Ve dnech 11. – 13.11.2003 proběhla v Pardubicích konference Společnosti pro výživu na téma Výživa a potraviny. Konferenci zahájil člen správní rady pan doc. MUDr. M. Stránský spolu s panem profesorem prof. J. Pokorným – jejím předsedou. Úvodem byla zhodnocena celková činnost této společnosti. Následně ve výše uvedených dnech proběhly přednášky, které byly rozděleny do několika bloků.
První den – trendy ve výživě a změny vyvolané moderním životním stylem, dále moderní technologie (kratší čas věnovaný vaření, lepší skladovací možnosti, častější stravování mimo domov apod.). Celý vývoj spotřeby potravin se vlastně řídí vývojem příjmů, vývojem cen, nabídkou a její dostupností,
reklamou a zdravotní osvětou. Je to vlastně 5 základních ukazatelů. Další téma bylo se zaměřením na složení potravin. Byli jsme seznámeni s průzkumem, který se prováděl v 8 státech Evropy. Například se hovořilo o Bulharsku, což je jedna ze zemí , kde se průzkum prováděl. Zde je celkem 15% podvyživených lidí – zjištěno průzkumem.
Doc. MUDr. Stránský nás seznámil se studií biochemické metody. Upozornil, že konečně spotřeba ovoce a zeleniny v zemích EU stoupá.
Druhý den byl zaměřen na oblast lékařskou. Tj. lipidy ve výživě, otázka cholesterolu, něco bylo blíže uváděno o obezitě. Úloha tuků – dieta, způsob léčby. Seznámili jsme se i s nádorovými onemocněními, výskytem rakoviny, které orgány jsou tímto nejvíce zachváceny u mužů a které u žen. Blíže nám byla upřesněna dieta pro diabetiky.
Poslední den ráno byli přítomni zástupci ministerstva zemědělství, kteří popsali potravinovou bezpečnost – tj. zákon č. 110/1997 (výrobce-prodejce), upozornili na zákon.č. 166/1999 o veterinární. péči. Zvyšují důraz na zákon č. 274/2003 tj. oblast úseku ochrany veřejného zdraví- na řadu jeho paragrafů, a blíže nás seznámili s řadou nových aktuálních vyhlášek, které se vztahují k cukrům, čaji, ovoci, mléku a dalším výrobkům, které jsou běžné pro denní potřebu. Byly probrány i nové zákony související se stupem do EU.
Narazilo se zde na problémy nakládání s kuchyňským odpadem. Tato oblast zde byla blíže rozvedena a stala se předmětem diskuse.
Poslední téma tohoto závěrečného dne – jsou přirozené složky potravin zcela bezpečné? Brambory – klíčky NE, rajčata – zelená NE , pšeničný klas napadený plísní – NE, a mnohé další jiné příklady.
Závěrem bych k celé konferenci řekla, že byla velmi poučná. Některé pasáže byly sice příliš odborné, ale přesto se domnívám, že každý účastník konference si z ní odnesl to, co je pro něj nejzajímavější a nejpotřebnější
Pavla Zámostná je vedoucí oddělení kontroly a stížností ÚMČ Praha 17
Diskuze