Přeskočit na obsah

Názory na konferenci Školní stravování 2007

Uplynul měsíc od skončení dvou konferencí Školní stravování. Někteří účastníci tvrdili, že akce pokračovaly v trendu posledních let, jiní viděli změny k lepšímu. Dejme pro dnešek prostor subjektivnímu hodnocení těch, kteří se konferencí zúčastnili.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Uplynul měsíc od skončení dvou konferencí Školní stravování. Již krátce po konferencích se ohledně hodnocení střetly dva rozdílné názorové proudy. Jeden tvrdil, že konference pokračovaly v trendu posledních let, druhý viděl změny k lepšímu. Dejme pro dnešek prostor subjektivnímu hodnocení účastníků.

Osobně jsem se zúčastnil prvního termínu konference, poctivě jsem si vyslechl většinu přednášek (kromě jedné nebo dvou) a všiml jsem si těchto změn:

  • Velmi příjemné bylo, že organizátoři se snažili dost dodržovat časový rozvrh a pořadí přednášek, že řekli úvodem dopoledne/odpoledne, jak bude program vypadat a jaké jsou změny. Kdo si chtěl poslechnout jen některé přednášky, věděl, kdy má přijít.
  • Viděl jsem větší snahu organizátorů jednat s vystavovateli o vhodném čase pro jejich reklamní vystoupení. S povděkem to kvitovali i někteří vystavovatelé. 
  • Objevili se noví a velmi příjemní řečníci. Naprostá většina lidí, s nimiž jsem mluvil, oceňovala přednášky prof. Smoly a  MUDr. Marinova. Podle mého názoru má takto vypadat vystoupení pro vedoucí školních jídelen. Přiměřená odborná úroveň, množství příkladů a přirovnání, srozumitelný projev a bohatý obrazový materiál.  Oceňovány byly také další přednášky z bloku obezita. Nepříznivě byla naopak hodnocena vystoupení s vysokou odborností a vystoupení těch přednášejících, kteří mluvili málo srozumitelně a vyjadřovali se příliš složitě.

Během přestávek jsem s některými účastníky a účastnicemi hovořil.

  • Vedoucí školní jídelny, paní Trtková: „Nepokračuje sestupný trend z posledních konferencí, ale je zde málo vystavovatelů“. Ocenila přednášky pánů Smoly a Marinova.
  • Vedoucí z Bystřice p. Hostýnem: „Jsem spokojená. Každá informace je užitečná, pokaždé se zde dá něco vybrat, je to přínosné. Přítomnost firem je užitečná, letos je jich ale málo“.
  • Některé účastnice poukazovaly na to, jak by přednášky měly vypadat. Jedna  to vyjádřila takto: „Chtěla bych lepší a kvalitnější přednášky, některé byly příliš odborné. Takové přednášky jako Smola a Marinov.“
  • Určité skupině lidí se velmi zamlouvaly přednášky ze středečního dopoledního bloku, týkající se obezity, závislostí na jídle apod. Tyto přednášky představovaly zcela jiný úhel pohledu než ten, který je vyjádřen finančními normativy, spotřebním košem a problémy s přihlašováním a odhlašováním obědů a na který jsme zvyklí.
  • Konference se zúčastnil i nebývalý počet mužů (asi 5). Oslovil jsem jednoho z nich, p. Ryšku z Litoměřic. Řekl, že je celkově spokojený, oceňoval zejména přednášky o odměňování a bezpečnosti práce.
  • Kritiku jsem slyšel od skupinky vedoucích, o nichž jsem zjistil, že jsou z okolí Pardubic. O konferenci mně nejprve řekly: „Je to hrozné“. Jak jsem si ovšem všiml, konference se zúčastňují opakovaně a v jejím průběhu jsem viděl, že poctivě vysedávaly v sálu, neutíkaly jako některé jiné. Zřejmě je program zaujal. Když jsem s nimi program podrobněji rozebíral,  stěžovaly si v podstatě jen na některé příliš odborné přednášky. Je vidět, že i kritiku konferencí je třeba brát s rezervou.

Další diskuze byla vedena na portálu Jídelny.cz pod článkem o průběhu konference. Jedna z diskutujících např. napsala: „Na konferencích jsem nebyla, ale očekávám, že z nich budou nějaké užitečné výstupy – řešení čipů a právě neoprávněných obědů.“
Zazněl i rázný hlas, který konferenci bránil: „…už ze zaměření pořadatele, kterým je Společnost pro výživu, vyplývá, že se konference nebude zaměřovat na provozní témata, ta má řešit provozovatel a ministerstvo, které účastí na tomto fóru opovrhuje. Společnost pro výživu se zaměřuje (kdo by to byl řekl) na výživu.“
Celou diskusi dobře shrnula Evča, která uvedla: „Obávám se, že většina kritiků očekává zcela něco jiného, než je konference schopna nabídnout. Na programu nejsou a asi nikdy nebudou provozní problémy školních jídelen.“

Poslední dva citované názory uhodily hřebíček na hlavičku. Většina nespokojených jede na tuto konferenci s představou, že se budou řešit aktuální problémy jídelen, letos konkrétně čipy a neoprávněné obědy. Ale pořadatelem je Společnost pro výživu, takže se nemůžeme divit, že se zde hodně hovoří právě na téma výživy (ale nejen o tom). Myslím, že letos se na toto téma hovořilo převážně kvalitně, poutavě a že se to i dobře poslouchalo.
Společnost pro výživu má od letošního jara nové vedení. Když si přečtete Úvodní slovo jejího nového předsedy MUDr. Tláskala, budete vidět, že si SPV uvědomuje nové úkoly, které vyvstávají, a potřebu nových řešení. Věřme, že mezi ně bude v příštím roce patřit i konference Školní stravování.

 

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se