Přeskočit na obsah

Krajská konference hromadného stravování Zlín

Krajské konference hromadného stravování jsou v plném proudu. Dnes si můžete přečíst dojmy ze zlínské konference, která proběhla ve středu 15. března 2006.

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Dne 15. 3. 2006 se ve Zlíně konala další konference hromadného stravování, kterou již tradičně pořádal portál Jídelny.cz.

Novinky na portálu
Jako první nás Ing. Ludvík seznámil s novinkami na portálu Jídelny.cz, mimo jiné informoval o rozšíření těchto stránek na Slovensko, kde vznikly „Jedáľně.sk, a také o vylepšeních, které vedoucím jídelen usnadní orientaci na portálu.

Novinky v legislativě
Poté nám Ing. Bureš v kostce nastínil novinky v legislativě EU, a přidal, jako pokaždé, pár dobrých rad. Především zdůraznil nutnost rovného postavení vedoucích vůči svým nadřízeným, přiblížil jejich povinnosti, ale také práva. Nakonec informoval o novém vzdělávacím projektu, který by měl mimo jiné pomáhat vedoucím jídelen orientovat se v nových předpisech a jejich správném výkladu. Zároveň nás požádal o vyjádření se k tomuto v malém testu. Protože tento finančně poměrně náročný program se může rozběhnout jen za dostatečné podpory a zájmu vedoucích.

Vystoupení sponzorů
Po této smršti informací následovala oddychová část, kde vystoupili zástupci jednotlivých sponzorů a seznámili účastníky se svým stávajícím i novým sortimentem. Třešničkou na dortu bylo, jako pokaždé, vystoupení firmy Vitana, která představila svoji novinku – „Brownies“.

Uplatnění hygienických předpisů v praxi
S obrovským úspěchem se setkal příspěvek Ing. Svobodové, která jako by všem posluchačkám mluvila z duše. Aby také ne, když se se stejnými problémy musí potýkat také ona sama při každodenní práci. Věnovala se především uplatnění hygienických předpisů v praxi. Uvedla rozdíly mezi vyhláškou 137 a jednotným hygienickým balíčkem ES. Snad se blýská na lepší časy, protože legislativa EU je benevolentnější než naše zákony a pozitivní je, že je vyhlášce 137 nadřazená. Kdybych měla stručně nastínit její charakteristiku, nejlépe by to vystihovala slova: „Není důležitý postup (samozřejmě zákonný), ale dobrý výsledek.“ Za svá upřímná slova Ing. Svobodová sklidila zasloužený aplaus.

Správný výklad zákonů
Po přestávce vystoupil ještě jednou Ing. Bureš, tentokrát se věnoval problematice správného výkladu zákonů a nastínil, jak dosáhnout toho, aby nám zákony šetřily práci. Celkem podrobně se zabýval provozním a skartačním řádem jídelny a poradil, jak takový řád správně vypracovat a tím si usnadnit práci. V této souvislosti zde byl představen nový SW Organizace, který toto usnadňuje. Tady bych ale měla malou připomínku. Tento program zde byl nabídnut za zvýhodněnou cenu při zakoupení na místě. Bohužel však vedoucí jídelen ve většině případů potřebují schválení takovéto koupě nadřízeným. Takže to logicky nemohly učinit ihned, i když se jim program i jeho cena zamlouvaly. Možná by tady byla na místě nějaká časová lhůta, prostě pár dnů na rozmyšlenou a konzultaci s ředitelem.

ASPOS
S posledním příspěvkem před diskusí vystoupil Ing. Koranda, který účastníky seznámil s výsledky a novinkami Asociace společného stravování a s plány na tento rok. Na závěr se zmínil, že by ASPOS uvítal větší počet členů. Registrace je možná stále na www.aspos.cz a myslím, že ta stokoruna stojí za to. Dělají to přece pro nás.

Dopolední program ukončila diskuse, kde byla zodpovězena spousta otázek.

Seminář
Odpoledne se zájemci mohli zúčastnit placeného semináře Mgr. Adámka – Novinky v legislativě pro školní jídelnu, kde byly hlavními tématy hygiena potravin, školní matrika dle školského zákona a zákon o ochraně osobních údajů.

Závěrem bych chtěla říci, že i když se tyto konference konají dvakrát ročně a já se jich pravidelně účastním, vždy se dozvídám něco nového. V žádném případě to není ztráta času! Velký dík patří samozřejmě organizátorům a sponzorům, bez kterých si to už ani nedovedeme představit. A nezapomínejme, že tyto akce jsou tu pro nás, vedoucí jídelen.

Lenka Dohnalová je spolupracovnicí redakce

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se