Přeskočit na obsah

Od ryb až po klokana – oběd, který budete chtít i ve své jídelně!

Autor: Jana Divišová
Od ryb až po klokana – oběd, který budete chtít i ve své jídelně!

Když reportáž, tak abyste si mohli udělat pohodlí a početli si – řekli jsme si. Přečtěte si osobní zkušenost s workshopem  „Nové trendy v moderním vaření 2024“. Vydejte se s námi do Uhříněvsi.

První dojmy

Místo, kde se profesionálové ze školních jídelen mohou v rámci workshopu „Nové trendy v moderním vaření 2024“ učit od špičkových šéfkuchařů, by se dalo najít po čichu. My jsme zavítali do školní jídelny Uhříněvsi – ale itinerář Jídelny.cz má každoročně mnoho zastávek po celé republice. Vůně koření, různých druhů masa, sladkých dobrot i desítek dalších ingrediencí nás vítala už na náměstí.

Nafoukané hvězdy v roli lektorů nečekejte. Jejich energie by se dala shrnout pod větu: Fajn pozitivní chlapi, kteří moc dobře vnímají, kdo sedí v publiku a pro koho je celý workshop určený.

Vědí, jak to je… že je potřeba dodržet spotřební koš, že výdej i celý proces vaření musí odsýpat, že cokoliv, co usnadní práci v kuchyni v těchto počtech porcí je fajn, že děti jsou nároční strávníci (ale ne dost mazané na to, aby zjistily, že zelenina se dá dát i do dukátových buchtiček, které chutnají jako od babičky) atd…

Kurz začíná. Kdo přijel zdaleka nebo na poslední chvíli a necítí se ještě dokonale vzhůru, může si dát rovnou kávu, kdo se nestihnul nasnídat, uzobává dobroty, které na jednotlivých stáncích připravili k ochutnávce partneři akce.

Kdo se nám věnuje

Moderátorem akce je Pavel Melich ze společnosti Bidfood, manažer pro školní stravování – zajímalo by nás, jestli tomuhle člověku někdy dojde dobrá nálada. Odhadem: asi ne. A týká se to i ostatních profesionálů, pro které na první pohled platí citát Steva Jobse: „Jediný způsob, jak dělat skvělou práci, je milovat to, co děláte.“

Za Bidfood tu s námi jsou: Honza Heřmánek, Vít Pichlík. Za Bonduelle: Lukáš Uher a Petr Janů.

Vaří se

Za menu této akce by se nemusely stydět ani restaurace ověnčené prestižními hvězdami. Namátko vybíráme: Cizrnová bublanina s meruňkami, Středomořská polévka ze zeleninou, Otevřené panini zapečené se sýrem s masovou směsí z telecího masa,

zmíněné Dýňové dukátové buchtičky s malinovým šodó a pozor… Klokaní kýta na kořenové zelenině s hráškovým pestem (čtěte dál, protože na závěr vás čeká právě tento recept). Skoro jako by člověk slyšel všechny předsudky o tom, že se ve školní jídelně nedá podávat světové menu, spadnout na zem a roztříštit se na tisíc kousků.

Profesionálové jsou dokonale připravení, střídají se, a připravují jedno jídlo za druhým. Prakticky ukazují, vysvětlují, nabízejí řešení a předvádějí v praxi, jak pracují nejmodernější přístroje určené do provozů hromadného stravování. Takže se mimo jiné dozvídáme, jak nám prakticky pomůže spotřebič blixer, proč je černý kořen extra zdravý, v čem jsou platýzovité ryby na přípravu nejideálnější, proč má zvěřina tak křehkou a šťavnatou strukturu, kolik druhů klokanů žije na světě (48) a kolik se jich smí lovit a jíst (jen 4 druhy a pozor na Skippyho 😊) a spousty dalších užitečných informací. Žádné prostoje, všechno odsýpá jako na drátkách, spousta legrace jako speciální ingredience dne a dotazy vítány.

