Přeskočit na obsah

Manuály MŠMT a MZd pro školní jídelny

MŠMT vydalo pro školní rok 2021/2022 soubor doporučení pro školy a školská zařízení vzhledem ke covid-19. Seznamte se s tím, co platí pro školní jídelny, co je jen doporučení a co je závazné. — Aktualizováno 28. 8. – platná doporučení MZd. Víte, v čem se liší od pokynů MŠMT?

Autor: Redakce Jídelny.cz

Seznamte se s plným zněním Souboru doporučení pro školy a školská zařízení ve školním roce 2021/2022 vzhledem ke covid-19.

Doporučení Ministerstva školství pro školní jídelny

Při poskytování školního stravování je vhodné dodržovat níže uvedená doporučení, pokud nestanoví KHS, vláda nebo Ministerstvo zdravotnictvíjinak:

  • V rámci možností školy zajistit oddělení či co nejmenší kontakt různých skupin (např. rozložit vydávání obědů v delším čase, je-li to možné, nebo vytvořit v jídelně sektory oddělující jednotlivé třídy).
  • Hygiena a úklid podle pravidel stanovených v předchozím textu.
  • Důraz na nutnost mytí (případně dezinfekci) rukou před odebráním stravy.
  • Neumožnit samoobslužný výdej, tj. odebírání příborů z hromadných zásobníků a využívání samoobslužných bufetů (nápoje, polévky, saláty).
  • Personál školní kuchyně má při vydávání školních pokrmů nasazeny ochranné prostředky dýchacích cest, pokud to aktuálně platné mimořádné opatření MZd stanovuje.
  • Cizí strávníci a děti/žáci strávníci, kteří se vzdělávají distančním způsobem, musí mít pro konzumaci vyčleněný samostatný čas nebo oddělený prostor a po ukončení stravování musí být stoly a židle očištěny a dezinfikovány. Pro výdej stravy cizím strávníkům je nutné nastavit pravidla pro manipulaci s doneseným nádobím tak, aby nebyl ohrožen zdravotně nezávadný provoz školní jídelny.

Závazné legislativní pokyny

Kromě uvedených doporučení  platí tyto pokyny stanovené právními předpisy:

  • Vyzvedávat obědy nemohou žáci v izolaci nebo s nařízenou karanténou, ale ani zákonní zástupci a třetí osoby, pokud jsou v izolaci nebo karanténě. Rovněž nesmí do prostor školní jídelny vstupovat nemocná osoba. Strávníci musí být usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 metru, s výjimkou strávníků sedících u jednoho stolu, u jednoho stolu sedí nejvýše 6 strávníků, jedná-li se o dlouhý stůl, lze u něj usadit více strávníků tak, že mezi skupinami nejvýše o 6 strávnících, je rozestup alespoň 1,5 metru; provozovatel nepřipustí ve vnitřních prostorech provozovny více strávníků, než je ve vnitřních prostorech provozovny míst k sezení pro strávníky.
  • Děti a žáci (případně zaměstnanci), kteří se nepodrobí testování a současně se na ně nevztahuje žádná z výjimek (tj. děti, žáci a zaměstnanci, kteří jsou povinni po celou dobu pobytu ve škole nosit respirátor/roušku), jsou povinni při konzumaci stravy a nápojů dodržovat odstup od ostatních osob (tedy těch, kteří se testují, mají ukončené očkovaní, jsou po prodělání nemoci, případně nemohou vůbec nosit respirátor/roušku) nejméně 1,5 m.

Další pokyny a doporučení

Několik dalších pokynů a doporučení týkajících se  hygieny rukou, úklidu a testování osob najdete v dalších kapitolách Manuálu.

Doporučení Ministerstva zdravotnictví pro školní jídelny

Podobný manuál pro školní jídelny vydalo i Ministerstvo zdravotnictví. Od manuálu MŠMT se v něčem liší, něco má jinak. Jde zejména o tyto pokyny:

  • respektovat zásady správné výrobní a hygienické praxe,
  • mytí nádobí při dostatečně vysokých teplotách (mycí proces min. 60 ºC), při ručním mytí zajistit finální oplach teplou vodou,
  • regulovat počet strávníků v jídelně a jejich hromadné příchody a odchody,
  • zajistit strávníkům možnost mytí rukou před jídlem, případně dezinfekci,
  • zrušit samoobslužný výdej, tj. odebírání příborů z hromadných zásobníků a využívání samoobslužných bufetů (nápoje, polévky, saláty apod.),
  • personál ŠJ musí při výdeji správným způsobem používat jednorázové rukavice a další pomůcky,
  • vysoký stupeň osobní hygieny a dodržování znalostí nutných při činnostech epidemiologicky závažných se vyžaduje u všech zaměstnanců účastnících se stravování (např. i u učitele, který pomáhá při výdeji stravy apod.)
  • při stravování cizích strávníků preferovat formu výdeje pokrmů do jednorázových obalů, příp. přinesených vlastních nádob (pro tento způsob výdeje musí být nastavena pravidla pro manipulaci s doneseným nádobím, aby nebyl ohrožen zdravotně nezávadný provoz ŠJ). Při konzumaci stravy v ŠJ je nutné zajistit časové a místní oddělení cizích strávníků, pokud pro ně není vyčleněna samostatná jídelna, tzn. stravování umožnit až po skončení výdeje pro školu; po odchodu cizích strávníků provést úklid s následnou dezinfekcí všech jimi využívaných prostor.

Také jeho pokyny MZd mají pouze povahu doporučení. Seznamte se s nimi.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Mgr. Hana Svatoňová

    Podmínky pro vstup do jídelny – cizí strávníci
    V závazných opatřeních se uvádí…“ nesmí vstupovat nemocná osoba.“ (předpokládám na covid).
    Máme tedy povinnost požadovat od cizích strávníků potvrzení o prodělaném očkování, nemoci či negativní test? Podobně jako je to v restauracích?
    Děkujiza Váš názor.

  • Autor: zdenouš

    manuál
    Doufám,že se brzy dočkáme normálního výdeje.Tohle je tedy mazec,dávat jim vše na tác počínaje pitím a konče jablkem,je tedy fakt něco.Připádáme si jako služky,chybí už jenom donáška ke stolu a sklízení nádobí po odchodu od stolu.