je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Snad se všichni shodneme na tom, že luštěniny patří do zdravého vyváženého jídelníčku. Přesto je hodně lidí nemá v oblibě a při slovech čočka, hrách nebo sója je přechází chuť k jídlu. Panuje kolem nich spousta předsudků a chybí nové a zajímavé recepty na chutná luštěninová jídla. Vše pak závisí na kreativitě pracovníků jídelen. Zatímco se někde stále jen drží klasiky v podobě hrachové kaše a čočky na kyselo, na mnohých jídelnách vymýšlejí a zkoušejí vařit nové pokrmy.
Soutěž o nejlepší recept z luštěnin
Naštěstí existuje i řada zřizovatelů či dodavatelů, kteří se snaží spotřebu luštěnin v jídelnách podporovat. Například firma Limonie uspořádala před časem soutěž o nejlepší recept ze školní jídelny na téma luštěniny a luštěninové pochutiny. Cílem této akce bylo především podnítit kreativitu kuchařů a kuchařek ve školních jídelnách, získat nové nápady a sdílet je s ostatními. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 50 receptů a podle slov projektové manažerky společnosti Jitky Hodinové byly některé z nich hodně netradiční. Část z nich byla doplněna i fotografiemi připravených pokrmů.
Čtveřice nejlepších
Před odbornou porotou, jejímiž členy byli například dětská výživová poradkyně, ředitelka školní jídelny nebo člen českého reprezentačního týmu kuchařů, stál nesnadný úkol vybrat čtveřici nejlepších. Porota nakonec vyhlásila následující pořadí receptů:
1. Voňavý čočkový hrnec s citrusy a ananasem
2. Zeleninové ratatouille s červenou čočkou
3. Čočkový prejt s bramborem
4. Králík na zelenině s luštěninovými pochutinami
Jde bezpochyby o zajímavé recepty, které mohou úspěšně obohatit jídelníčky školních jídelen.
Vítězství waldorfské školy z Pardubic
Zvláště vítězný recept v sobě ukrývá nádech exotiky. Do soutěže ho poslali ze školní jídelny při základní škole waldorfské v Pardubicích Neváhala jsem a její vedoucí Jitku Krajníkovou jsem kontaktovala. Byla jsem zvědavá, kde tento neobvyklý recept objevila, jakou odezvu mělo toto jídlo u dětí a jak vůbec se u nich staví k přípravě luštěnin.
„Naše přihlášení byla náhoda,“ začala vysvětlovat paní Krajníková. „Pár dní před vyhlášením soutěže jsem udělala normu na nový recept a měl docela úspěšnou premiéru za sebou, tak jsem to zkusila.“ Podle svých slov paní vedoucí ráda vyhledává nové recepty, kupuje si knihy a časopisy o vaření, ale potřebovala by více času, aby pak vytipované recepty vyzkoušela a převedla do norem. Často jsou součástí jídel nejen luštěniny, ale i jáhly, pohanka, celozrnné obiloviny… Na moji otázku, zda tyto suroviny v jídelníčku přiznávají nebo je přidávají do pokrmů tak, aby strávníci nic netušili, mi paní vedoucí odpověděla: „Jelikož jsme alternativní škola, chodí k nám většina dětí, které jsou již z domu naučené jíst trochu jinak. Nemáme proto problém přiznat, z čeho se jídla připravují.“ Samozřejmostí je pak také podpora učitelů i vedení školy.
Recept na voňavý čočkový hrnec s ananasem
Na závěr jsem paní Krajníkovou požádala o vítězný recept. Věřím, že se pro některé z vás může stát vítanou změnou ve vašem jídelníčku.
Suroviny pro 4 dospělé osoby: 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 250 g čočky, 350 g brambor, 250 g ananasu, 2 lžíce pomerančové šťávy, 3 lžičky citrónové šťávy, 900 ml vývaru, špetka šafránu a kurkumy, sůl.
Postup: Oloupanou a nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme kurkumu a šafrán, osolíme a přisypeme propláchnutou čočku. Směs promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu. Oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory přidáme k čočce a vaříme do změknutí. Těsně před koncem varu přidáme nakrájený ananas, vmícháme citrusové šťávy, dosolíme a podáváme. V jídelně v Pardubicích to bylo s kváskovým chlebem.
Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech
je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Diskuze
Autor: Monik
Recept
Zrovna přemýšlím, co vařit. Díky za výbornou inspiraci. Hned vyzkoušíme – jen prosím upřesnit JAKÝ VÝVAR je v receptu.
Díky
Autor: autorka
Použijte zeleninový vývar.
Autor: Maruska
klobouk dolů, že nám také někdo z dodavatelů pomáhá s netradičními recepty. Více podobných soutěží.
Autor: ag
jídla z luštěnin
Dobrý den, nebylo by možné poslat receptury na ostatní luštěninová jídla, která mne docela zaujala?
Autor: Emília
Dobrý den, je možné přeposlat receptury na čočkový prejt s bramborem a králíka na zelenině s luštěninovými pochutinami.
Díky.
S pozdravem Dudová MŠ Žižkova 4019,Kroměříž
Autor: Adam Malisz
Luštěniny
tak to je paráda, více takových receptů…Díky
Autor: Ivča K.
recept
Dobrý den také mám zájem o recept na králíka na zelenině s luštěninovými pochutinami, děkuji