je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Stále více lidí se v současné době zajímá o to, odkud pochází potraviny, které jíme. Při nákupu pak častěji dávají přednost takovým, které byly vyprodukovány v nejbližším okolí, tzv. regionálním potravinám. Zatímco západní Evropa úspěšně využívá výhody takových produktů už několik desetiletí, u nás je tento trend otázkou teprve několika posledních let. Na přínos, který získávají jak producenti regionálních potravin, tak i jejich zákazníci, chce upozornit i nový projekt na Královéhradecku, který se obrací i na místní školní jídelny.
Nový projekt Na venkově zdravě jíme
Sdružení Hradecký venkov a Společná Cidlina, jejichž dlouhodobým cílem je zlepšování kvality života a životního prostředí ve sdružených obcích, přišly v tomto roce s novým projektem. Pod názvem „Na venkově zdravě jíme“ rozjely aktivity, které mají především poskytnout veřejnosti informace o dostupnosti zdejších zemědělských produktů a potravin a o možnostech nákupu těchto čerstvých a kvalitních lokálních potravin přímo od prvovýrobců. Bezprostřední kontakt zákazníka s výrobcem má navíc podpořit prohloubení jejich vztahu k regionu, ve kterém žijí a pracují.
V rámci tohoto projektu vznikly internetové stránky, kde mohou pěstitelé, chovatelé a zpracovatelé jednoduše prezentovat svoje produkty. Pro širokou veřejnost jsou letos naplánovány také dvě propagační akce, kde bude možné zdejší lokální potraviny ochutnat a nakoupit. Pro pracovníky školních jídelen z obou regionů, v nichž působí uvedená sdružení, se na podzimní měsíce připravují kurzy zdravého vaření. Na nich bude také zprostředkován kontakt s místními regionálními producenty a výrobci tak, aby se rozšířil nákup masa z venkovských farem a nákup místního ovoce a zeleniny.
Soutěž školních jídelen
První letošní prezentační akce se uskutečnila v sobotu 24. května 2014 v nádherném prostředí návsi v obci Nepolisy. Součástí akce byla soutěž ve vaření, a to jednak amatérských kuchařských týmů a jednak týmů školních jídelen, a to právě s důrazem na využití regionálních surovin. Úkolem amatérů bylo připravit moučník a slaný pokrm studené kuchyně, školní jídelny soutěžily ve vaření polévky a sladkého jídla. Všechny pokrmy vařili soutěžící ve své kuchyni a následně je převezli na místo konání akce. Bylo potřeba připravit jednu vzorovou porci jako prezentaci na stánku, 5 porcí pro odbornou porotu a 200 malých degustačních porcí pro příchozí návštěvníky.
Co jsme připravili
Když jsme se o této regionální soutěži školních jídelen dozvěděli v naší kuchyni, rozhodli jsme se po krátké debatě, že se jí také zúčastníme. Celkem rychle jsme se také domluvili na svém menu: jako polévku jsme vybrali cibulačku. Chtěli jsme tím připomenout, že místní všestarská cibule je od roku 2008 zařazena Evropskou komisí do Rejstříku chráněných označení původu. Hlavním chodem pak byly kynuté knedlíky s borůvkovou náplní a tvarohovým přelivem. Ovocné náplně v širokém sortimentu vyrábí rodinný podnik v blízké obci a máme s nimi výborné zkušenosti už řadu let. Pro lahodný tvaroh jsme si dojeli do nedaleké minimlékárny, kterou provozuje rodinná zemědělská farma.
Ochutnávka a její hodnocení
Do kuchyně jsme přišli v sobotu dopoledne tak, abychom všechno stačili uvařit a připravit a po 12. hodině mohli autem vyrazit směr Nepolisy. Už při příjezdu nás mile překvapilo příjemné a upravené prostředí obce, která byla na akci už náležitě připravena. Tam jsme si nejprve prostřeli vyznačený stůl, přichystali ukázkovou porci našeho menu a porce pro hodnocení odbornou porotou. A pak se už začali hrnout první návštěvníci, aby ochutnávali a svým favoritům dali svůj hlas. Celé odpoledne se neslo v přátelské atmosféře. Samozřejmě jsme si našli chvilku k ochutnávkám i rozhovorům s ostatními soutěžícími. Překvapilo nás, že se do soutěže přihlásily jen čtyři jídelny…
Výsledky soutěže
Kolem 16. hodiny byla soutěž ukončena a vyhlášeny výsledky: v kategorii školních jídelen zvítězila u odborné poroty i laické veřejnosti jídelna v Libčanech, která si zvolila poměrně netradiční menu – krémovou polévku s fenyklem a brokolicí a palačinky s rakytníkovým džemem. Mezi amatérskými týmy získalo nejvíce bodů a tím i první místo družstvo z Obědovic, které dovezlo slavnostní paštiku z kachních jater a jako moučník řezy s koňakovým a šlehačkovým krémem. U veřejnosti zvítězilo menu místního týmu z Nepolis, který si připravil domácí tlačenku a medovník. Seznamte se s některými recepty.
Přestože jsme nezvítězili, jsme rádi, že jsme se takové soutěže zúčastnili. Připravili jsme jídlo, které běžně pro děti a ostatní strávníky vaříme a které mají rádi. Snad jsme tak spolu s dalšími zúčastněnými jídelnami ukázali, že se u nás vaří chutně. A rádi jsme podpořili hlavní myšlenku – totiž vaření z místních surovin.
Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech
je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Diskuze
Autor: zdenda
zdravý venkov
Báječný nápad,velmi Vám fandím.Hezký den