Přeskočit na obsah

Nejlepší školní oběd je letos z Vrchlabí

Proběhlo finále dalšího ročníku celostátní soutěže kuchařek, která byla tematicky zaměřena na bezmasé obědy. Co finále přineslo, jaké bezmasé obědy zvítězily?

Autor: Jiří Plzák

Ve čtvrtek 25. srpna 2016 se v jídelně střední školy v Čichnově ulici v Brně uskutečnilo finále soutěže o Nejlepší školní oběd 2016. Tématem letošního ročníku tohoto tradičního zápolení školních jídelen bylo kompletní bezmasé obědové menu reprezentující moderní a nutričně hodnotné pokrmy.

Zvítězila školní jídelna F-gastro catering, zařízení společného stravování s.r.o. z Vrchlabí, jako druhá skončila školní jídelna ZŠ a MŠ Velký Beranov a třetí místo obsadila školní jídelna 22. mateřské školy Plzeň. Všechny zúčastněné týmy projevily při přípravě soutěžních obědů nečekanou fantazii a předložily velmi kvalitní menu, v němž využily zeleninu, brambory, různé obiloviny a luštěniny, ale i mléčné výrobky, ovoce, ořechy, semínka a řadu dalších potravin.

Úvodní kolo stanovilo desítku nejlepších

Z prvního – korespondenčního – kola se do finále probojovaly tyto jídelny:

Školní jídelna Brno, Horní ul.

Základní škola Český Brod, Žitomířská ul.

ZŠ a MŠ Leskovec

22. mateřská škola Plzeň, Mánesova ul.

Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň

MŠ Střítež nad Bečvou

Základní škola Svitavy, Felberova ul.

Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice

Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov

F-gastro catering, zařízení školního stravování s.r.o., Vrchlabí

Polovina jídelen byla ve finále již poněkolikáté a byla tak již zkušenými účastníky soutěže. Druhá polovina byla nováčky, přesto se však někteří z nich uvedli výtečně. Vítězná jídelna jen potvrdila, že být poprvé ve finále neznamená jen usilovat o čestné umístění.

Co jsme našli ve finálových menu

Polévky byly převážně zeleninové, často obohacené luštěninou nebo obilovinami (pohanka, jáhly, bulgur). Základem mírné většiny hlavních jídel byla opět zelenina, ovšem v kombinaci s obilovinami nebo sýrem, mohli jsme však vidět i tři houbová jídla; do přípravy pokrmu, v němž převažovaly luštěniny, se pustily také tři jídelny z finálové desítky. Ani jedno z luštěninových jídel nebylo pouhou variantou klasické čočky či hrachové kaše. V přílohách převažovaly různé formy brambor. Někteří soutěžící doplnili svá soutěžní menu zeleninovým salátem, odvážnou kombinací byl salát z polníčku, hrušky a z výhonků řepy. Jako závěr obědů účastníci nabídli širokou paletu ovocných a zeleninových dezertů, často v kombinaci s mléčným výrobkem, obohaceným bulgurem, vločkami nebo pohankovou moukou. Objevil se i ovocno-zeleninový dezert nebo brownies s fazolí. Někteří přítomní právem považovali dezerty za krále finále letošní soutěže.

Průběh finále v Brně

Příjemné a vzdušné prostředí pořádající jídelny poskytlo navzdory venkovnímu vedru všem finalistům velmi snesitelné podmínky pro jejich soutěžní klání. Desítka týmů postupně připravovala své pokrmy a po jejich dohotovení je obhajovaly před odbornou komisí.

Právě prezentace hotových menu je v posledních letech důvodem, že akce se stává nejen zápolením kuchařek, ale i seminářem. I letos se nad každým pokrmem dlouze diskutovalo, porota i soutěžící na místě vymýšleli tipy na vylepšení receptur, rozebírali výživové hodnoty, použité způsoby přípravy a suroviny. Zkrátka, kdo přihlížel a naslouchal, mohl se hodně poučit.

Vítězné menu SONŠO 2016 - polévka z farmářského trhu, houbové rizoto s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem, fazolové brownies s banánemVítězný dvoučlenný tým školní jídelny z Vrchlabí připravil neobyčejně pestré a nutričně hodnotné menu. Jeho polévka z farmářského trhu obsahovala hned šest druhů zeleniny. V houbovém rizotu s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem se snoubily obiloviny, houby a zelenina se sýrem. Fazolové brownies s banánem lze považovat doslova za průkopníka mezi dezerty.

Na druhém místě se umístila (podobně jako vloni) jídelna z Velkého Beranova, která připravila brokolicovou polévku, paprikový lusk plněný kuskusem, bramborové gnocchi s restovanou zeleninou, a rajčatovou omáčku. Jako dezert prezentovala bulgur s ovocem.

Třetí skončil tým jídelny z 22. MŠ v Plzni. Předvedl dýňovou polévku, cizrnové kuličky s červenou řepou a dvoubarevným batátovým pyré. Vše doplnil polníčkovým salátem v mimořádné kombinaci s hruškou a jako moučník prezentoval tvarohový krém s jahodami.

Poděkování za zorganizování a průběh celé akce patří nejen hlavním organizátorkám Anně Packové a Aleně Strosserové, všem účastníkům a sponzorům akce, ale i ředitelům a zřizovatelům škol, kteří podporují účast svých jídelen v této soutěži.

Mgr. Jiří Plzák, ředitel společnosti Jídelny.cz

Autor: Jiří Plzák

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Docent Chocholoušek, CsC.

    Středověké novoty
    „Vítězný dvoučlenný tým školní jídelny z Vrchlabí připravil neobyčejně pestré a nutričně hodnotné menu. Jeho polévka z farmářského trhu obsahovala hned šest druhů zeleniny. V houbovém rizotu s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem se snoubily obiloviny, houby a zelenina se sýrem. Fazolové brownies s banánem lze považovat doslova za průkopníka mezi dezerty.“ — Co je na tomto menu „nutričně hodnotné“? To je strava chudých z Bangladéše! To v téhle zemi skutečně není nikdo kompetentní v otázkách dětské výživy?

    • Autor: Pavel Ludvík

      Pane „docente“, zbytečně se rozčilujete. Kdybyste si text pořádně přečetl, tak byste věděl, že podle zadání soutěže v těch jídlech nesmělo být maso, o které vám zcela jistě jde. Soutěžící museli vařit ze zeleniny, obilovin, luštěnin apod. Až bude soutěžní téma „masové pokrmy, určitě budete spokojen.

      • Autor: Docent Chocholoušek, CsC.

        Soutěžící MUSELI (?!) vařit ze zeleniny, obilovin, luštěnin apod.? Takže dnes už dokonce kuchařky někdo nutí, aby vařily podřadné pokrmy, které jsou v naší zemi minulostí už 100 let?