V současné době probíhá cyklus Krajských konferencí hromadného stravování ve třinácti městech naší republiky. Naše redakce navštívila dvě z nich – ve Zlíně a Olomouci a přinášíme Vám čerstvé informace.
V pondělí 12.10. se konference konala ve Zlíně v Interhotelu Moskva, následující den pak v Olomouci v Slovanském domě. Obou těchto akcí se účastnilo téměř 100 účastníků a z toho na obou necelá třetina i placené části, dále se jich zúčastnilo i kolem 18 sponzorů.
Hned ráno začíná školení hygienického minima. Školitelkou je Ing. Lucie Janotová. Paní inženýrka, přestože se začíná již v osm ráno, je velmi energická a pokaždé s výbornou náladou. Snaží se co nejvíce zapojit posluchače do přednášené látky. Ptá se, co by jí jako kontrole odpověděli na to či ono, každou konkrétní situaci probere z pohledu legislativy i běžné praxe, poradí, jak se v dané situaci zachovat a jak se případně bránit. Samozřejmě se také snaží poradit, jak případným nepříjemnostem účinně předcházet. Přednáška má sice určitý sled témat, ale kdykoliv je možno se zeptat a řešit konkrétní problém. Témata jsou:
- Legislativa
- Osobní hygiena
- Provozní hygiena
- Požadavky na zdravotní stav
- Alimentární onemocnění a jak jim předcházet
Na konci tohoto bloku obdrží posluchači osvědčení o absolvování. Co se týká nejčastěji kladených dotazů, dá se říct, že pokaždé se posluchači ptají na něco jiného, a to podle toho, co aktuálně řeší na svém pracovišti. Rozhodně doporučuji toto školení navštívit!
Po prezenci a zahájení konference je dalším bodem Sladké pokušení s Vitanou, pan Karel Rut představí nové výrobky i projekt „ Jak chutná svět“. Následuje Jak pomáhá ASPOS vedoucím školních jídelen, kde pan Bureš, člen výkonného výboru ASPOS, hovoří o tom, jakou konkrétní pomoc jsou schopni nabídnout vedoucím jídelen a připomene i možnost členství. Ve dvou informačně propagačních vystoupeních se v průběhu konference v krátkosti představí sponzoři. Všechny tyto firmy se přímo na místě prezentují u svých stánků, kde je možno dostat mnoho užitečných informací. U potravinářských firem je možné i ochutnat jejich výrobky, popřípadě si vzít vzorečky na pozdější vyzkoušení.
Po tomto oddechu následuje další – tentokrát neplacená – přednáška paní inženýrky Janotové, Světem bezpečnosti a kvality potravin, kde se posluchači dozví základní informace k nejběžnějším skupinám potravin: co u každé sledovat při nákupu, co je potřeba znát pro případ kontroly, na co si dát pozor atd. K dobru také přidá pár praktických tipů, např. že podle legislativy nejsou jahody uznány jako alergen, takže pokud by měl nějaký strávník zdravotní problém, jídelna za to není zodpovědná a mnoho dalších.
Poté následuje přestávka, ve které je možno jednak navštívit již zmíněné ochutnávky, ale letos poprvé je možno přestávku využít i jinak: účastnit se konzultací se sdružením ASPOS nebo navštívit poradnu, týkající se správné hygienické praxe.
Po této delší přestávce se slova ujme Bc. Pavel Fencl ze společnosti VIS a ve svém vystoupení Střípky z ekonomiky školní jídelny poskytne cenné informace zejména k těmto tématům:
- Jakým způsobem správně účtovat o identifikačních médiích (karty, čipy)
- Jaký účetní režim zvolit u ŠJ – plátců/neplátců DPH
- Kdy musí být vydán doklad při platbě v hotovosti a jaké má náležitosti
- Právní podmínky a lhůty pro archivaci účetních záznamů ve ŠJ
- Jak řešit dlužníky a tyto nedobytné pohledávky účtovat
Jeho přednáška patří ještě do neplacené části. Po ní následuje krátká přestávka a další přednáška, rovněž od pana Fencla – Správné účtování a kontrola školních jídelen.
Témata jsou například:
- Základní kontrolní mechanizmus měsíční uzávěrky, jak rychle a účinně provést její kontrolu
- Jak správně provést kalkulaci jídel
- Jak správně převést zůstatek finanční bilance do dalšího roku vč. řádného zaúčtování
- Jak účtovat o slevách ve ŠJ
- Co s cenovými odchylkami u pořízených zásob a jak správně zaúčtovat
Tato přednáška vznikla především na základě vašich podnětů z portálu Jídelny.cz, proto si myslím, že je pro mnoho účastníků velmi užitečná.
Co se týká ohlasů od vedoucích jídelen, většina se shodla na tom, že za asi nejcennější považují setkání se svými kolegy a kolegyněmi a možnost promluvit si, vyměnit si informace, případně si vzájemně poradit. Samozřejmě všichni oceňovali i informace z přednášek a možnost diskuze. O názor na tyto akce z pohledu vystavovatele se se mnou ochotně podělil pan Kamil Kristek z firmy dodávající do jídelen maso, který řekl, že globálně je myšlenka těchto konferencí dobrá zejména ve smyslu setkání dodavatele s odběratelem a že pro něj, coby obchodního ředitele, je nejcennější osobní kontakt přímo s koncovým zákazníkem.
Na obou konferencích byla velmi příjemná atmosféra, návštěvníci stejně jako vystavovatelé byli ve výborné náladě. Myslím, že konference jsou přínosem pro každého zúčastněného. Pokud máte možnost některou z následujících akcí navštívit, nezbývá než návštěvu upřímně doporučit!
Pozvánka na konference, program a přihlášky
Žaneta Mrlinová je spolupracovnicí redakce
Diskuze
Autor: majka
konference
Děkujeme za organizaci konferencí, jelikož je stále méně možností se setkat s lidmi z oboru.Vždy se najde něco z programu, co zaujme a přinese nové podněty a inspiraci do další práce. Za kolegyně z Ostravy a okolí chci poděkovat zástupcům kraje, že se nenechali zlákat nabídkou nadnárodní společnosti a nezaměnili školní stravování za faast food.