Přeskočit na obsah

Krátce ze Dne výživy ve školních jídelnách

Každý rok se 16. října připomíná Světový den výživy. Je to příležitost pro školní jídelny, jak přiblížit svoji práci nejen svým strávníkům, ale i široké veřejnosti. Přinášíme vám informace o několika zajímavých akcích připomínajících tento významný den. Inspirujte se.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Každý rok 16. října se připomíná Světový den výživy. Je to příležitost pro školní jídelny, které mohou svými aktivitami upozornit na problematiku správné výživy a zároveň přiblížit svoji práci nejen svým strávníkům, ale i široké veřejnosti. Rádi bychom vám tedy přiblížili několik zajímavých akcí z průběhu tohoto dne, které mohou být inspirací i pro ostatní.

Světový den výživy a OSN

Motto letošního Světového dne výživy znělo Rodinné farmy živí svět a pečují o Zemi. Vychází tak ze strategie OSN, jehož valné shromáždění vyhlásilo rok 2014 za Mezinárodní rok rodinných farem. Snahou je zviditelnit jejich práci a význam při zajištění bezpečnosti potravin a výživy, ale také při ochraně životního prostředí a zlepšování životních podmínek. Zdá se mi, že ani v Česku ani na Slovensku nebyly tyto vize Světového dne výživy dostatečně prezentovány. V poslední době se však rozjelo několik jiných kampaní s cílem upozornit na výhody regionálních zemědělských produktů a potravin, které v určité míře pocházejí také z malých rodinných farem.

Pro školní jídelny je tento den příležitostí, jak prezentovat problematiku výživy i svoji nelehkou práci.  V mnoha školách se zdravé jídlo a vaření stalo součástí výuky a v rámci dne výživy pořádají projekty pro žáky právě ve spolupráci se školní kuchyní. Nabízíme vám krátké ohlédnutí za akcemi, které právě u příležitosti Dne výživy proběhly.

Nápady z českých jídelen

V základní škole v Lipenci v okrese Louny se zdravé výživě věnují dlouhodobě. Žáci 5. třídy jsou zapojeni do celostátního akce Hravě žij zdravě a byli to právě oni, kdo na školním projektu odvedli kus práce. Pro své spolužáky si připravili kromě soutěží i anketu zaměřenou na důležitost snídaně pro každého školáka. Výstavkou pak názorně ukázali vhodnou i nevhodnou skladbu snídaní. K akci přispěly i kuchařky v jídelně, které připravily zajímavou ochutnávku a oběd podle zásad zdravé výživy.

Světový den výživy a Den chleba připomněli svým strávníkům ve školní jídelně v Domažlicích. Čekala tam na ně výstavka několika druhů chleba včetně domácího a chleba pita doplněná o pomůcky a suroviny potřebné pro jeho výrobu. Pro zájemce byly připraveny i receptury. A chléb pita se stal součástí nevšedního školního oběda.

V mateřské škole ve Slavičíně na Zlínsku pořádají různé akce často, tentokrát využili blízkost termínu Dne výživy a Dne jablek a výsledkem byl Jablečný týden. Jablka se tak objevovala v tradičních i méně známých pokrmech ať už na oběd nebo na svačinku. Posuďte sami:

Pondělí
přesnídávka: kmínový chléb, pomazánka tvarohová s rajčaty, malcao, ovocný talíř
oběd: polévka selská, vepřové kostky pikant, zeleninová tarhoňa, okurek, citronový čaj   
svačina: jablkový dort s piškoty a šlehačkou, ovocný čaj

Úterý
přesnídávka: veka obložená šunkou, sýrem a zeleninou, kakao, ovoce
oběd: polévka špenátová s minitousty, kuřecí prsíčka na jablkách, vařené brambory, salát z čínského zelí s mrkví, 100% horký nápoj Tropico   
svačina: kváskový chléb, pomazánka z tresčích jater, paprika, mléko

Středa
přesnídávka: biskvit, pomazánka z termizovaného sýru, okurka, káva, ovoce
oběd: polévka krupková s krůtím masem, plněná paprika, rajská omáčka, kynutý knedlík, jablečný mošt
svačina: žitný chléb, pomazánka česneková s jablky, mrkev, ovocný čaj

Čtvrtek
přesnídávka: semínkový chléb, pomazánka drožďová, rajče, kakao, ovoce
oběd: polévka z míchaných luštěnin, pečená tilápie na bylinkách, bramborová kaše, mrkvový salát s jablky, malinový čaj   
svačina: mřížkový koláč s jablky, ochucené mléko

Pátek
přesnídávka: kmínový chléb, pomazánka z červené čočky, paprika, malcao, zeleninový talíř
oběd: polévka barevná s pohankou, moravské halušky s jablky, skořicí a tvarohem, bylinkový čaj
svačina: žitný chléb, pomazánka zeleninová se sýrem, okurka, mléko


Inspirace ze Slovenska

Zajímavou akci uspořádala školní jídelna v Bytči. Jejím cílem bylo poukázat na důležitost výživy dětí se zaměřením na zdravé snídaně, svačiny a pitný režim. Zdejší kuchařky připravily několik druhů pomazánek, ovocné a sýrové mísy a zdravé nápoje, které pak mohli ochutnat všichni žáci spolu s pedagogy. Je pěkné, že o výzdobu jídelny k této příležitosti se svými pracemi postarali žáci prvního stupně.

Školní jídelna v Handlové se zapojila do celosvětové soutěže Mluvme o jídle, která proběhla během celého týdne od 13. do 17. října. Na děti však čekalo největší překvapení v úterý 14. října, kdy pro ně kuchařky nachystaly švédské stoly plné různých jablečných dobrot. Velkým zážitkem pro ně byla také příprava mixovaného nápoje z čerstvého ovoce a zeleniny. Zájemci si mohli vybrat své oblíbené ovoce, vhodit ho do mixéru, přilít vodu a připravit si tak oblíbené smoothie. Tři připravené mixéry se po celou dobu nezastavily.

Ojedinělá akce u příležitosti Světového dne výživy se již poněkolikáté konala v Košicích. Každá z jídelen na 95 mateřských a základních školách, jejichž zřizovatelem je město Košice, připravila jedno jídlo, které pak prezentovaly na společné akci jak dětem a rodičům, tak i představitelům města včetně primátora. Součástí tohoto setkání bylo i ocenění za dlouholetou a náročnou práci, které vybraným pracovníkům jídelen předali primátor a jeho náměstci. Dokazují tím, že si jsou vědomi důležitosti školního stravování a věnují mu zaslouženou pozornost.

Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se