Kurz je určen pro všeobecné sestry, asistenty ochrany veřejného zdraví, nutriční terapeuty, zdravotně sociální pracovníky, vedoucí pracovníky stravovacích provozů, kuchařky a kuchaře. Pro všechny, kterým není lhostejná úroveň a kvalita stravování v ústavech sociální péče, v nemocnicích, v domovech seniorů a v dalších zařízeních podobného typu.
Odborný seminář je zaměřený na stravování, čekají Vás přednášky na téma výživa v nemoci, výživa pro zdraví, výživa a cvičení pro tělo a mysl. Věříme, že využijete příležitost dozvědět se něco nového, získat inspirativní a praktické tipy pro další profesní i osobní život.
Kurzy jsou zařazeny do kreditního systému České asociace sester. Za účast na kurzu obdržíte 4 kredity.
ČAS / KK/ 773 / 2010
Program:
08:30 – 09:00 Prezence
09:00 – 09:15 Zahájení JCZ
09:15 – 09:30 Informačně propagační vystoupení
09:30 – 10:30 Mýty a pravdy o výživě kardiaka
10:30 – 10:45 Informačně propagační vystoupení
10:45 – 11:45 Vápník – nezbytný prvek pro život
11:45 – 12:15 Přestávka
12:15 – 13:15 Potraviny slouží harmonii těla a duše
13:15 – 13:25 Přestávka
13:20 – 14:20 Výživa a pohyb – neoddělitelné strany jedné mince
14:20 – 14:40 Diskuze
Kdy a kde se s námi můžete setkat:
04.05.2010 | Pardubice | ABC klub, Štolbova 2665 |
05.05.2010 | Hradec Králové | Kulturní středisko Médium, Jana Masaryka 605 |
06.05.2010 | Jihlava | DKO, Tolstého 2 zrušeno |
07.05.2010 | České Budějovice | Hotel Gomel, Pražská 14 zrušeno |
10.05.2010 | Ostrava | Kulturní zařízení, Dr. Martínka 1439/4 |
11.05.2010 | Olomouc | U-klub, Šmeralova 12 |
12.05.2010 | Zlín | SZdŠ, Příluky 372 |
13.05.2010 | Brno | Evropská škola, Čejkovická 10 |
24.05.2010 | Praha | Hotel Michael, Pod Lysinami 474/1, Praha 4 |
25.05.2010 | Liberec | Dům kultury, Soukenné nám. 613 |
26.05.2010 | Ústí nad Labem | Dům techniky, Veleslavínova 14 |
02.06.2010 | Karlovy Vary | ZŠ a ZUŠ, Šmeralova 336/15 |
03.06.2010 | Plzeň | SPŠ dopravní, Karlovarská 99 |
Na co se můžete těšit:
Mýty a pravdy o výživě kardiaka
Lidskému srdci je oprávněně přisuzována úloha motoru, bez kterého není život možný. Zásobuje všechny orgány krví, kterou je do nich přenášen kyslík, potřebné živiny i energie a vyplavuje toxické látky, které játra a ledviny zpracují k vylučování. Úprava životního stylu při onemocnění srdce a cév patří k velkým zbraním a měla by být nedílnou součástí léčby i prevence. Farmakologickou léčbu vždy určí lékař, ale o životním stylu si rozhoduje každý člověk sám a může léčbu buď pozitivně ovlivnit nebo naopak negovat její účinky. Jakým směrem se dát, ukáže tato přednáška.
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví
Vápník – nezbytný prvek pro život
Vápník je minerální látka, která má v lidském těle nezastupitelné funkce. Většina vápníku v těle se nachází v kostech a zubech a nervech. Je obsažen v krvi, svalech a mezibuněčné tekutině, je nezbytný pro svalovou kontrakci, správnou činnost krevních buněk a předávání signálu mezi nervovými buňkami. Nedostatek vápníku způsobuje známé řídnutí kostí – osteoporózu. Toto onemocnění se vyskytuje u každé čtvrté ženy po přechodu a ve věku nad 75 let má některé z příznaků osteoporózy až 50 % žen, ale se snižováním pohybových aktivit a nevhodným stravováním se zvyšuje výskyt tohoto onemocnění i u mužů. Přednáška vás seznámí s nejdůležitějšími vlivy na metabolismus vápníku (stravování, pohybová aktivita, hormonální vlivy apod.) a nabídne klíč k prevenci a podpoře léčby onemocnění z nedostatku tohoto důležitého minerálu.
