Přeskočit na obsah

Odborný kurz ústavního stravování 2009

Srdečně vás zveme na odborný kurz, který jsme připravili pro pracovníky ústavního stravování ve spolupráci s odborníky SZÚ v Praze. Věříme, že s pestrým programem budete opravdu spokojeni. Akce je zařazena do kreditního systému České asociace sester. – Aktualizace 21.4.2009 16:40

Autor: Redakce

Kurz je určen pro všeobecné sestry, asistenty ochrany veřejného zdraví, nutriční terapeuty, zdravotně sociální pracovníky, vedoucí pracovníky stravovacích provozů, kuchařky a kuchaře. Pro všechny, kterým není lhostejná úroveň a kvalita stravování v ústavech sociální péče, v nemocnicích, v domovech seniorů a v dalších zařízeních podobného typu.
Kurzy jsou zařazeny do kreditního systému České asociace sester. Za účast na kurzu obdržíte 3 kredity.
ČAS / KK / 1156 / 2009
Elektronická přihláška

Program:
08:45 – 09:00
Prezence
09:00 – 09:20
Zahájení kurzu
09:20 – 09:30
Informačně propagační vystoupení
09:30 – 10:30
Éčka v potravinách
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, SZÚ Praha
10:30 – 11:30
Stravování osob s nadváhou a obezitou
Přednášející: Mgr. Linda Říhová, SZÚ Praha   (změna)
11:30 – 11:40
Informačně propagační vystoupení
11:40 – 12:15
Přestávka
12:15 – 13:15
Stravování diabetiků
Přednášející: Mgr. Linda Říhová, SZÚ Praha  (změna)
13:15 – 14:15
Rozbor konkrétního jídelního lístku
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, SZÚ Praha

Kde a kdy se s námi můžete setkat:

12. 05. 2009

Jihlava

DKO, Tolstého 2

13. 05. 2009

Hradec Králové

Kulturní středisko MÉDIUM, Jana Masaryka 605

14. 05. 2009

Pardubice

ABC, Štolbova 2665

18. 05 2009

Karlovy Vary

ZŠ a ZUŠ, Šmeralova 336/15

19. 05. 2009

Praha

Hotel Michael, Pod Lysinami 474/1, Praha 4

20. 05. 2009

Plzeň

SPŠ dopravní, Karlovarská 99

21. 05. 2009

České Budějovice

Hotel Gomel, Pražská 14

26. 05. 2009

Ústí nad Labem

Dům techniky, Veleslavínova 14

27. 05. 2009

Liberec

Dům kultury, Soukenné nám. 613

01. 06. 2009

Ostrava

Kulturní zařízení, Dr. Martínka 1439/4

02. 06. 2009

Olomouc

U-Klub, Šmeralova 12

03. 06. 2009

Zlín

SZdŠ, Příluky 372

04. 06. 2009

Brno

Evropská škola, Čejkovická 10

 

Na co se můžete těšit:

Zahájení kurzu
Kvalita stravování, aktivity pacientů a seniorů, zdravý a hodnotný životní styl; to jsou témata, na která je kladen čím dál větší důraz. Nechte se inspirovat příklady z praxe, objevte možnosti rozšíření spolupráce se SZÚ, které pomáhají zvyšovat úroveň Vámi poskytovaných služeb.

Éčka v potravinách
Řada lidí se chybně domnívá, že všechna éčka jsou škodlivá a že je lepší se jim vyhnout. Jenže ona éčka jsou dnes ve všech potravinách a je jen na výrobci, jestli na obal uvede kyselina citronová nebo E330. Zajímá Vás, co se pod symboly E skrývá? Co jsou to ta éčka za látky? Jak se rozdělují? Jak působí na lidský organismus? Z jakého důvodu se do stravy přidávají? Nahlédněte s námi do světa přídatných látek a naučte se v nich orientovat.
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, SZÚ Praha

Stravování osob s nadváhou, obezitou
Již mnoho let platí, že obezita je důsledkem špatných stravovacích návyků a nesprávného životního stylu. V boji s nadbytečnými kilogramy je potřeba zvolit nejen správnou stravu, ale také vhodnou pohybovou aktivitu. Léky a podpůrné prostředky na hubnutí by měly přijít na řadu, až když to předchozí nepomáhá.
V přednášce se zaměříme na hlavní rizikové faktory obezity a na její zdravotní důsledky. Stanovíme zásady vhodného redukčního režimu seniorů, díky kterým dojde ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Zmíníme i vhodné pohybové aktivity pro vybrané typy pacientů.
Přednášející: Mgr. Linda Říhová  (změna)

Stravování diabetiků
Diabetes mellitus neboli cukrovka je jedna z nejčastějších civilizačních nemocí naší doby. Každým rokem u nás přibývá pacientů s tímto závažným systémovým onemocněním. Připomeneme si hlavní rizikové faktory diabetu a stručně přiblížíme základní charakteristiku onemocnění. Nedílnou součástí péče o diabetiky jsou režimová opatření a zejména úprava stravovacího režimu. Proto se zaměříme na diabetické diety a společnými silami se pokusíme sestavit vhodný jídelníček pro diabetika.
Přednášející: Mgr. Linda Říhová  (změna)
 
Rozbor konkrétního jídelního lístku
Kolik informací nám poskytuje jídelní lístek?
Naučíme Vás, jak správně sestavit jídelní lístek z hlediska biologické a nutriční hodnoty. Ukážeme Vám, které nutrienty, vitamíny nebo minerály by v něm neměly chybět nebo naopak přebývat. Nezapomeneme ani na zastoupení bílkovin, tuků a sacharidů. Doporučíme, jak jídelníček upravit a jak vyřešit chybnou skladbu pokrmů. Na ukázku rozebereme konkrétní jídelníček a vyhodnotíme jeho složení.
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, SZÚ Praha

Podrobnosti – rezervace:

  • Na kurz je nutno se přihlásit elektronickou formou.
  • Přihlášky přijímáme do naplnění kapacity sálu, nejpozději však 7 dní před datem kurzu.
  • Vstupné na kurz se platí na místě a činí 600,-Kč. (max. 70 účastníků)
  • Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz.
  • V případě dotazů volejte 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.

Aktualizace 21.4.2009:
Ze zdravotních důvodů nebude přednášet původně ohlášená Mgr. Jana Dřevová, PhD.  Nahradí ji Mgr. Linda Říhová.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se