Přeskočit na obsah

Kurz zdravých pomazánek a svačinek

Chcete dětem a rodičům přiblížit vaši školní jídelnu a nenapadá vás, jak to udělat? Zkuste to jako ve školní jídelně ZŠ Valašské Klobouky, kde pro děti uspořádali kurz zdravých pomazánek a svačin. Paní vedoucí nám prozradila nejen průběh celé akce, ale na závěr přidala i dva recepty pro inspiraci.

Autor: Kateřina Slabíková

O školní jídelně

V současné době v naší školní jídelně ZŠ Valašské Klobouky vaříme průměrně 550 obědů. Výběr máme ze dvou druhů jídla. Při sestavování jídelníčku se neřídíme striktně danými recepturami a jídelní lístek obohacujeme o jídla krajová, různé speciality nebo o jídla méně známá. Jídelníček se tak stává pro strávníky zajímavější a atraktivnější. Pro rodiče a veřejnost každoročně pořádáme ochutnávku pokrmů a svačin z naší jídelny, tematické soutěže pro žáky, mezinárodní a regionální kuchyni a během roku si připomínáme i několik významných dnů, které jsou spojeny se stravováním.

Jak to všechno začalo?

Od září 2018 jsme začali pro děti připravovat dopolední svačinky. Reagovali jsme na přání z dotazníku rodičů, který nám vyplnili v předešlém školním roce. Zájem o svačinky byl hned od začátku září vysoký a v současné době připravujeme průměrně 100 svačinek za den. Svačinky jsou rozmanité a nutričně hodnotné. Snažíme se, aby děti zaujaly a hlavně aby jim chutnaly. Nejsou to jen pomazánky, ale pečeme si sami různé domácí moučníky a slané záviny, vaříme sladké obilné kaše, připravujeme mléčné dezerty apod. Aby se pořád neopakovaly ty stejné svačinky, vymýšlíme a zkoušíme stále nové recepty, kde můžeme využít rozsáhlou nabídku zdravých potravin.

Dříve jsem pracovala v mateřské škole jako kuchařka i jako vedoucí školní jídelny. Tam jsem získala zkušenosti s přípravou přesnídávek i svačinek, s kombinacemi různých potravin a tady začaly vznikat moje vlastní recepty. Se svačinkami jsme v základní škole začali nejdříve zkušebně posledních 14 dní v červnu, a když jsme viděli velký zájem, rozhodli jsme se, že od září se budou připravovat pravidelně.

Postupně jsem sesbírala, upravila a v praxi ověřila takové množství receptur, že jsem vloni vydala i vlastní receptář zdravých pomazánek.

Ochutnávku těchto zdravých pomazánek jsme nabídli také při příležitosti dne otevřených dveří na naší škole. A protože si je děti velmi oblíbily, uspořádali jsme na začátku prosince kurz zdravých pomazánek a svačinek z naší školní jídelny pro děti a rodiče.

Jak kurz probíhal

Na kurz přišlo 15 dětí, z toho 13 dívek a dva chlapci ve věkové kategorii 5–10 let v doprovodu maminek, babiček a jednoho tatínka. Nebylo to jen o přípravě a receptech. Abychom děti zaujali a aby to pro ně bylo i zábavné, připravili jsme si pro ně poznávací hry, kvízy a povídání o bezpečnosti a hygieně v kuchyni. Paní kuchařka jim ukázala, jak se mají správně mýt ruce před příchodem do kuchyně, proč musíme mít oddělené jednotlivé pracovní plochy na určité potraviny a jak je to např. s pokrývkou hlavy. Také jim vysvětlila bezpečnost při práci v kuchyni, např. proč při manipulaci s horkými plechy používáme chňapky nebo co dělat v případě úrazu, když se pořežeme.

Přes počáteční ostych se děti zapojily do poznávacích her s velkým nadšením. Třídění ovoce a zeleniny s přehledem zvládly. Také při ochutnávání ovoce a zeleniny s očima zavázanýma šátkem se ukázalo, že ovoce a zelenina není pro děti cizí. Na konci je čekal malý kvíz o všem, co jsme si povídali, kde měli zakroužkovat správnou odpověď. I tentokrát si děti vedly moc dobře a s malou pomocí rodičů na záludné otázky odpověděly správně.

Příprava pomazánek

A pak jsme se pustili do příprav pomazánek. Cenu za potraviny na pomazánky rodiče hradili sami. Do příprav se zapojili všichni. Nejvíce dětem a dospělým chutnala pomazánka z tofu s vejci a palačinky z dýně hokaido. Ještě jsme připravili a ochutnali pomazánku z čerstvé červené řepy, pomazánku z avokáda, kedlubnovou s bramborem, z pečeného lilku, celerovou s jablky a okurkou nebo batátové hranolky z trouby. Pomazánek bylo hodně a každý si našel tu, která mu chutnala nejvíce.

Na pití měly děti připravený domácí jablečno-mrkvový džus. V naší školní jídelně nepožíváme sirupy a kromě mléka, bílé kávy a ovocných čajů si připravujeme sami různé ovocno-zeleninové džusy, čerstvou vodu ochucenou bylinkami nebo ovocem, mléčné koktejly a smoothie a tyto nápoje jsou u dětí velmi oblíbené.

Při odchodu se nás rodiče ptali na další pokračování. Už teď můžeme slíbit, že v brzké době podobný kurz opět připravíme.

Na závěr bych chtěla všem poděkovat za příjemně strávené odpoledne, také paním kuchařkám, že volný čas věnovaly dětem a všem, kteří se kurzu zúčastnili. Je vidět, že vaření je baví a dělají ho s láskou.

Recepty pro inspiraci

Pomazánka kedlubnová s bramborem (10 porcí) Pomazánka kedlubnová s bramborem

kedlubny 220 g

brambory 100 g

cibule 80 g

pórek 80 g

sýr parmazán 50 g

máslo rostlinné 50g

sůl

Brambory očistíme, oloupeme a uvaříme doměkka. Uvařené necháme vychladit a spolu s očištěnou kedlubnou, sýrem parmazánem nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli a pórek nakrájíme na drobné kostičky, přidáme k ostatním surovinám, osolíme a vyšleháme.

Pomazánka z avokáda a tofu (10 porcí) Pomazánka z avokáda a tofu

tofu přírodní 100 g

avokádo 100 g

sýr eidam 30% 200 g

máslo rostlinné 100 g

česnek

hořčice

olej olivový

sůl

Tofu nastrouháme spolu se sýrem eidamem na jemném struhadle. Avokádo oloupeme, vyndáme pecku a rozmačkáme vidličkou. Přidáme ostatní suroviny – utřený česnek, hořčici, máslo, lžičku olivového oleje, osolíme a vyšleháme.

Kateřina Slabíková – vedoucí školní jídelny, Valašské Klobouky

Autor: Kateřina Slabíková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zdeněk

    Smekám
    Kateřino, jste úžasná, Vaše energie mě baví, smekám před každým, kdo chce ukázat světu moderní chutné pokrmy, těším se na setkání při letošním ročníku soutěže „Nejlepší kuchař 2019 ve společném stravování „. Vařte s chutí. Zdeněk