možnost si u okénka z jídla vybírat, přehrabují se v míse s ovocem, s pečivem, v miskách s kompotem či salátem. Již nyní – v době koronavirové nákazy – je to důvodem, proč upozornit strávníky na nepřípustnost takového jednání, ev. i pro dočasné zrušení této praxe. Kuchařky mohou ovoce či pečivo dávat nikoli do velkých mís, ale na plata, kde je vše v jedné ploše.
  • V jídelnách, které používají salátové bary, je třeba děti znovu poučit o zásadách hygieny a vyžadovat jejich uplatňování.
  • Málo se dbá na zásady osobního kontaktu ve skupinách. Upozorněte znovu strávníky, aby si dávali pozor na smrkání, kašlání apod.
  • V předsálí mnoha jídelen jsou řady umyvadel k umytí rukou. Ve spolupráci s učiteli a vedením školy vyžadujte, aby si všichni před jídlem umyli ruce. Vhodná doba upozornit na to stravující se dospělé strávníky je již teď a v v mateřských školách také.

Vedoucí musí jít příkladem

Uvedené zásady musí dodržovat i vedoucí školních jídelen. Nebudou to mít snadné, protože jejich kancelář, chodby jídelny a prostory školy, kde se často pohybují, nepředstavují právě nejčistější prostředí. Nevěříte?
Leták na stránkách KHS Zlín kromě návodu na mytí rukou například upozorňuje:

  • Počítačová myš představuje 3x špinavější předmět než záchodové prkénko, klávesnice počítače je až 5x špinavější.
  • Každý šestý telefon je kontaminován fekálními bakteriemi, rovněž 14 % bankovek a mincí.

Pokud vedoucí nebudou svým podřízeným příkladem, těžko to mohou chtít po svých podřízených.

Epidemie koronaviru by měla být důvodem, aby na vstupu do každé jídelny bylo umístěno upozornění na zvýšenou nutnost dodržování pravidel hygieny. Lidé se dnes bojí, a tak pochopí a snesou „zpřísnění“ pravidel. Nebudou ho chápat jako omezení, ale jako věc pro jejich ochranu. Využijte této příležitosti!

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: áda


    děti mě mají od zítřka karanténu, může se vařit pro cca 14 dospělých?

    • Autor: Pavel Ludvík

      Dobré ráno všem jídelnám, těm v provozu i těm zavřeným. Nevaříte-li pro děti, můžete vařit pro vlastní zaměstnance. Pro kohokoli dalšího (lidi z firem, úřadů, seniory) jedině přes výdejní okénko. Podle včerejších diskusí se výdej v jídelnách řeší přes dveře na rampu. Cizí strávník musí zůstat vně školy/jídelny.