Základní otázky:
Za co může nebo nemůže EU v oblasti legislativních požadavků na hygienu ve stravování ?
Jak přistupovat k vyhlášce č. 137/2004 Sb.?
Budoucnost vyhlášky č. 137/2004 Sb.?
Priority potravinové politiky ES
– Vysoký standard zdravotní nezávadnosti potravin
– Důvěra v zásobování potravin
– Důvěra v potravinové právo
– Důvěra v kontrolu potravin
– DG SANCO – Generální ředitelství pro ochranu a zdraví spotřebitelů
– EFSA – Evropský úřad pro bezpečnost potravin (nařízení ES č. 178/2002)
– Komisaři ES a Mise v ČR
Hygienický balíček
– Nařízení ES č. 852/2004
– Nařízení ES č. 853/2004
– Nařízení ES č. 854/2004
– Nařízení ES č. 882/2004
+ nařízení ES č. 2073/2005
Sborník k hygienickému balíčku II. díl
www.mze.cz
Potravinářství – Nově zařazené informace
Nařízení ES č. 852/2004
Závazné ve všech svých částech a použitelné pro občana ČR i pro státní orgány
Adaptace = stav přizpůsobení národního práva nařízení ES
Aplikační přednost = přednostní použití ustanovení nařízení ES, pokud národní právo upravuje tutéž problematiku duplicitně
Článek 17 ve vztahu k článku 4 bod 4 a 3 nařízení ES č. 852/2004
a) opatření pro dodržování mikrobiologických kritérií pro potraviny,
b) postupy nezbytné pro splnění úkolů stanovených za účelem dosažení cílů tohoto nařízení,
c) opatření pro dodržování požadavků na kontrolu teploty potraviny,
d) opatření pro zachování chladicího řetězce,
e) opatření pro odběr vzorků a jejich analýzu.
Nařízení ES č. 852/2004
„Bezpečnost potravin závisí na několika faktorech: v právních předpisech by měly být stanoveny minimální hygienické požadavky, dodržování požadavků by mělo být u provozovatelů potravinářských podniků kontrolováno úředními kontrolami a provozovatelé potravinářských podniků by měli zavést a provádět programy bezpečnosti potravin a postupy založené na zásadách HACCP.“
Nařízení ES
Mikrobiologické požadavky – nařízení ES č. 2073/2005
Požadavky na limity kontaminujících látek v potravinách – nařízení ES č. 466/2001
– nařízení ES č. 2375/2001
– nařízení ES č. 221/2002
– nařízení ES č. 257/2002
Článek 7 nařízení ES č. 852/2004
– „Členské státy podporují vypracování vnitrostátních pokynů pro správnou hygienickou praxi a pro používání zásad HACCP v souladu s článkem 8…..“
– Chybí platforma pro stravovací služby
– Svaz obchodu a cestovního ruchu
– Sdružení pro cenu České republiky pro jakost
Kdo ovlivňuje adaptaci vyhlášky
– Evropská komise
– Úředníci
– Provozovatelé
Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
§ 3 až § 14, § 28 odst. 3 a 4, § 32 odst. 3, § 33 odst. 2, § 41 a § 45, § 49 odst. 2 písm. a), § 49 odst. 3 písm. b), Příloha 1 – Příloha II Kapitola I až III, V, VI, VII a nařízení vlády ČR č. 178/2001
Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
§ 15 – v části upravující mikrobiologické a chemické požadavky na pokrmy – nařízení 2073/2005, nařízení ES na limity kontaminujících látek
§ 19 – Příloha II Kapitola VI bod 4 a 5 nařízení ES č. 852/2004 ¨
Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
§ 25 odst. 1 – Příloha II Kapitola IV
§ 26 – Příloha II Kapitola V a VI
§ 27 – Příloha II Kapitola IV
§ 38 odst. 1, 3 – Kapitola II Článek 5
Duplicita vyhlášky č. 137/2004 Sb. k nařízení ES č. 852/2004
Příloha č. 2 – nařízení ES č. 2073/2005
Příloha č. 3 – nařízení ES na obsah kontaminujících látek v potravinách
Příloha č. 4 – Kapitola II Článek 5 s výjimkou Systému evidence
Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování CAC/RCP 39-1993
Ing. Silvie Slavíková, Ministerstvo zdravotnictví ČR, odbor ochrany veřejného zdraví
Diskuze
Autor: paja
dotaz
prosím, může mi někdo říct, čím se mám řídít a co je pro mě směrodatné. Jestli vyhláška 137/2004 nebo Nařízení EU 852/2004, děkuji
Autor: Tereza
Re: dotaz
Smerodatne a zavazne je pro Vas narizeni (ES) c. 852/2004. Jde o bezprostrdne zavazny pravni predpis uciiny od 1.1. 2006 v cele EU.
Co se tyka narodni vyhlasky, tak tam je nutne zadat (vim, ze je to slozite) vysvetleni od Ministerstva zdravotnictvi, ktere ma sve duvody, proc tato vyhlaska jeste plati v plnem rozsahu.
V kazdem pripade Evropska komise striktne trva na tom, ze hygienicke pozadavky na urovni EU jsou sjednoceny hygienickym balickem – tedy i narizenim c. 852/2004 a jeho implementaci bude take kontrolovat. Narizeni hygienickeho balicku take umoznuji stanoveni zvlastnich pozadavku na narodni urovni jen v presne vymezenych pripadech.