Ve středu 12. října 2005 proběhla v Olomouci jedna z Krajských konferencí portálu Jídelny.cz. Ve velké technologické hale Střední školy polytechnické se sešlo více než 120 účastníků. Po úvodním přivítání a představení novinek na portálu se ujal slova Ing. Bureš z firmy VIS Plzeň. Jeho přednáška, některými označovaná za kontroverzní, pojednávala o financích, vztahu jídelny k řediteli či zřizovateli a plněním zákonů. Zabýval se mj. možnostmi šetření financí. Dále se obsáhle zabýval vztahem k nadřízeným, zásadami a taktikou vyjednávání. Zdůrazňoval nutnost znalosti vyhlášek a předpisů a jejich uvážlivého aplikování. Uváděl příklady bezhlavého uplatňování ustanovení některých právních předpisů a možnostmi, jak vše aplikovat rozumněji. Přednáška přinášela neobvyklé myšlenky a neotřelé postupy k jejich uplatňování, vždy ovšem v mezích zákona. Přemýšlivým vedoucím, schopným aplikovat nové postupy, ji lze vřele doporučit.


Obvyklou součástí konferencí jsou krátké reklamní vstupy a přednášky sponzorů. Některé byly pouze formálním představením firmy, jiné upozorňovaly na nové výrobky. Mezi sponzory opět mezi nimi vynikla Vitana, jejíž prezentace měla rozhodně daleko k běžným sponzorským vystoupením. Rozsáhlá technologická hala dala dostatek prostoru všem vystavujícím firmám i bohaté diskusi během přestávek.


Druhá hlavní přednáška se týkala hygienické problematiky. Její autorka MVDr. Mathesová stručně seznámila se souhrnem platné legislativy, zmiňovala se např. o vyhlášce 137/2004, o zákonu o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000, o zákonu o potravinách 110/97 a jeho komoditních vyhláškách. (Všechny tyto předpisy mají návštěvníci našeho portálu k dispozici v sekci Zákony.) Zejména však upozorňovala na předpisy, které očekáváme. Jde zejména o novou směrnici Evropské unie týkající se hromadného stravování, která začne platit v roce 2006.
MVDr. Mathesová zdůrazňovala nutnost zajištění bezpečnosti potravin v celém řetězci zpracování. Poukazovala na požadavek bezpečného skladování potravin, uváděla řadu příkladů z praxe, kdy toto pravidlo není uplatňováno. Dále se dotkla problematiky křížení cest, dokonalého tepelného zpracování, HACCP apod.
Sympatickou vlastností jejího přednesu bylo, že nezahrnovala posluchače paragrafy. Naopak přinášela množství příkladů z praxe a praktické rady. Pozornost auditoria při její přednášce byla téměř stoprocentní. Škoda jen, že účastnice nenašly po skončení přednášky dostatek odvahy k dotazům. Oficiální část diskuse tak skončila velmi brzy.
Krajská konference byla zakončena odpoledním školením hygienického minima, jehož se zúčastnilo 29 osob.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Zámostná
PŘIPOMÍNKA
Kdo zadával příspěvek – „KRAJSKÁ KONFERENCE V OLOMOUCI “ – se spletl v datumu.
Napsal ve středu 13. října 2005 – středa byla 12. října 2005.
Prosím opravte si to – je to škoda.
Zám.
Autor: OLINA
KK
VÍTE PROČ JE MALÁ ÚČAST NA DISKUSI?
JE TO ASI TÍM,ŽE KAŽDÁ VEDOUCÍ SPĚCHÁ NA
AUTOBUS NEBO VLAK.vĚTŠINA DOJEDE NA KONFERENCI DO KRAJSKÉHO MĚSTA A KDYŽ SE CHCE ZÚČASTNIT I ŠKOLENÍ HYGIENICKÉHO MINIMA TAK SE DOSTANE DOMŮ V POZDNÍCH ODPOLEDNÍCH HODINÁCH. TAK SE RADĚJI MOC DO DISKUSE NEPOUŠTÍ ABY TO NETRVALO MOC DLOUHO. tAKY BY PREZENTACE FIREM MOHLA BÝT AŽ NA KONEC ABY SE VŠE ČASOVĚ NEPROTAHOVALO.JINAK JSEM SPOKOJENA.
Autor: iveta
poděkování
Na konferenci se mi moc líbilo.Hlavně paní doktorka Mathesová,byla to velmi sympatická, moudrá paní.Hodně věcí jsem se od ní dozvěděla.Jsem ráda,že jsem na konferenci jela.Děkuji