Přeskočit na obsah

O čokoládovou vařečku

Určitě znáte soutěže pro mistry kuchaře. Víte ale, že soutěží také dorost nebo i děti? Pokud ne, pojďte s námi na jednu soutěž malých, školou povinných kuchařů. Za jejich výtvory byste se určitě nemuseli stydět.

Autor: Hana Schwartzová

27. ledna 2004 proběhla na SOU společného stravování a OU v Ostravě – Hrabůvce soutěž „O čokoládovou vařečku“. V přípravě teplého pokrmu s přílohou soutěžili žáci 7. – 9. tříd ostravských základních škol. Jejich úkolem byl připravit pokrm z čerstvých kuřecích prsíček. Všichni soutěžící měli k dispozici nejen  maso, ale i surovinový koš a „k ruce“ jednoho asistenta –  žáka 3. ročníku naší školy učebního oboru kuchař.

Soutěže se zúčastnilo 34 žáků z 16 základních škol. O tuto akci, kterou pořádá naše škola jako jediná v kraji, je stále větší zájem. Porota se při svém hodnocení zaměřila na dodržování technologického postupu, hygieny při práci, časového limitu a hlavně na chuť a estetiku připravovaného pokrmu.

Práce mladých soutěžící má rok co rok vyšší úroveň, stále častěji využívají nových trendů moderní gastronomie. Hlavní cenou byl dort v podobě čokoládové vařečky, další ceny pocházely od sponzorů a dvě zvláštní ceny obdrželi děti od starosty obvodu Ostrava-Jih. Všichni soutěžící si kromě vzrušujících zážitků na tento den odnesl také pamětní list.

Další informace najdete na www.souss.cz

1. místo
Přidal Antonín
LASAŇOVÉ ZÁVITKY S OMÁČKOU CARBONARA
3 porce
Suroviny: 6 kusů lasaňových plátků, 3 kusy kuřecích prsíček, pepř, 10 l bílého vína, vegeta, sůl, olej, 15 dkg plísňového síru Niva, omáčka Carbonara – Vitana, petrželová nať
Postup: V horké vodě uvaříme lasaňové plátky. Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, posolíme, popepříme, posypeme vegetou a osmahneme na oleji. Trošku podlijeme bílým vínem. Po změknutí posypeme nastrouhaným sýrem, zamícháme. Naplníme do lazaňových plátků, naskládáme na talíř a polijeme omáčkou Carbonara, kterou připravíme dle návodu. Nazdobíme petrželovou natí. 

2. místo
Filipová Dominika
SKOŘICOVÉ MEDAILONKY S POVIDLOVOU OMÁČKOU
3 porce
Suroviny: 300g kuřecí prsa, 50g olej, 150g uzené maso, 100g máslo, 20g solamyl – hladká mouka, 2 ks vejce – žloutky, skořice, bazalka, citrónová šťáva, povidla, smetana, sůl, bílé víno, příloha z Vitany – bramborové pusinky nebo bramborové knedlíky
Postup: Kuřecí prsíčka nakrájíme na menší plátky – medailónky. Z bílého vína, cit. šťávy, olivového oleje, skořice, žloutků, solamylu a bazalky vytvoříme marinádu, do které plátky masa ponoříme. Po odležení maso opečeme. Do výpeku zaprášíme hl. mouku, zalijeme smetanou, přidáme povidla a mícháme do zhoustnutí. Ochutíme solí, skořicí, citr.šťávou a bílým vínem. Dozdobíme teplým uzeným masem.

 

3. místo
Kozmon Ladislav
KUŘECÍ BALÍČKY PLNĚNÉ ŠPENÁTOVÝMI LISTY, ŠUNKOU A NIVOU
3 porce
Suroviny: 300g kuřecí prsíčka, špetka soli, 100g oleje, 50g hladká mouka, 200g špenátové listy (mražené, granulované), 200g šunka, 100g niva, 100g smetana, 20g cibule, 100g vývar
Postup: Prsíčka naklepeme, osolíme. Klademe nejprve šunku, listový špenát a nivu, zabalíme jako balíček, obalíme v mouce, orestujeme, zastříkneme vývarem. Ze zbylého špenátu připravíme na cibulce přílohu zjemněnou smetanou, ochucenou solí. 

Mimořádné ceny pana starosty Ostrava-Jih

Bobek Jan
KUŘECÍ ŠPÍZ
3 porce
Suroviny: 400g kuřecí prsíčka, 150g slanina, 100g měkký salám, 300g tvrdý sýr, 200g cibule, 100g žampióny, pepř, ml. paprika, chilli, sůl, olej, příloha z Vitany – krkonošský bramborák
Postup: Řízky nakrájíme na kostičky a okořeníme, pak je spolu se slaninou, měkkým salámem, sýrem, žampióny a cibulí napíchneme na špejli nebo vidlici a nakonec špízy orestujeme na pánvi. Na talíři zdobíme přílohou (sezónní zelenina). 

Konečný Petr
KUŘECÍ PRSÍČKA S ANANASEM A KREVETAMI S OBLOHOU
3 porce
Suroviny: 300g kuřecí prsíčka, 100g krevety, 1 plechovka ananas, mouka hladká, vejce, strouhanka, 100g olivy, 50g sýr eidam, 50g sýr niva, obloha ( kečup, listy salátu, tatarská omáčka, hořčice, čerstvá zelenina), koření na dochucení (kari, pepř, vegeta), příloha z Vitany – bramborová kaše – „pusinky“
Postup: Vytvoříme kuřecí kapsy, vyplníme krevetami a ananasem, obalíme v trojobalu. Z bramborové kaše, kterou posypeme eidamem vytvarujeme pusinky a prudce zapečeme v troubě. Na talíř připravíme oblohu, do kuřecích prsíček napícháme olivy (jako ježka) a vše posypeme sýrem. 

Mgr. Hana Schwarzová je odbornou učitelkou na SOU společného stravování a OU v Ostravě – Hrabůvce

Autor: Hana Schwartzová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se