je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz
Dne 11. 10. 2006 portál Jídelny.cz opět pořádal ve Zlíně krajskou konferenci veřejného stravování a jako vždy byl bohatý program, hojnost sponzorů a velká účast vedoucích školních jídelen.
Co nového ve školním stravování
Na úvod všechny seznámil Ing. Hladík s novinkami ve školním stravování, zdůraznil především, že i tady funguje tržní ekonomika a konkurence a je potřeba „bojovat“ o strávníky. A možná ty uvozovky ani nejsou zapotřebí. Není jistě žádná novinka, že spokojený strávník je základ úspěchu. Dnes už není výjimkou, že nejen na středních, ale i na základních školách, mají žáci možnost výběru ze dvou, někdy i více druhů jídel, kultura stolování je také o poznání lepší.
Naši staří známí – sponzoři a dodavatelé
Následovala krátká sponzorská vsuvka,v níž nechyběli zástupci vždy přítomných firem. A samozřejmě nemohu opomenout prezentaci společnosti Vitana, tentokráte s vůní a chutí Itálie. A to prezentaci tak lákavou, že musela být přestávka vyhlášena o něco dříve.
Mýty ve školním stravování a ASPOS
Po příjemné siestě následoval příspěvek pana Ing. Bureše, který má pro nás vždy něco nového a zajímavého. Tentokrát se zaměřil na mýty ve školním stravování, kterých připomenul opravdu hodně, zmínila bych jen některé, například: ředitel musí podepisovat doklady školní jídelny – nemusí, toto lze upravit vnitřními předpisy, školní jídelna nesmí používat polotovary, ale co je vlastně polotovar? A asi nejvíce zažitá je nutnost uchovávat žádanky. Není třeba, žádanka je pro naši vnitřní potřebu, zakládají se pouze výdejky, ty jsou směrodatné.
Trochu zklamání přineslo zjištění, jak malý počet ze zde přítomných je členy ASPOSu. Je to škoda, protože je to organizace, která za námi stojí a pomáhá nám, a chvilka na registraci a stokoruna ročně je za to všechno, co pro nás dělají hodně velké nic. Je hloupé se neustále opakovat, že čím více nás bude zaregistrovaných, tím větší silou jsme, tím méně je možné nás přehlížet.
Jídelny.cz a něco z hygienického minima
S „novým kabátem“ portálu Jídelny.cz nás seznámil pan Plzák, představil nám novoty na stránkách a zhodnotil výsledky snažení celého kolektivu.
Nechyběl ani příspěvek z oblasti hygieny, kde ing. Janotová shrnula veškeré změny v této oblasti za poslední období, podrobněji se tímto tématem zabývala v placené odpolední části.
Nakonec předávání zkušeností
Na konec dopolední části vystoupila jedna z nás, paní Trtková, vedoucí školní jídelny s dlouholetou praxí. Omluvila se předem, že není dobrý řečník a že bude raději svůj příspěvek číst. Bezpochyby ovšem tento „nedostatek“ napravila svými znalostmi a zkušenostmi. Mluvila o tom, jak v jejich jídelně pořádali týdny světové kuchyně.
Budu se opakovat, když řeknu, že krajská konference ve Zlíně byla opět směsicí poučení a zábavy, vůní a chutí, ale hlavně setkáním se „svými lidmi“. A víte co? Přijeďte se příště přesvědčit sami. A možná právě sem se hodí staré známé mušketýrské: “ Jeden za všechny a všichni za jednoho!“
Lenka Dohnalová je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Inka
Hodnocení konference
Tedy paní Lenko, článek nic moc, hodnotit se nedá snad jako ani „dostatčný“.