Přeskočit na obsah

Listerióza a doporučení

Vzhledem k rozšířenému výskytu bakterie Listeria je nutné přísně dodržovat všeobecné zásady doporučované pro prevenci onemocnění z potravin. V dnešním článku si můžete přečíst jaká jsou všeobecná doporučení pro snížení rizika onemocnění.

Autor: Josef Mrázek

Potraviny obvykle nepředstavují zdravotní riziko pro zdravou populaci.Výroba a distribuce potravin podléhá přísné kontrole a je chráněna naší i evropskou legislativou, z níž vyplývá, že v tržní síti nesmí být jiná než zdravotně nezávadná potravina. Pokud jsou dodržena běžná pravidla správné výrobní a hygienické praxe (systém HACCP) a u spotřebitele jsou dodrženy běžné hygienické návyky (osobní čistota, oddělené uložení potravin v chladničce, pečlivé omývání potravin před jejich spotřebou, dostatečná tepelná úprava apod.), nemůže dojít k onemocnění listeriózou ani ostatními infekčními onemocněními přenosnými potravinami.

Všeobecná doporučení

Pro snížení rizika onemocnění listeriózou nejsou vypracovány žádné speciální pravidla. Vzhledem k rozšířenému výskytu je však nutné přísně dodržovat všeobecné zásady doporučované pro prevenci jiných onemocnění z potravin, jako například salmonelózy. Každému z nás je tedy doporučováno:

  • při práci s potravinami udržovat čistotu – před prací a mezi jednotlivými činnostmi, zvláště se syrovými potravinami si důkladně umýt ruce, pro osoušení rukou a nádobí používat jednorázové papírové utěrky,
  • pracovní plochy a povrchy v kuchyni umývat mycím prostředkem a pokud možno i dezinfikovat
  • zmrazené maso a drůbež rozmrazovat v chladničce, proudu studené vody nebo v mikrovlnné troubě a po rozmrazení začít co nejrychleji s tepelnou úpravou, protože při rozmrazování masa při pokojové teplotě se vytváří ideální podmínky pro pomnožení mikroorganismů,
  • rozmrazené potraviny již nikdy nezmrazovat a co nejrychleji je zpracovat,
  • oddělovat nakoupené suroviny během jejich přepravy a následného uskladnění od hotových výrobků (např. prosakující šťáva z balíčku masa kontaminuje jiné potraviny uložené společně v chladničce),
  • nakoupené potraviny ihned odvézt domů a co nejrychleji uložit chlazené a zmrazené potraviny do chladničky či mrazničky,
  • konzumovat jen takovou potravinu živočišného původu jako hovězí a vepřové maso nebo drůbež a vejce, která byla při přípravě stravy důkladně provařena (nejméně 75°C ve všech místech potraviny po dobu nejméně 5 minut),
  • syrovou i zmrazenou zeleninu před přípravou nebo konzumací důkladně omýt,
  • neuvařené maso uchovávat odděleně od zeleniny, uvařených potravin a zakoupených hotových potravin,
  • hotové potraviny nikdy nedávat do nádob, ve kterých předtím bylo syrové maso či drůbež, aniž by byly důkladně umyty,
    vyhnout se konzumaci syrového (nepasterizovaného nebo nepřevařeného) mléka nebo potravin ze syrového mléka (pozor na sýry domácí výroby a na měkké zrající sýry z nepasterovaného mléka vyráběné a dovážené do ČR jako sýry pro labužníky; měkké sýry pocházející ze v ČR registrovaných a schválených provozů jsou vyráběny z mléka pasterovaného – požadavek naší legislativy),
  • chlazené potraviny uchovávat při teplotách do +4 °C, teplé pokrmy při teplotách nad 65 °C, zmrazené potraviny do -18 °C,
  • zbytky pokrmů, především těch, které se rychle kazí, zchladit nebo zmrazit nejlépe během 2 hodin nejlépe v mělkých čistých nádobách s víkem,
  • měkké zrající sýry nenechávat „dozrát“ při pokojových teplotách,
  • vyhnout se potravinám, kterým uplynula doba doporučené spotřeby nebo doba minimální trvanlivosti,
  • vyhnout se také potravinám, o nichž víme, že nebyly správně uchovávány (např. v obchodě, během dopravy nebo doma), nebo potravinám, které mají změněné vlastnosti.

Žít v absolutně sterilním prostředí není možné. Všude kolem nás je plno různých bakterií, a právě díky nim dokážeme, jsme-li zdraví, úspěšně odolávat jejich působení. Nebojme se proto přehnaně bakterií, ale na druhou stranu nedávejme jim záměrně šanci nás přemoci. Návodem pro nás by mohlo být pár výše uvedených řádků.

Ing. Josef Mrázek, VOŠ potravinářská a SPŠ mlékárenská Kroměříž

Autor: Josef Mrázek

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se