Tento týden proběhly první z krajských konferencí, které pravidelně pořádá portál Jídelny.cz. Na té úvodní se v Kulturním domě v Liberci sešlo asi 80 vedoucích z jídelen škol, školek, ale i z dalších stravovacích zařízení, dokonce i ze středních Čech. Následující konference se druhý den v Pardubicích zúčastnilo sice méně vedoucích ze školních jídelen, zato přibylo dalších účastníků – z domovů pro seniory, výchovného ústavu, rehabilitačního ústavu, dorazili i odborníci ze střední hotelové školy. Bylo příjemné, že s první konferencí k nám dorazilo konečně i jarní počasí doprovázené slunečním svitem. Na obzoru se v Liberci blýskal zasněžený Ještěd a pomáhal dokreslit pohodovou atmosféru celé akce.
Ranní školení pracovního práva
Obě konference začaly ranním školením, v němž byly podrobně probrány vybrané kapitoly pracovního práva, použití katalogu prací, normativy a úvazky pracovníků jídelen, rozpočty jídelen a mnoho dalších zajímavých témat. Naléhavost těchto témat podtrhoval fakt, že výklad přednášejícího byl velmi často přerušován dotazy. Pozornost vzbudila např. informace, že ve stravovacích zařízeních se od dubna 2013 u pracovních poměrů na dohodu nevyžaduje vstupní prohlídka. Zajímavé bylo, že některé vedoucí si z programové nabídky konference v Liberci vybraly pouze toto školení a pak se rychle vracely do svých zařízení plnit své pracovní povinnosti.
Hlavní program konference zahájila přednáška o novinkách v legislativě, která byla zaměřena částečně na pracovní právo, ale také na zákony a vyhlášky týkající se preventivních prohlídek a na veřejné zakázky na potraviny. Přednáška konstatovala, že existují velmi velké rozdíly v rozpočtech srovnatelných jídelen v různých krajích.
Přednášky o plnění výživových norem
Po výkladu právních předpisů následoval další blok zaměřený na spotřební koš. První jeho přednáška pojednávala o právních předpisech týkajících se výživových norem. Překvapením pro některé posluchačky bylo, že určité požadavky na výživovou hodnotu pokrmů obsahují i jiné předpisy než vyhláška o školním stravování – týká se to např. školského zákona. Také v zákonu o ochraně veřejného zdraví najdeme upozornění, že pokrmy musí splňovat výživové požadavky (podle dané skupiny spotřebitelů), a požadavky na nutriční a fyziologickou hodnotu potravin obsahuje i zákon o potravinách.
Suchost legislativních informací oživila druhá přednáška o spotřebním koši s provokativním názvem „Jak plnit spotřební koš na 100 %“. Přinesla množství námětů, jak tento zdánlivě nesplnitelný úkol splnit. Tyto rady, postupy, psychologické triky a nové receptury, odvážně kombinující různé potraviny, pocházely z desítek školních jídelen, s kterými redakce portálu při přípravě této přednášky přišla do styku. Poutavá byla pro posluchačky i řada fotografií jídel, které mnoha jídelnám pomáhají úspěšně plnit výživové normy.
Doprovodný program
Po ukončení hlavního programu se pořadatelé, účastnice a přednášející v Liberci i Pardubicích setkali v diskusích u stánků vystavujících firem. Mohli např. shlédnout v činnosti průmyslový odšťavňovač, který některé jídelny prakticky používají, aby místo kusového ovoce, které strávníci neradi, mohly nabídnout ovocné šťávy a tím zvýšit spotřebu ovoce. V Liberci byla k ochutnání i odvážná sekaná s rybím masem a bulgur se zeleninou, v Pardubicích zase širší nabídka moučníků.
Hlavní nedostatky v plnění spotřebního koše a jak na ně
Odpolední školení o odstraňování nedostatků v plnění spotřebního koše mělo mnohem méně oficiální ráz než předešlé přednášky. Zejména v Pardubicích se rozvinula zajímavá debata o problémech, které jsou se zařazováním nových potravin a výrobků, a účastníci školení do ní výrazně přispěli. Za to jim patří díky. Diskutovalo se však na školení i v kuloárech, vážně i s humorem: jedna účastnice v narážce na přednášející muže podotkla, že „bylo dobré si poslechnout, jak se chlap dívá na spotřební koš.“
Diskuze