Přednášející: MVDr. Marcela Mathesová, odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví
Potraviny slouží pro harmonii těla a duše
Kdo dnes nezažívá nadměrnou životní zátěž, kterou řada lidí prožívá jako stres? Jídlo se může stát způsobem zkratkovitého, nevhodného zvládání psychicky náročných situací, a tehdy se stává spíše „náhradním řešením“, berličkou, podobně jako to umí alkohol a jiná návyková chování. Přitom lidské tělo potřebuje pro správný průběh tělesných a duševních funkcí spíše vyvážený přísun potravin. Mozek jako sídlo center inteligence, emocí, tvořivosti, rovnováhy, nepotřebuje nadměrné zásobování živinami, spíše stravu zaměřenou na zdravé cévy, nervové buňky, vodu a energii. Pak už si poradí, jak „trojnožku“, na které stojí naše bytí „jídlo – vztahy – prostředí“, přetvoří ve zdravé tělo a radost, která zkvalitňuje a prodlužuje život.
Přednášející: Dana Serbousková, odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví
Výživa a pohyb – neoddělitelné strany jedné mince
Zdravě jsme se najedli, a co s tím dál? Aktivní lidé, jak tělesně, tak duševně, daleko lépe zvládají dopady současného života. Ukážeme si, jak je možné hravě a bez velkého úsilí rozhýbat svaly i psychiku. Máme k tomu dnes nepřebernou zásobu netradičních způsobů, které je dobré si připomenout, naučit se je používat. Snadno jde spojit tělesné a duševní procesy, žádná zážitková technika není náročná na velkou fyzickou sílu či rozsah pohybu, takže ani senioři či lehce zdravotně postižení se jich nemusí bát.
Přednášející: Dana Serbousková, odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví
Podrobnosti rezervace:
- Na kurz je nutno se přihlásit elektronickou formou.
- Přihlášky přijímáme do naplnění kapacity sálu, nejpozději však 10 dní před datem konání kurzu. (max. 70 účastníků)
- Vstupné činí:
– v hotovosti 700,- Kč
– převodem na účet 600,- Kč
Platbu musíme evidovat na našem účtu nejpozději 10 dnů před konáním kurzu. Předpis pro platbu získáte po vyplnění přihlášky. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě vám bude vystaven daňový doklad o platbě, který obdržíte u prezence. Oznámení o platbě přineste s sebou. Prosíme o doplnění “jména účastníka“ do platebního příkazu (kolonka informace pro příjemce). - Přihlášku lze zrušit pouze písemně na e-mail: info@jidelny.cz. V případě, kdy účastník oznámí svoji neúčast až den před kurzem nebo ji vůbec neoznámí, se účastnický poplatek nevrací. Na kurz můžete vyslat osobu, která vás zastoupí.
- Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz.
- V případě dotazů volejte na 377 457 329 od 08:00 do 11:30 hod.
Diskuze
Autor: AjaK
ústavní stravování
Dobrý den,neplánujete také nějaký seminář nebo školení o stravování v ústavech kde jsou zdravotně postižené děti od 3let do 18let.Ležící i chodící?Hodně se jim musí pokrmy upravovat a přizpůsobovat,mixovat,drtit,např.čerstvou zeleninu do nich nedostanete v žádné podobě či úpravě.Luštěniny jsou také problém.nadýmají.Není třeba nějaká odborná literatura která se tímto zabývá?
Školy,MŠ,domovy důchodců tam je toho spousta ale tahle kategorie strávníků ………
Děkuji A.K.