Přeskočit na obsah

Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA 2014 v Brně

Veletrh SALIMA vždy patřil a stále patří ke svátku potravinářů a všech, kdo s potravinami pracují. Návštěvník na něm získá mimořádný přehled o tom, co se děje na trhu potravin, technologií a zařízení pro potravináře, obchody, restaurace i jídelny. Pojďte ho s námi navštívit.

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Komplex mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA – MBK – INTECO – VINEX, který se každé dva roky pořádá v Brně,  podává dokonalý přehled o zpracovatelském průmyslu v zemích střední a východní Evropy. Prezentují se na něm přední výrobci i dodavatelé potravin, technologií a zařízení pro potravinářství, zpracovatelský průmysl, obchod, hotely a veřejné stravování z celého světa. Každý návštěvník, i ten ze školních jídelen, si na tomto veletrhu přijde na své.

SALIMA – svátek potravinářů

Výstavní akce SALIMA byla vždy uznávána jako potravinářský svátek. Předvést své výrobky a nápady je prestižní záležitostí výrobců a dodavatelů pohybujících se v potravinářském průmyslu. Málokdo si nechal ujít i letošní výstavu konanou od 25. do 28. února 2014. Odborníci hledali nápady, inovaci, ale především obchodní kontrakty. Nedílnou součástí SALIMY jsou i soutěže pracovníků v potravinářských oborech a zrovna tak vyhodnocení nejlepších výrobků.

Ideální je Brno navštívit a projít si pavilony. Nasát rušnou atmosféru, zastavit se u vystavovatelů, využít ochutnávky a dovědět se něco nového. Učinila jsem tak i já a hledala záchytné body pro přiblížení této události školním jídelnám.  Přináším pár postřehů, bohužel bez ochutnávky.

Národní značka kvality

Zajímavá byla expozice národní značky kvality Klasa. K dostání byl katalog výrobků Zlatá chuť Jižní Moravy 2013 – odborníky vybrané výrobky mají právo používat ochranné známky. Zájem o kvalitu surovin je velký a proto kvalita, jedinečnost a splnění přísných kritérií je ohodnoceno v EU značkami Chráněné zeměpisné označení, Chráněné označení původu a Zaručená tradiční specialita. Označení Regionální potravina získaly výrobky širokého záběru: od sýrů, koření až po víno.

Kvalita potravin

V pavilonech A1 a A2 byla prezentována kvalita potravin, rozmanitost, ekologický přístup a často i dlouholeté rodinné tradice. Zpracování oliv, to není jen kvalitní olivový olej, ale i další výrobky jako pasty a marmelády. Velmi žádané a oblíbené jsou produkty z kozího mléka. To může potvrdit prosperující farma z Moravského krasu, kde se věnují této specializaci s láskou a péčí. A nejen tam. Originální je jistě Tvarůžková cukrárna nabízející dort, kremrole a další speciality z olomouckých tvarůžků, naší národní pýchy. Zajímavé byly ukázky zdobení cukrářských výrobků, krajky a lístečky jako z pohádky.

Potraviny ze zahraničí

Chorvatsko nabízelo produkty z moře, koření a bylinky. Vůně se linula od stánků Slovenska, nabízejících ochutnávku nepřeberného množství kvalitních uzenin, voňavých klobásek, sýrů a krajových specialit. Sýry bylo možno ochutnat i na jiných stáncích včetně rakouského, samozřejmě všechny byly lahodné, ale pro školní stravování poněkud cenově nedostupné. Za povšimnutí stál i stánek s nabídkou jemně mletého BIO zeleného čaje, který má obrovské množství antioxidantů, má léčebné účinky a působí pozitivně na paměť. Korejská firma nabízela výrobky z blahodárného ženšenu, bonbóny, čaje a plátky kandovaného ženšenového kořenu.

Takové zmrzliny by děti ocenily

Pavilon V patřil technice, zde vévodily zmrzlinové stroje. Nelze nevzpomenout na začátky točené zmrzliny v našich zemích, které byly hodně krkolomné. Dnes si můžete vybrat tvar stroje, velikost i vzor natočené zmrzliny. Pavilonem se projížděl na kole zmrzlinář s pultíkem a nabízel pochoutku, stejně jako firma zabývající se výrobou zmrzlinových směsí. Společnost MEC3 nabízela k ochucení 48 druhů zmrzlin, ale v nabídce jich má 200. Byla jsem okouzlena, co všechno se dá se zmrzlinou vymyslet.

Kromě zmrzlinových výrobníků nabízí firma pana Maláče i další stroje pro kuchyně a výrobny. Například velký kuchyňský robot dovážený z Kanady má jistě skvělý výkon, ale my jsme vděčni za to, že v našich školních jídelnách ještě stále slouží staré roboty značek Moravia a Alba. Pan Maláč předváděl i rakouský kartáčový stroj s novou technologií na čištění plechů,  cena je stanovena na jeden milion korun.  

Umyjete nádobí s litrem vody?

Myčku na nádobí, která se pyšní nápisem „Myji pouze s litrem vody“ jsem nemohla přejít bez povšimnutí. Revoluční technologie je patrná i v ceně, ale po zvážení všech faktů je návratnost znatelná. Hospodář na svém pracovišti i ve školní jídelně o ní může uvažovat.

Vzkaz odborníka do jídelen

U konvektomatů, které mají stále lepší schopnosti a jsou vidět i ve školních jídelnách, jsem oslavila pana Jiřího Krále, špičku české kuchařské dovednosti. Připomenula jsem mu rozhovor pro portál Jídelny.cz a pozdravila jej za všechny školní jídelny. Jeho děti se stravují ve škole a o činnosti ve školním stravování má pan Král značný přehled. Srdečně zdraví všechny kolegy a kolegyně a vzkazuje: „Vsaďte na klasickou českou kuchyni, tradiční vaření a svůj selský rozum. Ať vás práce těší a strávníkům ať chutná!“

Na SALIMU mám dobré vzpomínky, vždy lze něco nového pochytit, dozvědět se o šikovnosti a skvělých schopnostech lidí, snaze respektovat přírodu a chránit zdraví. A srovnávat, jak čas letí a všechno se mění.

Alena Stará je externí spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Pekařka

    Salima
    Na Salimu jsme jezdili už v 70. letech se střední školou společného stravování a to jsme si tenkrát připadali jako Alenka v říši divů. Navíc se tam tehdy daly koupit i některé nedostatkové potraviny (třeba tlustostěnná zelená paprika) a domů jsme si vezli spousty letáků. Po škole jsem tam byla ještě snad dvakrát a pokaždé to byl výjimečný zážitek.

  • Autor: Zalka

    Salima- zklamání
    Pro mne byla letošní Salima maličko zklamání. Opravdu jí vévodily zmrzlinové stroje, k vidění byly např. konvektomaty, myčky, linky pro pekárny, třeba multifunkční pánev, aby člověk pohledal. Chybělo mi i běžné vybavení (sporáky, kotle…) – ve velmi malém množství.