Ochutnáváme

Velkou přidanou hodnotou je možnost všechna jídla na místě ochutnat. „Nikdy by mě nenapadlo, že luštěniny ze spotřebního koše můžu schovat do bublaniny,“ spokojeně hodnotí paní kuchařka Jitka ze základní školy v Praze. Shodneme se sice na tom, že řada z nás přemýšlí, jak přesvědčí děti, které často touží jen po suchých špagetách s kečupem, aby ochutnaly sýrový dip s černým kořenem. Ale všichni víme, že tohle je běh na dlouhou trať a že v něm hrají důležitou roli výchova v rodině i přístup školy. „My jsme tu hlavně pro vás. Pro ty, kteří dětem vaří a sedí nad jídelníčky a vymýšlejí, co se na tom seznamu na týden na vývěsce školní jídelny objeví,“ shrnuje šéfkuchař Honza Heřmánek. „Chceme ukázat, jak moderně se dá k vaření ve školní jídelně v dnešní době přistoupit, a i kdyby jen jeden z vás uvařil něco podle našich nových receptů, budeme rádi. Velkou pochvalou je pro celý tým také to, že se nám účastníci kurzů pravidelně vracejí.“

Workshop končí. Odjíždíme s hlavou plnou nových nápadů i poznatků, sešitem s recepty a pocitem, že vařit ve školní jídelně může být větší zábava i profesní výzva, než by se mohlo zdát. Cestou zpátky v autě se navíc docela bavíme představou, jak to asi bude vypadat v některých domácnostech, až se ozve otázka: „Tak co bylo dneska k obědu v jídelně?“ A školáček nahlásí: „Klokan!“ (P. S. Teenagery není nutné rovnou podezírat z konzumace lehkých drog. Můžou říkat pravdu!)

 

Recept pro vás – Klokaní kýta na kořenové zelenině s hráškovým pestem


Pro více informací můžete navštívit webové stránky našich partnerů:

Bidfood Czech Republic s.r.o.

Bonduelle spol. s r.o.

Nektar Natura

Autor: Jana Divišová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zdeňka Rohlíkoví

    Dobrý den, vyzkoušela jste již v praxi nějaký recept? Ano organizace super, všichni byli nadšení, my také. Takže jsme začali pracovat a snažili se trošku oživit jídla. První, co nás nadchlo je cizrnová bublanina s meruňkami, vše jsme udělali dle receptury, ale spojit 4000 g namleté cizrny a 100 cizrnové mouky se nám moc nepovedlo, tudíž nalít na plech to moc nešlo, protože mléko a nic pojícího v receptuře nebylo. Další recept dýňové dukátové buchtičky, které jsme zařadili včera, poměr na 1 porci 100 g polohrubé mouky a 300 g másla je taktéž na zamyšlenou, takže opět zapojit selský rozum a vše upravit, dle zkušeností. Z dalších našich nadšených plánů, kde kuchaři z Bidfoodu dělají sýrový dip s černým kořenem, také super, pokud by nebyl u nich v eshopu stále nedostupný, takže naše nadšení z nových trendů trošku opadlo a zítra jdeme do boje se salátem bulgur s čočkou a hráškem s kuřecím masem, to vezmeme už jen selským rozumem. Přeji hezký den

  • Autor: Marie Kobourková

    Dobrý den. Ano selský rozum je potřeba stále zapojovat a neustále používat. Možná by jste černý kořen sehnala i někde jinde, nejen u nich. Jak jste tedy s bublaninou z cizrny dopadla? Oni před vámi ta jídla připravovali?

    • Autor: Zdeňka Rohlíkoví

      Dobrý den, toto jídlo bylo již připraveno k ochutnávce, takže jsme byli připraveni ho zkusit, ale bohužel. Tyto recepty byly sepsány do krásného prospektu, ale i v dalších byly chyby. Sice se mi ozvala pani z Visu, že tyto recepty pouze přepsali a zeptá se tudíž kuchařů, ale dodnes žádná zpětná vazba. Přeji hezký den

      • Autor: Marie Kobourková

        Tak to si dělají z Bidfoodu pěknou reklamu. Bohužel vše je to o lidech.