Přeskočit na obsah

Neobvyklá soutěž podpořila jídla z luštěnin

Jak přimět strávníky jíst více luštěnin? S tím si láme hlavu mnoho kuchařek i výživových odborníků. Jednou z možností je používat nové a atraktivní receptury a k tomu přispěla i nedávná soutěž o nejlepší recept z luštěnin. Co přinesla?

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Snad se všichni shodneme na tom, že luštěniny patří do zdravého vyváženého jídelníčku. Přesto je hodně lidí nemá v oblibě a při slovech čočka, hrách nebo sója je přechází chuť k jídlu. Panuje kolem nich spousta předsudků a chybí nové a zajímavé recepty na chutná luštěninová jídla. Vše pak závisí na kreativitě pracovníků jídelen. Zatímco se někde stále jen drží klasiky v podobě hrachové kaše a čočky na kyselo, na mnohých jídelnách vymýšlejí a zkoušejí vařit nové pokrmy.

Soutěž o nejlepší recept z luštěnin

Naštěstí existuje i řada zřizovatelů či dodavatelů, kteří se snaží spotřebu luštěnin v jídelnách podporovat. Například firma Limonie uspořádala před časem soutěž o nejlepší recept ze školní jídelny na téma luštěniny a luštěninové pochutiny. Cílem této akce bylo především podnítit kreativitu kuchařů a kuchařek ve školních jídelnách, získat nové nápady a sdílet je s ostatními. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 50 receptů a podle slov projektové manažerky společnosti Jitky Hodinové byly některé z nich hodně netradiční. Část z nich byla doplněna i fotografiemi připravených pokrmů.

Čtveřice nejlepších

Před odbornou porotou, jejímiž členy byli například dětská výživová poradkyně, ředitelka školní jídelny nebo člen českého reprezentačního týmu kuchařů, stál nesnadný úkol vybrat čtveřici nejlepších. Porota nakonec vyhlásila následující pořadí receptů:

1.    Voňavý čočkový hrnec s citrusy a ananasem

2.    Zeleninové ratatouille s červenou čočkou

3.    Čočkový prejt s bramborem

4.    Králík na zelenině s luštěninovými pochutinami

Jde bezpochyby o zajímavé recepty, které mohou úspěšně obohatit jídelníčky školních jídelen.

Vítězství waldorfské školy z Pardubic

Zvláště vítězný recept v sobě ukrývá nádech exotiky. Do soutěže ho poslali ze školní jídelny při základní škole waldorfské v Pardubicích Neváhala jsem a její vedoucí Jitku Krajníkovou jsem kontaktovala. Byla jsem zvědavá, kde tento neobvyklý recept objevila, jakou odezvu mělo toto jídlo u dětí a jak vůbec se u nich staví k přípravě luštěnin.

„Naše přihlášení byla náhoda,“ začala vysvětlovat paní Krajníková. „Pár dní před vyhlášením soutěže jsem udělala normu na nový recept a měl docela úspěšnou premiéru za sebou, tak jsem to zkusila.“ Podle svých slov paní vedoucí ráda vyhledává nové recepty, kupuje si knihy a časopisy o vaření, ale potřebovala by více času, aby pak vytipované recepty vyzkoušela a převedla do norem. Často jsou součástí jídel nejen luštěniny, ale i jáhly, pohanka, celozrnné obiloviny… Na moji otázku, zda tyto suroviny v jídelníčku přiznávají nebo je přidávají do pokrmů tak, aby strávníci nic netušili, mi paní vedoucí odpověděla: „Jelikož jsme alternativní škola, chodí k nám většina dětí, které jsou již z domu naučené jíst trochu jinak. Nemáme proto problém přiznat, z čeho se jídla připravují.“ Samozřejmostí je pak také podpora učitelů i vedení školy.

Recept na voňavý čočkový hrnec s ananasem

Na závěr jsem paní Krajníkovou požádala o vítězný recept. Věřím, že se pro některé z vás může stát vítanou změnou ve vašem jídelníčku.

Suroviny pro 4 dospělé osoby: 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 250 g čočky, 350 g brambor, 250 g ananasu, 2 lžíce pomerančové šťávy, 3 lžičky citrónové šťávy, 900 ml vývaru, špetka šafránu a kurkumy, sůl.

Postup: Oloupanou a nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme kurkumu a šafrán, osolíme a přisypeme propláchnutou čočku. Směs promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu. Oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory přidáme k čočce a vaříme do změknutí. Těsně před koncem varu přidáme nakrájený ananas, vmícháme citrusové šťávy, dosolíme a podáváme. V jídelně v Pardubicích to bylo s kváskovým chlebem.

Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Monik

    Recept
    Zrovna přemýšlím, co vařit. Díky za výbornou inspiraci. Hned vyzkoušíme – jen prosím upřesnit JAKÝ VÝVAR je v receptu.

    Díky

  • Autor: ag

    jídla z luštěnin
    Dobrý den, nebylo by možné poslat receptury na ostatní luštěninová jídla, která mne docela zaujala?

    • Autor: Emília

      Dobrý den, je možné přeposlat receptury na čočkový prejt s bramborem a králíka na zelenině s luštěninovými pochutinami.
      Díky.
      S pozdravem Dudová MŠ Žižkova 4019,Kroměříž

  • Autor: Adam Malisz

    Luštěniny
    tak to je paráda, více takových receptů…Díky

  • Autor: Ivča K.

    recept
    Dobrý den také mám zájem o recept na králíka na zelenině s luštěninovými pochutinami, děkuji