Kurz je určen pro všeobecné sestry, asistenty ochrany veřejného zdraví, nutriční terapeuty, zdravotně sociální pracovníky, vedoucí pracovníky stravovacích provozů, kuchařky a kuchaře. Pro všechny, kterým není lhostejná úroveň a kvalita stravování v ústavech sociální péče, v nemocnicích, v domovech seniorů a v dalších zařízeních podobného typu.
Kurzy jsou zařazeny do kreditního systému České asociace sester. Za účast na kurzu obdržíte 3 kredity.
ČAS / KK / 1156 / 2009
Elektronická přihláška
Program:
08:45 – 09:00
Prezence
09:00 – 09:20
Zahájení kurzu
09:20 – 09:30
Informačně propagační vystoupení
09:30 – 10:30
Éčka v potravinách
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, SZÚ Praha
10:30 – 11:30
Stravování osob s nadváhou a obezitou
Přednášející: Mgr. Linda Říhová, SZÚ Praha (změna)
11:30 – 11:40
Informačně propagační vystoupení
11:40 – 12:15
Přestávka
12:15 – 13:15
Stravování diabetiků
Přednášející: Mgr. Linda Říhová, SZÚ Praha (změna)
13:15 – 14:15
Rozbor konkrétního jídelního lístku
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, SZÚ Praha
Kde a kdy se s námi můžete setkat:
12. 05. 2009 | Jihlava | DKO, Tolstého 2 |
13. 05. 2009 | Hradec Králové | Kulturní středisko MÉDIUM, Jana Masaryka 605 |
14. 05. 2009 | Pardubice | ABC, Štolbova 2665 |
18. 05 2009 | Karlovy Vary | ZŠ a ZUŠ, Šmeralova 336/15 |
19. 05. 2009 | Praha | Hotel Michael, Pod Lysinami 474/1, Praha 4 |
20. 05. 2009 | Plzeň | SPŠ dopravní, Karlovarská 99 |
21. 05. 2009 | České Budějovice | Hotel Gomel, Pražská 14 |
26. 05. 2009 | Ústí nad Labem | Dům techniky, Veleslavínova 14 |
27. 05. 2009 | Liberec | Dům kultury, Soukenné nám. 613 |
01. 06. 2009 | Ostrava | Kulturní zařízení, Dr. Martínka 1439/4 |
02. 06. 2009 | Olomouc | U-Klub, Šmeralova 12 |
03. 06. 2009 | Zlín | SZdŠ, Příluky 372 |
04. 06. 2009 | Brno | Evropská škola, Čejkovická 10 |
Na co se můžete těšit:
Zahájení kurzu
Kvalita stravování, aktivity pacientů a seniorů, zdravý a hodnotný životní styl; to jsou témata, na která je kladen čím dál větší důraz. Nechte se inspirovat příklady z praxe, objevte možnosti rozšíření spolupráce se SZÚ, které pomáhají zvyšovat úroveň Vámi poskytovaných služeb.
Éčka v potravinách
Řada lidí se chybně domnívá, že všechna éčka jsou škodlivá a že je lepší se jim vyhnout. Jenže ona éčka jsou dnes ve všech potravinách a je jen na výrobci, jestli na obal uvede kyselina citronová nebo E330. Zajímá Vás, co se pod symboly E skrývá? Co jsou to ta éčka za látky? Jak se rozdělují? Jak působí na lidský organismus? Z jakého důvodu se do stravy přidávají? Nahlédněte s námi do světa přídatných látek a naučte se v nich orientovat.
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, SZÚ Praha
Stravování osob s nadváhou, obezitou
Již mnoho let platí, že obezita je důsledkem špatných stravovacích návyků a nesprávného životního stylu. V boji s nadbytečnými kilogramy je potřeba zvolit nejen správnou stravu, ale také vhodnou pohybovou aktivitu. Léky a podpůrné prostředky na hubnutí by měly přijít na řadu, až když to předchozí nepomáhá.
V přednášce se zaměříme na hlavní rizikové faktory obezity a na její zdravotní důsledky. Stanovíme zásady vhodného redukčního režimu seniorů, díky kterým dojde ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Zmíníme i vhodné pohybové aktivity pro vybrané typy pacientů.
Přednášející: Mgr. Linda Říhová (změna)
Stravování diabetiků
Diabetes mellitus neboli cukrovka je jedna z nejčastějších civilizačních nemocí naší doby. Každým rokem u nás přibývá pacientů s tímto závažným systémovým onemocněním. Připomeneme si hlavní rizikové faktory diabetu a stručně přiblížíme základní charakteristiku onemocnění. Nedílnou součástí péče o diabetiky jsou režimová opatření a zejména úprava stravovacího režimu. Proto se zaměříme na diabetické diety a společnými silami se pokusíme sestavit vhodný jídelníček pro diabetika.
Přednášející: Mgr. Linda Říhová (změna)
Rozbor konkrétního jídelního lístku
Kolik informací nám poskytuje jídelní lístek?
Naučíme Vás, jak správně sestavit jídelní lístek z hlediska biologické a nutriční hodnoty. Ukážeme Vám, které nutrienty, vitamíny nebo minerály by v něm neměly chybět nebo naopak přebývat. Nezapomeneme ani na zastoupení bílkovin, tuků a sacharidů. Doporučíme, jak jídelníček upravit a jak vyřešit chybnou skladbu pokrmů. Na ukázku rozebereme konkrétní jídelníček a vyhodnotíme jeho složení.
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, SZÚ Praha
Podrobnosti – rezervace:
- Na kurz je nutno se přihlásit elektronickou formou.
- Přihlášky přijímáme do naplnění kapacity sálu, nejpozději však 7 dní před datem kurzu.
- Vstupné na kurz se platí na místě a činí 600,-Kč. (max. 70 účastníků)
- Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz.
- V případě dotazů volejte 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.
Aktualizace 21.4.2009:
Ze zdravotních důvodů nebude přednášet původně ohlášená Mgr. Jana Dřevová, PhD. Nahradí ji Mgr. Linda Říhová.
Diskuze