Přeskočit na obsah

Odborníci na dietní stravování se sešli v Pardubicích

Příprava dietních jídel se navzdory absenci potřebných právních předpisů rozšiřuje i ve školních jídelnách. V Pardubicích nedávno proběhla konference Dietní stravování, na níž se sjeli přední odborníci v tomto oboru. Jaká konference byla a co si z ní mohou odnést školní jídelny?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Ve dnech 8. až 9. října 2013 proběhla v Pardubicích konference Dietní stravování. Tato stěžejní akce Společnosti pro výživu je již desítky let tradičním setkáním všech, kteří se profesně s dietním stravováním setkávají.

V kongresovém sále hotelu Labe v Pardubicích se na této konferenci letos sešlo kolem 130 účastníků a asi 30 přednášejících. Program byl převážně určen pro nutriční terapeuty, ale mezi zájemci o konferenci byly i všeobecné sestry z nemocnic, porodní asistentky, asistenti ochrany veřejného zdraví, učitelé škol apod. Prestiž akce posílila i akreditace České asociace sester.

Program konference

Program byl rozdělen do několika bloků. První skupina přednášek se týkala problematiky sacharidů. V podvědomí mnoha lidí existuje základní informace, že sacharidy jsou zdrojem energie. Jak ovšem zaznělo v některých vystoupeních, existuje více typů sacharidů a mají v organismu řadu jiných funkcí než jen dodávat energii. Druhý blok byl věnován onemocnění diabetes mellitus a zejména změnám v jeho léčbě, ani ne tak v terapeutickém smyslu, jako spíše v dietním smyslu. Tento blok také vyvolal velkou diskusi.

Třetí skupina přednášek se zabývala redukcí příjmu energie u obézních pacientů a byla doplněna edukačními vystoupeními. Zaujala např. prezentace PHDr. Ivy Málkové ze sdružení Stop obezitě, které se zabývá zaváděním praktických postupů při snižování hmotnosti.

Další vystoupení byla věnována např. různým typům výživy, pozornost vzbudila přednáška doc. Tomíšky z Masarykovy univerzity Brno o výživě onkologicky nemocných pacientů. Konference byla zakončena panelovou diskusí o budoucnosti práce nutričních terapeutů.

V diskusích mj. zazněla pochybnost nad způsobem, jakým získává veřejnost informace ke stravování a k dietnímu stravování zejména. Závažný je zejména fakt, že pouze asi 6 % informací berou lidé z odborné zdravotnické literatury a zbytek pochází z jiných nezaručených zdrojů.

Jak uvedl MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu, organizátoři konference uvažují o tom, že by některá témata a informace z této akce použili i v dalších letech pro konferencí Školní stravování.

Přednášeli vědci i praktici

Mezi přednášejícími byli jak odborníci z výzkumných a vědeckých pracovišť, tak lidé z různých firem, internetových portálů, občanských sdružení apod. PHDr. Iva Málková ze sdružení STOB rozdíly v pohledech obou skupiny shrnuje takto: „Cíl vědců i těch, co uvádějí jejich teorie do praktického života, je dle mě podobný. Vědci hlásají omezit nasycené mastné kyseliny, rozebírají různé druhy nenasycených mastných kyselin, rozebírají sacharidy od mono až po polysacharidy, analyzují různé druhy vlákniny. Praktici včetně STOBu radí, jakým způsobem přivést lidi k tomu, aby jedli méně uzenin, aby zařadili do jídelníčku také řepkový olej, aby nepili sladké limonády a jedli více zeleniny.“

MUDr. Tláskal doplňuje: „Jejich pohled se neliší, doplňují se. Řečníky si vybíráme podle toho, jestli svou činnost vykonávají v souladu s odbornými stanovisky. Občas se i v přednáškách může objevit nějaký krajní názor, ale od toho je diskuse, aby vše uvedla na pravou míru.“

Praktické problémy krabičkových diet

Kromě vysoce odborných problémů byla na programu konference i veskrze praktická témata, jako např. krabičková jídla určená pro redukci hmotnosti. Tato jídla nabízejí i některé školní jídelny.

