Přeskočit na obsah

Krajská konference očima vedoucí jídelny

Dnes si můžete přečíst článek, který napsala vedoucí jídelny. Je to pohled jedné z vás na krajské konference. Zúčastnila se konference ve Zlíně a vy se dozvíte, jak ji hodnotí a co bylo pro ni přínosem.

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Dne 19. března 2007 se ve Zlíně konala Krajské konference veřejného stravování. Na tuto akci se dostaví vždy celkem dost vedoucích školních jídelen, i tentokrát byla účast opravdu hojná. S kolegyní jsem se zúčastnily také ranní placené části, a když jsem přišly do sálu, téměř jsme si neměly kam sednout. Organizátorem byly naše staré známé Jídelny.cz, samozřejmě za spolupráce sponzorů. Program byl tentokrát trochu upraven, přibylo totiž již zmiňované placené školení před začátkem konference.

BOZP VE STRAVOVACÍCH PROVOZECH
Na ranní placené části Ing. Slávik seznámil účastníky s problematikou bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve stravovacích provozech a absolventi získali osvědčení a dokumentaci BOZP v elektronické podobě na CD.

NOVINKY NA PORTÁLU JÍDELNY.CZ
Program jarní konference zahájil Ing. Ludvík, který nás seznámil s novinkami na www.jídelny.cz. Mluvilo se především o diskuzních příspěvcích na portálu, kterým tak trochu škodí někteří „přispěvatelé“ svými pomluvami a vulgarismy. Bohužel nelze filtrovat tyto příspěvky, ale bude zavedena diskuze pro registrované účastníky, čímž se alespoň částečně potlačí tento nešvar.

SPONZOŘI
Bez sponzorů si krajskou konferenci už není možné vůbec představit. Zástupci firem seznámili účastníky s novinkami pro tento rok a připomenuli nejoblíbenější produkty. Samozřejmě nechyběla pozvánka k reklamním stánkům, kde si bylo možné vše prohlédnout a to jedlé i ochutnat. Mě asi nejvíce zaujala novinka firmy VIS, která nabídla nový kontrolní systém pro ŠJ a nezávislý audit.

7 MÝTŮ
No a aby se naše chuťové buňky ještě trochu utišily, připravil si Ing. Bureš přednášku pod názvem 7 mýtů v hromadném stravování. Jak jsme již zvyklí, vybral témata velmi diskutovaná a pro nás velmi přínosná. Dostali jsme spoustu rad, jak se zachovat, když náš(e) ředitel(ka) má například pocit, že SW či školení jsou příliš drahé. Upřímně řečeno, vysvětlit to svému nadřízenému není až zas takový problém, jen netuším, kdo tohle všechno a ještě spoustu dalších a možná ožehavějších problémů objasní zřizovateli, krajskému úřadu či dokonce našim zákonodárcům. Tam totiž bude asi zakopaný pes. Ale tohle je téma na celý článek a ne na jeden krátký odstavec.Tak možná někdy příště.

VITANA
Neodmyslitelnou součástí programu bývá prezentace firmy Vitana, která zde tentokrát představila nové mražené delikatesy. A protože pořadatelé už vědí, že po takové show už nemyslí účastníci na nic jiného než na jídlo, následovala přestávka s občerstvením.

HYGIENA – STÁLE DOKOLA PROBÍRANÉ TÉMA
V dalším příspěvku se Jiří Plzák pozastavil nad novelou vyhlášky 137/2004Sb., která, jak všichni jistě zaregistrovali, přinesla uvolnění striktních hygienických předpisů, ovšem o to větší zodpovědnost klade na vedoucí školních jídelen. Závěrem je možné konstatovat, že 137 se lze řídit i nadále nebo z ní použít některé části, pokud si nejsme jisti vlastním postupem při zpracování HACCP.

LEGISLATIVA
Na závěr přišel na řadu Mgr. František Adámek a jeho přednáška Jídelna na vlnách nové legislativy. Připravil si pro posluchačky přehled o novinkách a změnách v legislativě, týkajících se hromadného stravování – jak se který předpis změnil a co z toho se nás týká.

NOVÉ PŘEDPISY POD LUPOU
Po krátké přestávce následovala odpolední placená část, kde Mgr. František Adámek pokračoval v podrobnějším rozboru předpisů. Přednáška se týkala novely vyhlášky 137/2004sb. a zejména nového Zákoníku práce. Některé paragrafy tohoto zákona vyvolaly opravdu živou diskuzi, což bezesporu svědčí o tom, že podobných školení není nikdy dost. Odborný a přitom velmi srozumitelný výklad nám určitě ušetřil spoustu času, které prostudování a hlavně pochopení zákonů vyžaduje. Nepochybně více času, než jsme strávili letos na jaře na školení ve Zlíně.

Pokud Vás témata zaujala, organizátoři Vás rádi uvidí na příští Konferenci veřejného stravování nejen ve Zlíně. Věřte mi, že to nebude ztráta času!

Lenka Dohnalová je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Lenka Dohnalová
je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se