MUDr. Václava Kunová seznámila posluchače s výsledky prvotního zmapování situace na trhu krabičkových diet, které bylo provedeno na přelomu roku 2012 a 2013. Redukční diety v současném pojetí vycházejí z požadavku na co nejvyšší přísun nutrientů při omezeném energetickém příjmu. Při sestavování jídelníčku je tedy nutné využívat takových potravin, které nejsou zdrojem nežádoucích složek (sacharóza, saturované mastné kyseliny, trans nenasycené mastné kyseliny), aby zbylo co nejvíce prostoru na potraviny nutričně bohaté. V krabičkových dietách obvykle nelze úplně dokonale naplnit denní doporučené dávky všech živin (problémem je zejména vápník, železo a omega3 kyseliny), je však důležité se jim co nejvíce přiblížit.

Její sdělení usilovalo o otevření odborné diskuse, jehož výsledkem by mělo být stanovení „tvrdých“ kritérií pro všechny poskytovatele krabičkových diet tak, aby ani při jejich dlouhodobém využívání nedocházelo u obézních k nutričním deficitům. 


MUDr. Tláskal poskytl redakci portálu Jídelny.cz krátký rozhovor k dietnímu stravování ve školství:

Neobáváte se rozšiřování dietního stravování ve školních jídelnách, aniž by to bylo podpořeno účinnou metodickou pomocí státních orgánů?

Dietní stravování by mělo mít určitá pravidla. Pozitivem současného stavu je, že se vychází vstříc zákazníkům, negativem může být, že ne všichni kuchaři jsou zkušení a ne všichni umí v dietním stravování připravit vše, jak má být. Dnešní společnost neustále hledá, kde si může stěžovat, a školním jídelnám proto hrozí určité nebezpečí.

Rozšiřuje se podle vašich zkušeností potřeba dietního stravování?

Dietní stravování bylo, je a bude. Není to jen záležitost módní. Na některé nemoci se dnes díváme jinak než dřív, podobně jako při léčbě užíváme jiné léky a jiné prostředky.

Přibývá dětí vyžadujících dietní stravu?

Určitá onemocnění se dnes objevují ve vyšší míře. Objevují se např. více alergie, kde k léčbě třeba stačí vynechat určité složky potravy. Některá onemocnění se vyskytují v poměru 1:250-300, např. celiakie. Jsou dnes odhalována mnohem dříve než v minulosti. Některé choroby existují v populaci ve stejném množství jako dříve, jsou však mnohem více detekovány a dietní stravování patří do systému jejich prevence.

Máte zprávy o tom, zda se Ministerstvo školství a Ministerstvo zdravotnictví nějak zabývá podporou dietního stravování ve školních jídelnách?

Je to v diskusi a zatím není rozhodnuto.


Vzhledem k postupnému rozšiřování dietního stravování i ve školních jídelnách, a to bez jakéhokoli odborného i legislativního základu, si přejme, aby se školní jídelny brzy dočkaly podobně zaměřených vzdělávacích akcí, jako byla pardubická konference Dietní stravování.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: marcik

    dietní stravování
    Že by se konečně začalo něco dít kolem dietního stravování v ŠJ?! Už je nejvyšší čas.
    Sledování spotřebního koše bude ale časem na nic, jelkož jedni nebudou moci laktózu, druzí budou alergičtí na ryby, další na některé ovoce atd. Nová generace má čím dál víc alergií. ,,A včil babo raď!“

  • Autor: petruška

    alergeny
    Na posledním školení ved.šj jsem slyšela, že -jestli to projde-tak budeme do jídel. lístků muset ke každému jídlu psát alergeny, prý se otom bude jednat 2014, to bude sakra dlouhej jídelák